Lifestyle

Komentari 0

Demencija kod psa ili mačke: Prepoznajte signale na vrijeme

Demencija kod psa ili mačke: Prepoznajte signale na vrijeme

Činjenicu da se kreću sporije, traže manje nježnosti i nisu više zaigrani pripisujemo starijoj životnoj dobi i to smatramo normalnim, no takvi simptomi također mogu biti pokazatelj bolesti.

Demencija je problem s kojim se mnogi ljudi nose u starijoj životnoj dobi. Riječ je o bolesti koja mijenja mozak, a od nje mogu patiti i naši ljubimci.

Kvalitetna zdravstvena skrb i dobra prehrana produljili su život kućnim ljubimcima, no time su stariji psi i mačke postali podložniji razvoju bolesti starije populacije. Tako stariji ljubimci imaju manje energije, probleme sa zglobovima i bolestima bubrega, piše TipsAndTricks.

POGLEDAJTE VIDEO: Dirljiv video u kojem slijepi pas prepoznaje mjesto na koje ga vode

Čak jedan od deset pasa ili mačaka imaju probleme sa bubrežnim kamencima u starijoj dobi. No ponekad problemi se ne odnose samo na fizičko stanje. I oni mogu razviti demenciju.

Početak bolesti

Rane znakove demencije kod pasa i mačaka vlasnici često ne uoče na vrijeme. Činjenicu da se kreću sporije, traže manje nježnosti i nisu više zaigrani pripisujemo starijoj životnoj dobi i to smatramo normalnim, no takvi simptomi također mogu biti pokazatelj bolesti. Kod ljubimaca koji su razvili takve simptome, oni ne nestaju s vremenom nego se pogoršavaju.

Veterinari će bolest ranije dijagnosticirati kod pasa nego kod mačaka jer su oni više vremena provode s vlasnicima koji će rano uočiti promjene u ponašanju. No rijetki su svjesni da one mogu biti znak demencije. Kako bolest napreduje, simptomi se pogoršavaju.

Kasniji simptomi

Tako će vlasnici uočiti da se životinja teže orijentira i često primjećuju da se više ne zna vratiti kući iz šetnje. Usto, imaju dojam se da se pas povukao i ne traži više toliko pažnje. Njegov ili njezin karakter se potpuno promijenio.

Poremetio se san, pa se tako psi koji pate od demencije češće bude noću i šeću po kući. Moguće je da će svojim vlasnicima na podu ostaviti i neugodna iznenađenja. Psi koji imaju demenciju tjeskobni su i zato češće uriniraju ili defeciraju po kući.

Dijagnoza

Ako ste prepoznali ove simptome kod svojeg ljubimca, jedini način da budete sigurni u dijagnozu je posjet veterinaru. Ako je životinja uginula, promatranjem tkiva mozga pod mikroskopom lako je utvrditi je li riječ o demenciji. Ako je pak riječ o živom ljubimcu, veterinar će na drugi način utvrditi bolest.

Prije svega važno je isključiti druge uzroke ili bolesti. Zato će obaviti fizikalni i neurološki pregled životinje, provjeriti nalaze krvi i urina ili čak preporučiti snimanje mozga pod anestezijom.

Kad je isključio sve druge uzroke, s velikom vjerojatnošću veterinar može dijagnosticirati demenciju.

Liječenje

Liječenju demencije kod životinja pristupa se na dva načina, a to je promjena prehrane i načina skrbi o životinji. Iako se demenciju ne može izliječiti, možete pokušati učiniti sve što je moguće da ljubimcu olakšate kraj života.

Na tržištu danas postoje specijalizirani brendovi koji proizvode hranu namijenjenu određenoj skupini bolesti, pa je tako hrana za dementne ljubimce obogaćena omega 3 masnim kiselinama i antioksidansima. Veterinari će nerijetko preporučiti i dodatke prehrani. Za mačke još ne postoji specijalizirana hrana za demenciju, no prema dosadašnjim iskustvima, čini se da pomaže hrana namijenjena liječenju osteoartritisa. I za njih će preporučiti dodatke prehrani.

Kad je riječ o skrbi koju morate pružiti ljubimcu, imajte na umu da riječ o bolesnoj životinji čije su se potrebe promijenile. Trebat će vam više strpljenja i nježnosti. Kod pasa osim glasovnih naredbi kojima se inače služite, koristite i geste kako biste im jasno dali do znanja što od njih želite.

Važno je da životinja ostane aktivna. Iako ima manje volje za igrom i šetnjom, to je ključno. Također, izbjegavajte sve velike promjene. Nije dobra ideja seliti se u novi stan ako imate dementnog psa. Dapače, vaš trenutačni dom možda je postao prevelik za ljubimca, pa mu radije boravak organizirajte u jednoj sobi kako biste spriječili mogućnost da se izgubi.