Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Djeca rjeđe imaju razne alergije ako grizu nokte ili sišu palac

Djeca rjeđe imaju razne alergije ako grizu nokte ili sišu palac
1

Prema mišljenju znanstvenika koji su radili na ovoj studiji, izloženost mikroorganizmima u ranoj životnoj dobi smanjuje rizik od nastanka različitih alergija kasnije u životu

VIDEO

Sisanje palca i griženje noktiju izluđuju svakog roditelja, no pokazalo se da loše navike i nisu tako loše. Najčešće upozorenje upućeno djeci je “makni te prljave ruke iz usta, razboljet ćeš se”, no studija objavljena u časopisu Pediatrics pokazuje suprotno. 

Naime, kod djece koja su grizla nokte ili sisala palac, u kasnijoj dobi značajno se smanjivao rizik od razvoja alergija. Istraživanje koje su proveli znanstvenici s novozelandskog sveučilišta Otago uključilo je dugotrajno promatranje 1037 djece u dobi od 5, 7, 9 i 11 godina. Testirali su ih dva puta na različite alergije, prvi put u dobi od 13, pa ponovno u dobi od 32 godine. 

Rezultati istraživanja pokazali su da su oni koji su sisali palac ili grizli nokte u dječjoj dobi, tijekom života bili rjeđe pozitivni na alergijske testove. Djeca koja su u djetinjstvu imala obje “mane” bila su još rjeđe alergična. Prema mišljenju znanstvenika koji su radili na ovoj studiji, izloženost mikroorganizmima u ranoj životnoj dobi smanjuje rizik od nastanka različitih alergija kasnije u životu.

Istraživanje je pokazalo da je čak 49 posto 13-godišnjaka koji nisu sisali palac ili grizli nokte bilo pozitivno na barem jednu alergiju, a kod onih koji su radili jednu od dvije navedene stvari taj postotak bio je samo 38. Još je manje pozitivnih na alergije bilo u skupini djece koja su grizla nokte i sisala palac - 31 posto. Isto ispitivanje na alergije provedeno je i kad su sudionici istraživanja napunili 32 godine te je dalo jednake rezultate. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znanstvenici ovakav ishod tumače činjenicom da su djeca kojoj su ruke stalno u ustima na taj način unaprijedila svoj imunosustav. Većina djece, kažu psiholozi, prestane s palcem u ustima do četvrte godine, a najkasnije do škole. 
O intervenciji ipak treba razmisliti ako su stariji od pet godina, ne prstaju sisati palac, a srame se toga, palac im uzrokuje probleme sa zubima ili se povlače u osamu iz igre s vršnjacima i radije se druže s prstom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara