Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Magdalena je pobijedila tumor: Sada ide u školu i osvaja zlata

Tumor joj je dijagnosticiran s dvije godine, imala je nekoliko operacija, a sad je osvojila zlatnu medalju za brzo hodanje u Moskvi na Olimpijskim dječjim igrama, a tek joj je devet godina

10 komentara

Devetogodišnja Magdalena Canjuga iz Gojanca kod Varaždina ovog mjeseca vratila se s Olimpijskih dječjih sportskih igara 'The World Children’s Winners Games' u Moskvi sa zlatnom medaljom za brzo hodanje. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Riječ je o igrama za djecu koja su preboljela razne maligne bolesti. Malena Megi prije sedam je godina oboljela od zloćudnog tumora na malom mozgu, no hrabra djevojčica pobijedila je tu strašnu bolest i danas normalno funkcionira i polazi školu. 

- S dvije godine je dobila tumor stražnje lubanjske jame. Prošli smo nekoliko operacija i 16 ciklusa terapija u Klaićevoj bolnici u Zagrebu. Po završetku liječenja, Magdalena je bila dosta nepokretna i imala je problem s ravnotežom, pa smo sami krenuli u rehabilitacijski oporavak. Za takvu djecu, nakon samog liječenja koje je bilo užasno mukotrpno i trajalo je godinu i pol, nema rehabilitacijskog kampa ili centra gdje bi se moglo nastaviti s daljnjom rehabilitacijom.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kad liječenje završi, roditelji se moraju snalaziti. Mi smo srećom našli rehabilitatora koji je dalje radio s njom i ona se lijepo opravila. Tek ponekad ima još malo problema s ravnotežom - kaže Ivana Canjuga, Magdalenina mama, koja se nakon kćerine bolesti počela baviti humanitarnim radom s djecom s teškoćama, jer bi htjela da se u Hrvatskoj osmisli rehabilitacijski program za djecu po završetku liječenja.

IZVUKLI SE IZ PAKLA Dok je on pokušavao prohodati, cura mu se borila s depresijom

Magdalena se bavi i glazbom, svira violončelo, već dvije godine svira na humanitarnim koncertima u organizaciji Udruge 'Veliko srce malom srcu'. Prije dvije godine je svirala u varaždinskom HNK-u s violončelisticom Anom Rucner, a ove godine je svirala na humanitarnom koncertu sa svojim profesorom violončela Darijom Milkovićem u HNK. Na 10. Olimpijske igre u Rusiji Magdalenu je mama Ivana prijavila preko Krijesnice čiji je i ona član, Udruge za pomoć oboljelima od malignih bolesti. 

- U Moskvi je bilo zaista prekrasno. Magdalenu sam prijavila za trčanje na 60 metara i za streljaštvo. No, suci su zaključili da je prijavljena za krivu disciplinu i nagradili je za brzo hodanje, trud i upornost zlatom - kaže Magdalenina mama, dodajući da se djeca prijavljuju na sportske igre radi druženja i osvješćivanja da i drugi imaju ili su imali maligne bolesti. 

The McCaughey septuplets turn 16 LIJEČNICI SU PREDLAGALI POBAČAJ Prve sedmorke na svijetu: Oni su pobijedili sve crne prognoze

Na sportskim igrama u Moskvi sudjelovalo je 15 zemalja, a Hrvatska je imala najmanji broj sudionika, tek sedmero, jer je riječ o velikoj investiciji. Karte za avion i vizu im je financirala Udruga Krijesnica, a organizacija Gift of live, podružnica u Rusiji, osigurala je smještaj i hranu. Druge države imale su i po 30-ak sudionika.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- U Moskvi je bilo jako emotivno, puno suza i veselja kod djece i roditelja koji su sve to prošli. Medalje su im podijelili poznati ruski sportaši i glumci. Govorili su im ‘Vi ste pravi pobjednici, a ne mi s hrpom medalji kod kuće. Vi ste već pobijedili na životnoj utrci’. Kad su završili s natjecanjem, mogli su ići na ocrtavanje lica, dvoranom su hodali likovi iz Disneyjevih crtića - opisuje mama Ivana koja je tijekom liječenja s Magdalenom živjela u Zagrebu, a tada šestomjesečni blizanci bili su kod baka i teta. 

Flaunting Legs Lipoedema NIKAKO DO DIJAGNOZE 'Oduvijek sam se sramila svog izgleda, a sada napokon živim'

- Magdalena je sada zdrava i jednom godišnje idemo na kontrole. Moja vrata i moj telefon su otvoreni za svakoga tko želi razgovarati i uvjeriti se da postoje djeca koja su ozdravila - kaže Ivana. I sama Magdalena je presretna.

- Najljepše mi je bilo kada smo išli po medalje. Upoznala sam puno prijatelja - otkrila nam je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message