Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Dizajnerski duo: Sanjamo da Mala radnja postane velika

Dizajnerski duo: Sanjamo da Mala radnja postane velika
5

Iza Male radnje dizajna kriju se Vjeko Mandić i Tomislav Grgić čije su unikatne borše u kratkom roku postale hit među Hrvaticama, a počele su osvajati i svijet

VIDEO

Torbe su prave prijateljice. Čuvaju svaku vašu malu tajnu. Ili veliku, ovisi kolika je, govore Vjeko Mandić (29) i Tomislav Grgić (35). Mi smo tu da svima pomognemo u tome, dodaju. Ova dva kreativca rade u Maloj radnji dizajna iz koje na dan izađe po nekoliko borši. Pardon, torbi. Borše su došle spontano, jer tako se kaže u Vjekinu rodnom Splitu. 

- Zna gospođa za nas već desetljećima, čula je ona za nju po Dalmaciji - smiju se. Sve je počelo s eksperimentiranjem s kušinima iliti jastučićima, kad su preko jednog stavili ručno oslikanu majicu. No jedan poziv “natjerao” ih je da odu korak dalje.

- Prošle godine trebali smo sudjelovati na Zoni 45. Shvatili smo da ne možemo s jastucima ići na modni sajam. Tako su nastale prve borše. Imali smo 15 dana, ali dobili smo super kritike. I sve prodali. To nam je dalo vjetar u leđa - pričaju. Iako su prototipi bile male torbe, s vremenom borše su rasle i postajale sve kreativnije. Koliko god bile moderne, bezvremenske su, ne podilaze trendovima te u svakoj postoji retroprizvuk.

- Devedesete su naša najveća inspiracija. Stalno se razvijamo i ponosni smo kad nam kažu da prepoznaju naše borše po ulici. Mi stvaramo trendove, to i je naš cilj. Ponuditi originalan proizvod - kažu. A kako su podijelili posao. Od početka jednostavno. Što Vjeko, inače grafički dizajner, zamisli i iskroji, Slavonac Tomislav sašije. Kako od sedmero pet članova njegove obitelji šiva, “pokupio” je trikove, a tehniku ionako praksom brusi. 

- On je kreativan um, a ja sam tehnička izvedba. Bilo je razdoblja kad smo izbacivali torbu svakih tjedan dana. Baš svladam jednu tehniku, a već moram drugu. No šivaća mašina ponekad zna imati svoju volju, pa poludi. Tu mama uskače u pomoć - govori Tomislav i smijući se dodaje:

- Ponekad Vjeko ne može shvatiti da je nešto malo teže izvesti. Jer kad je o pravoj koži riječ, teže je s njom raditi. Ako nešto zezneš, možeš baciti taj komad. E, onda sam pod stresom. 

Da Mala radnja dizajna radi punom parom, pokazuje i lista čekanja, no kažu da su svi jako strpljivi. 

- Uspjeh nas je iznenadio, ali i začudio. Ne znamo je li to dobro ili loše (smijeh). Imamo čak i narudžbe iz Njemačke, Slovenije... Naša djevojka kupila je od nas torbu, otišla u Španjolsku i tamo ju je neka djevojka pitala otkud joj te nam se javila. Nahrani nam to ego - kažu. Za ponavljanje torbi, dodaju, u Maloj radnji nema mjesta. Dosad su izbacili sedam kolekcija, u svakoj do pet unikatnih modela. Od klasične, preko motociklističke Chameleon Ride, do Voyagea koje će vas odvesti na modno putovanje. Ruksak Black Swan jedna je od zadnjih kreacija za koji nisu imali puno očekivanja, ali ispalo je posve suprotno.

- To je sad bestseler. Ne možemo ga ni proizvesti koliko imamo narudžbi za njega. U jednom trenu nestalo nam je materijala, to je bio kaos - pričaju i dodaju:

- Zapravo je najteže napraviti najjednostavniju stvar. Sve počinje od materijala koji pronalazimo u Hrvatskoj. Najčešće radimo s brodskim skajem, to je kvalitetna imitacija kože. Sad već znamo gdje što možemo naći. Veseli nas kad naiđemo na neki neobičan materijal koji nitko ne želi, a od njih mogu nastati predivne torbe.

No koliko im je važan materijal, toliko im je važno i da su stalno drukčiji. Kod njih vrijedi ona “očekuj neočekivano”. Mesingane pločice, ručno oslikani motivi, pa čak i komadići stakla dijelovi su koji upotpunjuju njihove borše. 

- Torba je gotova kad je možemo zamisliti u dućanu. Onda znamo da je spremna da je predamo u ruke drugima - kažu. Tajna njihova tako dobra poznavanja ženina najboljeg prijatelja krije se u njihovim sestrama. Vjeko ima tri, a Tomislav četiri. Srećom, kažu, nemaju sve isti stil pa ne luduju sve za boršama, inače ne bi imali mira.

- Nazvala me sestra i zamolila me da joj napravim jednu. Bio sam u stisci. Nakon nekog vremena nazvala me i rekla da joj ne dolazim pred oči, čim sam joj napravio, oprostila mi je - smijući se govori Vjeko. Ozbiljno rade na tome da Mala radnja dizajna jednog dana postane velika. Najvažnije im je da neprestano iznenađuju ljude. No ne boje se da mogu dosaditi jer imaju napretek ideja, samo malo vremena da sve uspiju.

Novi hit ruksak s kapuljačom

Jesmo li kada htjeli odustati? Mislite, je li bilo torbi u smeću. Da, naravno da je. Ali to je tako, ako je dobro, dobro je, ako nismo zadovoljni, jednostavno ne može ići u ponudu. Najnoviji izum iz naše Male radnje dizajna je ruksak s kapuljačom. Spontano smo došli do toga. Prvo je to izgledalo nespretno pa smo stavili drukere i sad izgleda sjajno, govori kreativni dvojac. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj