Lifestyle

Komentari 1

Dječaku (5) s 'demencijom' su ugradili čip i sjetio se roditelja

Dječaku (5) s 'demencijom' su ugradili čip i sjetio se roditelja

Srca su nam pukla kad nas nije mogao prepoznati, borio se da uspostavi kontakt s nama i više nas nije zvao 'mama i tata'. Ovaj pionirski zahvat nam daje malo nade, kaže majka

Harley Bond (5), dječak iz Sheffielda u Velikoj Britaniji, podvrgnut je pionirskom medicinskom ispitivanju u bolnici Great Ormond Street nakon što su mi liječnici u dobi od tri godine dijagnosticirali Sanfilippo sindrom, rijedak oblik dječje demencije. U lubanju su mu ugradili mikročip jer je izgubio sjećanja, a svoje roditelje više nije prepoznavao. 

Wayne Bond (47) i Emma Siddal (38) bili su shrvani kada su nekoliko mjeseci nakon dijagnoze shvatili kako ih njihovo dijete više ne poznaje, ne govori im više 'mama' i 'tata'. Bio je to strašan period u njihovim životima. Gledali su vlastitog sina koji jedva da je počeo živjeti, kako kopni i mentalno nestaje.

POGLEDAJTE VIDEO o multitaskingu i kako to djeluje na čovjeka:

Nakon ugradnje mikročipa u lubanju maleni Harley ih je prepoznao, a poboljšali su mu se i govor te druge sposobnosti koje je gubio. Majka se prisjetila kako je bilo i koliko im ovaj zahvat znači.

- Bili smo slomljeni mjesecima kada nas nije mogao prepoznati, borio se da uspostavi kontakt s nama i više nas nije zvao 'mama i tata'. Ovaj pionirski zahvat nam zaista daje malo nade za budućnost. Sretni smo što dobro reagira, međutim, svjesni smo da ga to neće izliječiti, ali možda će nam dati nekoliko dragocjenih godina više s našim hrabrim sinom. Nastojimo ostati pozitivni jer djeca s ovim sindromom ne prežive do odrasle dobi pa jednostavno moramo uživati u vremenu koje imamo s njim - rekla je suznih očiju.

Kaže da se Harley dobro razvijao kao beba, sve do treće godine kada mu se govor počeo pogoršavati, nos mu je počeo stalno curiti, sve češće je dobivao infekcije i gubio moć govora sve više i više. 

- Nije se mogao sjetiti jednostavnih stvari, na primjer, kako koristiti toalet ili što je hrana, a što nije. U bolnici su nam rekli za ovaj pionirski zahvat i srećom je njegovo pamćenje još bilo dovoljno dobro da može pristupiti zahvatu. Postojala je nada - nastavila je majka.

Inače, ovaj sindrom pogađa jedno na 70.000 djece, a većina njih premine još u djetinjstvu. Harley je jedno od 22 djece u svijetu kojemu je odobreno ovo pionirsko medicinsko ispitivanje koje financiraju američke farmaceutske kompanije.

Zadatak mikročipa ugrađenog u lubanju je oslobađanje male količine enzima koji nedostaju, a koji su zaduženi za normalnu razgradnju i reciklažu velikih molekula šećera (heparan sulfata). Kod sindroma kakav ima ovaj dječak dolazi do nakupljanja toksičnog materijala što rezultira simptomima sličnima demenciji, gubitkom govora, sljepoćom i mogućom smrću.

- Uređaj ugrađen u djetetovu glavu oslobađa sintetičku verziju enzima koji nedostaju izravno u mozak te ispiru nagomilani šećer koji uzrokuje uništavanje neurona - objasnio je Thomas Mathers, izvršni direktor farmaceutskog diva Allievex, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci