Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Djeveruše imaju jednake haljine zbog zaista - groznog razloga

U vrijeme starih Rimljana djevojke koje su bile djeveruše, nosile su identične haljine kao mladenka. Cilj je bio okupiti ih što više oko mlade jer se vjerovalo da to smanjuje šansu od napada zlih duhova

Foto: Dreamstime
17 komentara

Jeste li se ikada zapitali zašto djeveruše na vjenčanju moraju izgledati identično. Pravi razlog tome je sve samo ne romantičan, zapravo je vrlo jeziv, a seže daleko u povijest - datira iz doba starih Rimljana. Djeveruše su u to vrijeme služile kao mamac zlim duhovima, ali ne samo njima.

Bile su i mamac ako bivšim partnerima mladenke, ukoliko odluče praviti probleme. Uloga djeveruša bila je zbunjivanje tih neželjenih gostiju, a ne da lijepo izgledaju uz mladenku. Na primjer, ukoliko bi ljubomorni bivši partner odlučio napasti mladenku, mogao bi se zabuniti i zbog jednake haljine nasrnuti na djeverušu.

JESU LI SAMCI U PRAVU? Znanstvenici su otkrili može li vas bračni život doista usrećiti

Cilj je bio okupiti ih što više oko mlade jer se vjerovalo da to smanjuje šansu od napada zlih duhova ili bivšeg partnera. Biti djeveruša u to doba svakako nije bilo nešto što bi bilo koja žena poželjela, prenosi Country Living.

Tomislav Miletić/Pixsell | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Još neka stara vjerovanja koja su aktualna i danas

Ne otvarajte kišobran u zatvorenom prostoru, kod kuće ili na poslu - ako ne želite da vam sve nesreće ovog svijeta padnu na glavu. Postoji teorija kako nije opasno u prostoriji otvoriti mokar kišobran i sušiti ga, jer je prije otvaranja bio vani. Nesreću donosi samo otvaranje suhog kišobrana koji prije toga nije bio izvan kuće. 

Također, ne podižite kišobran s poda ako vam padne jer je to prizivanje nesreće - neka vam ga podigne netko drugi. Ne hodajte ispod ljestvi - položaj ljestvi stvara trokut, a ako prolazite kroz njega - izazivate sudbinu i zle duhove. Ako baš morate proći, zaštitit ćete se od zlih duhova tako da prstima ili rukama napravite križ dok prolazite.

Miniature of Bride and Groom on Wedding cake VELIKA OBITELJSKA ZBRKA Par dana prije vjenčanja otkrili da im djeca očekuju malu bebu

Nikako ne rasipajte sol, ali ako vam se to dogodi - uzmite prstohvat soli i bacite je preko lijevog ramena. Tako ćete umiriti zle duhove i otjerati ih od sebe.

Izbjegavajte crnu mačku, odnosno pazite da vam ne presiječe put kojim prolazite. To bi moglo navući zlu kob na vas jer se to smatra znakom da vas promatra sam vrag i želi vam nauditi. Navodno je dobro napraviti tri koraka unazad ili tri puta pljunuti, i tek tad krenuti dalje. Uz to, ne dišite kraj groblja jer je to veliki rizik za sreću. Naime, dah bi trebalo zadržati dok se prolazi kraj groblja kako ne bi udahnuli nečiju dušu.

Premier League - Everton v Wolverhampton Wanderers | Autor: CARL RECINE Foto: CARL RECINE

Izbjegavajte stavljati kapu na krevet - na kosi se mogu naći zli duhovi koje će s nje prijeći na kapu, a preko kape u obiteljski dom - a to donosi nesreću. Ne skidajte vjenčani prsten s prsta, jer jednom kad se stavi na prst, tamo mora i ostati. Nikada ne palite cigaretu na svijeći - to je prizivanje smrti, a vjeruje se kako će stradati neki mornar. Također, ne palite tri cigarete jednom šibicom.

  • Ne stavljajte cipele na stol - to je se radilo kad netko umre.
  • Ne ubijajte pčelu u kući jer će vam netko neugodan doći u posjetu.
  • Ne stojite u sredini na fotki - ako se troje ljudi fotografira - onaj tko stoji u sredini će umrijeti prvi.
  • Ne stavljate bebu pred ogledalo - nesreća je ako se vidi, a mlađa je od šest mjeseci.
  • Ne koristite crnu putnu torbu - to donosi nesreću.
  • Ne križajte pribor za jelo na stolu, odnosno pazite da njime ne napravite oblik križa - to će prizvati nesreću u kuću.
  • Ne nosite staru metlu kad selite - kupite novu.

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message