Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Digitalni tekst New York Timesa prodan za čak 3,6 milijuna kuna

Digitalni tekst New York Timesa prodan za čak 3,6 milijuna kuna

Kolumna novinara Kevina Roosea još je jedan primjer kako su digitalni proizvodi zanimljivi kolekcionarima. Člankom pod nazivom 'Kupite ovaj komentar na blockchainu', htio je to dokazati i - uspio

Kolumnist New York Timesa u četvrtak je prodao jedan od svojih digitalnih članaka za 563.000 dolara (3,6 milijuna kuna), što je zadnji u nizu primjera pomame za jedinstvenim digitalnim proizvodima koje kolekcionari grabe.Cilj članka Kevena Roosea pod nazivom 'Kupite ovaj komentar na blockchainu' bio je testirati tržište i utvrditi kakvi se jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao tzv. nezamjenjivi digitalni tokeni (NFT).

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je najskuplja ovca na svijetu

Pokretanje videa ...

NFT je digitalni 'predmet', poput crteža, glazbe, fotografije ili videa, s potvrdom o autentičnosti stvoren 'blockchain' tehnologijom. Smatra se da je autetničnost iza koje stoje računalne mreže neprobojna.

Virtualni predmet, a zapravo se radi o računalnom zapisu, može se prodati ili zamijeniti zajedno s potvrdom o autentičnosti.

NFT-ovi su postali popularni proteklih mjeseci kad su se bogati kolekcionari u jeku pandemije okrenuli digitalnom tržištu. U ponedjeljak je prva poruka stavljena na Twitter prodana za 2,9 milijuna dolara (oko 18,9 milijuna kuna), a radi se o poruci osnivača Twittera Jacka Dorseya.

Početkom mjeseca digitalni kolaž američkog umjetnika Beeplea prodan je putem dražbovne kuće Christie's za 69,3 milijuna dolara, ili oko 444,14 milijuna kuna. 

Na kraju 24 satnog nadmetanja za članak NYT-a kolekcionar pod imenom Farzin kupio ga je za 350 Ethereuma, kriptovalute čija vrijednost odgovara vrijednosti američkog dolara u spomenutom iznosu. Roose je najavio da će, nakon što se podmire troškovi platforme Foundation, na kojoj je tekst prodan, novac biti preusmjeren u dobrotvorne organizacije koje podupire New York Times.