Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Diplomirao je sa 98 godina i planira napisati roman: Govorio sam samom sebi 'Sad ili nikad'

Diplomirao je sa 98 godina i planira napisati roman: Govorio sam samom sebi 'Sad ili nikad'
2

Odrastao je u siromašnoj obitelji na Siciliji. Oduvijek je volio knjige i unatoč svojoj ljubavi prema učenju, nije mogao pohađati sveučilište kao mladić, ali dugogodišnja želja da ide dalje nikad nije jenjavala...

VIDEO

Giuseppe Paterno, 98-godišnjak, postao je najstariji talijanski student koji je svojoj prvotnoj diplomi dodao magisterij iz povijesti i filozofije na sveučilištu u Palermu, gdje je diplomirao i prije dvije godine. 

Paterno je u dobi od 96 godina diplomirao povijest i filozofiju na Sveučilištu u Palermu u srpnju 2020. Nakon svečane dodjele diplome i uz strast prema pisanju, preuzeo je sada još jednu - dvogodišnji magisterij iz istih predmeta - s najboljim ocjenama.

Pogledajte ga u videu:

Diplomirao je 18. srpnja, potvrdivši se kao najstariji student u Italiji. 

- Ponovno je prošao posljednji ispit s najvišim ocjenama - ponosno je objavila njegova obitelj na Facebooku.

Rođen 1923., odrastao je u siromašnoj obitelji na Siciliji. Oduvijek je volio knjige i unatoč svojoj ljubavi prema učenju, nije mogao pohađati sveučilište kao mladić već je služio u mornarici tijekom Drugog svjetskog rata od 20. godine, a kasnije je radio i kao željeznički radnik.

Nakon rata, u društvu koje je tad bilo usmjereno na obnovu - posao i obitelj bili su prioriteti, ali on je uvijek želio učiti. Završio je srednju školu u dobi od 31. godine, ali dugogodišnja želja da ide dalje nije jenjavala.

Oženio se s 23 godine i dobio dvoje djece. Troje od njegovih četvero unuka također ima diplomu Sveučilišta u Palermu.

Ne dopuštajući starosti da mu stane na put, otišao je na Sveučilište u Palermu kako bi upisao preddiplomski studij povijesti i filozofije u svojim 90-ima, govoreći sebi 'sad ili nikad'.

Nakon tri godine studiranja i globalne pandemije koja ga je usput zatekla, konačno je diplomirao u srpnju 2020., postavši i tada najstariji diplomirani student u Italiji. Dvije godine kasnije ponovno ulazi u povijest, ovaj put s magisterijem.

Paterno ne planira odmarati, već želi na svom pisaćem stroju napisati roman

FILE PHOTO: Meet Italy's oldest student, surviving WW2 and a pandemic to graduate at 96

Isti pisaći stroj koristi od 1984. godine, kada mu ga je majka Giovanna, koja je doživjela gotovo 100 godina, poklonila za proslavu odlaska u mirovinu. Paterno u rujnu puni 99 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač