Obavijesti

Lifestyle

Komentari 66

Delikatesna šunka Ravlić ima najviše proteina, najmanje PPK

Delikatesna šunka Ravlić ima najviše proteina, najmanje PPK

Analizirali smo pet šunki iz iz trgovačkih centara i mesnica. Laboratorijski testovi su pokazali kako proizvođači dodaju previše polifosfata koji ‘navlače’ vodu pa su šunke teže, a time i skuplje

VIDEO

Ako za Uskrs kupujete šunku ili neki drugi komad dimljenog mesa u vakuumiranom pakiranju, birajte onaj čiji presjek možete vidjeti, jer sve što je zarolano i zatvoreno može biti ‘mačak u vreći’ te biste se mogli neugodno iznenaditi kad proizvod otvorite.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:54

Ali kako ne bi sve ostalo na procjeni mesa samo po izgledu, 24sata su dala na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” nasumično odabrane šunke i dimljene lopatice. Provjerili smo koliko u sebi imaju bjelančevina (proteina), vode i polifosfata - aditiva koji se koriste za vezanje vode za meso kako ona ne bi “prskala” kad se reže komad. Analizirajući bjelančevine, zbog kojih i kupujemo meso, Ravlićeva Delikates rolana šunka bila je najbolja s čak 23,1 posto bjelančevina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Analiza: Najskuplji umak od hrena ima najmanje sastojaka
Analiza: Najskuplji umak od hrena ima najmanje sastojaka

- Prosječan komad buta, od kojeg se rade i šunke, ima između 17 i 20 posto bjelančevina, a ako je k tome bez kože i masnog tkiva, bjelančevine će biti između 20 i 22 posto - rekao je dr. sc. Dario Lasić, voditelj Laboratorija za kemijske analize hrane Zavoda “Dr. A. Štampar”. Nakon Ravlića, najveći udio bjelančevina imala je Kudelićeva rolana šunka (20.44 posto), a potom Kauflandova dimljena lopatica (17.57 posto). Najmanje bjelančevina imali su Pikokova dimljena rolana lopatica iz Lidla (15,69) i rolana šunka proizvođača PPK (14,85 posto). 

Analiza polifosfata pokazala je da je tog aditiva u svima previše.

- U mesne prerađevine ne bi smjeli dodavati više od 5000 miligrama različitih fosfatnih spojeva na kilogram mesa. Samo meso ima i prirodno svoje vlastite fosfate. Prehrambeni tehnolog mora mjeriti koliko je prirodnih kako bi znao dodavati polifosfate tako da oni ne prelaze dopuštenu količinu - pojašnjava dr. Lasić. 

Korisni savjeti: Kako povećati sigurnost hrane tijekom Uskrsa
Korisni savjeti: Kako povećati sigurnost hrane tijekom Uskrsa

Polifosfata je bilo najviše u PPK-ovoj šunki, koja ima i najmanje bjelančevina, potom u Kudelićevoj pa Ravlićevoj šunki i Pikokovoj dimljenoj lopatici. Najmanje je polifosfata u Kauflandovoj lopatici podrijetlom iz Njemačke.

Fotolia

Trudnice, djeca i oboljeli od osteoporoze moraju paziti da ne jedu previše mesnih prerađevina sličnog tipa jer mogu unijeti više fosfata i stvoriti neravnotežu u odnosu na kalcij, naročito ako unose manje mliječnih proizvoda (kao dobar izvor kalcija).

Inače, polifosfati se koriste i kao vješta tehnika “navlačenja” vode u meso kako bi ono bilo teže, a onda i skuplje. Analiza je pokazala da najviše vode u sebi ima u Kudelićevoj šunki (71,27 posto), ali ona ima istodobno i visoke bjelančevine što je poželjno.

10 bakinih recepata za slasni uskrsni post na moderan način
10 bakinih recepata za slasni uskrsni post na moderan način

Iz tvrtke Ravlić odgovorili su kako njihova šunka prema recepturi ima minimalni dodatak salamure (otopina soli) koja je neophodna za proizvodnju i okus tog proizvoda. Drugi nisu odgovorili na pitanje koriste li tehnologiju kojom se aditivima dodaje voda u meso.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom