Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Djecu na ulazu u bolnicu čeka dar: 'Oči im iskre od radosti i strah od doktora je puno manji'

Djecu na ulazu u KBC Zagreb čeka dar: 'Oči im iskre od radosti, a strah je puno manji'

Tradicionalno darivanje djece povodom Božića zahvaljujući trudu sestara i liječnika u KBC Zagreb te sve brojnijih donatora igračaka s Facebooka, preraslo je u darivanje mališana na ulazu svaki dan

VIDEO

Krenulo je sasvim slučajno: Kako u vrijeme Svetog Nikole u suradnji s humanitarnim udrugom 'fra Mladen Hrkač' i projektom 'Hrabrica', udruge 'Smiješak za sve', tradicionalno darujemo igračkama djecu koja dolaze u Dnevnu bolnicu ili leže na odjelima, koje  sestre i liječnici donose od doma, tako smo to učinili i prošle godine. Bilo nam je to još važnije, zbog pandemije i činjenice da nema posjeta, pa su se baš svi uključili u akciju kako bismo mogli razveseliti djecu. Nismo ni sanjali da će se priča ovako razviti - kaže Ana Ljubas, magistra sestrinstva i glavna medicinska sestra u KBC Zagreb.

Ona je zajedno s kolegicama s dječjeg pedijatrije, posebno s odjela trijaže, zaslužna za to što su mnogi uključeni u akciju prikupljanja igračaka za djecu koja se liječe u KBC Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO: Na ulazu u odjel trijaže na Klinici za pedijatriju KBC Zagreb djeca čekaju igračke  

Pokretanje videa...

igračke 01:22

- Nakon što je uoči Božića sestra Romana Palić donijela dvije pune vreće plišanih igračaka koje je nekad skupiljao njen sin, spontano smo odlučile staviti ih pod bor na ulazu, gdje je trijaža malih pacijenata i ponuditi im da sami izaberu igračku koju će dobiti na poklon nakon što su čekali u redu na ulazu. Djeca su bila oduševljena, posebno zato što su sami mogli birati igračku, to je svima veliko veselje. A kolegice s odjela na kojima su radili pretrage rekle su nam da k njima dolaze radosni i bez straha od pregleda te da im je puno lakše obaviti ono što trebaju. Tako smo odlučile nastaviti sa skupljanjem igračaka i time da svu djecu darujemo na ulazu u bolnicu - priča glavna sestra Ana.

Pada kiša, pa što! Super ideje kako se zabaviti s djecom doma
Pada kiša, pa što! Super ideje kako se zabaviti s djecom doma

Inicijativa je potrajala i nakon što je bor na ulazu nedavno zamijenila velika grana sa šarenim ukrasima za Uskrs i pomalo se širila.

U međuvremenu, igračke su počeli donositi i roditelji djece koja su već bila na pregledu i dolaze ponovo. Vijest o tome stigla je i do pojedinih škola, pa je već nekoliko razreda sakupilo igračke i poslalo ih. Djetetova radost na ulazu u bolnicu potaknula je, pak, jednu mamu da objavi post o tome na Facebooku i osnuje grupu u okviru koje će oni koji se žele pridružiti donacijama dobiti potrebne informacije.

Za dječje dostojanstvo: Mama za sve što radi traži pristanak
Za dječje dostojanstvo: Mama za sve što radi traži pristanak

Tako u otvorenoj grupi 'Igračkom do dječjeg osmijeha KBC Rebro' sad već ima oko 3000 članova koji su se, na neki način, uključili u širenje inicijative, pa već imaju i pakete koji su stigli od hrvatske iseljenike iz inozemstva. No, sve se to brzo podijeli, jer svakodnevno kroz trijažu na Pedijatriji prolazi između 150 i 200 djece, kaže nam glavna sestra Ana. 

- Igračke se dijele svim mališanima koji dođu do trijaže na ulazu u bolnicu, bez obzira jesu li došli kod stomatologa ili dermatologa na pregled, ili je riječ o kardiološkim ili onkološkim pacijentima, i bez obzira na to dolaze li prvi put, ili su već više puta bili, kao i onima koji leže u bolnici. Predivno je vidjeti kako se raduje kad shvate da mogu izabrati igračku koju žele i da je ona sada njihova - priča Bernardica Pavlić Pračić, prvostupnica sestrinstva na Klinici za pedijatriju, s dugogodišnjim stažem na tom odjelu, koja je od prvog dana pandemije Covid-19 na ulazu na trijaže i dočekuje mališane.

Kad klinci prvi puta dođu, zapravo su malo iznenađeni i zbunjeni, no jako se razvesele, kaže. 

- Oni koji dolaze po drugi ili treći put, sad se već na vratima naviruju da vide jesu li igračke još tamo, pa veselo trče ispred roditelja kako bi što prije izabrali svoj dar. I svi roditelji nam kažu da su djeca puno opuštenija i mirnija kad ih pripremaju za bolnicu i za ono što ih čeka, ako znaju da ih čeka i biranje igračke - dodaje.

Na isti način nastoje razveseliti i djecu koja leže u bolnici. 

Djeca žele djeci vratiti osmjeh na lice: Crtali su za Banovinu
Djeca žele djeci vratiti osmjeh na lice: Crtali su za Banovinu

- U nekim slučajevima su dozvoljene su posjete, prmjerice djeci koji leže na onkologiji, kojima  može doći jedan roditelj. Na ulazu i njima damo igračku koju mogu darovati djetetu. Igračke su danas skupe, netko si ih možda i ne može priuštiti, pogotovo uz troškove koji nose boravak djeteta u bolnici, pa nam je cilj da  tako razveselimo i roditelje i djecu - priča sestra Bernardica.

Dodaje kako se uvjerila u to da taj mali dar na sve njih djeluje pomalo terapeutski, pa si je zbog toga 'obećala' da će nastojati u tome da akcija darivanja potraje barem dok traje pandemija Covid-19 i dok postoji trijaža na ulazu.  

- Želja nam je djeci barem malo olakšati činjenicu da moraju čekati u redu ispred ulaza, ponekad i po ružnom vremenu, da bi ušli u bolnicu, što nije lako kad si bolestan i u strahu od onog što te čeka. Pogotovo im nije bilo ugodno na samom početku, dok smo još bili u zaštitnim skafanderima is vizirima na glavi, prije nego što su postavljene pregrade od pleksiglasa. I ma koliko im bilo teško, dječje okice uvijek radosno zaiskre i uvijek imaju osmijeh na licu. Zato smo sretni ako im na ovaj način možemo barem malo uzvratiti za radost koju nam pružaju i beskrajno smo zahvalni svima koji su odlučili podržati  našu akciju doniranjem igračaka - poručuje sestra Bernardica. 

Ljubimci smanjuju stres kod djece, potiču ih da budu aktivna
Ljubimci smanjuju stres kod djece, potiču ih da budu aktivna

Kako se možete uključiti u akciju?

Iskrena ljubav i osmijesi s kojima sestre na pedijatriji KBC Zagreb dočekuju mališane dovoljan su motiv za to da se uključite u akciju, no treba voditi računa o nekim stvarima: Pregledajte igračke koje želite donirati, odaberite one koje nisu oštećene i potrgane, ili prljave, pa ih dezinficirajte i zapakirajte.

Neke igračke možda možete oprati u stroju za pranje rublja, a druge pošpricajte dezinficijensom ili prebrišite maramice za dezinfekciju. Jednu po jednu igračku zamotajte u celofan, kao paketić, ili omotajte prozirnom folijom kakva se inače koristi u kućanstvu, kako bi dijete moglo vidjeti što je u paketu.

Ako igračke možete dostaviti sami, možete ih predati na ulazu u Pedijatriju na KBC Rebru, svakog radnog dana od 13 do 15 sati. Oprane i zapakirane igračke možete poslati i po usluzi dostave, na adresu KBC Zagreb, Klinika za pedijatriju (trijaža), Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, a oni koji nemaju te mogućnosti, mogu se javiti u grupu 'Igračkom do dječjeg osmijeha KBC Rebro' na Facebooku. Iza te grupe ne stoji nikakva organizacija, niti udruga, pa nema organiziranog prikupljanja igrača, no povremeno se nađu volonteri koji su spremni za preuzimanje paketa na vašoj adresi i odnošenje u bolnicu.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje