Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Magdalena je pobijedila tumor: Sada ide u školu i osvaja zlata

Tumor joj je dijagnosticiran s dvije godine, imala je nekoliko operacija, a sad je osvojila zlatnu medalju za brzo hodanje u Moskvi na Olimpijskim dječjim igrama, a tek joj je devet godina

VIDEO

Devetogodišnja Magdalena Canjuga iz Gojanca kod Varaždina ovog mjeseca vratila se s Olimpijskih dječjih sportskih igara 'The World Children’s Winners Games' u Moskvi sa zlatnom medaljom za brzo hodanje. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:53

Riječ je o igrama za djecu koja su preboljela razne maligne bolesti. Malena Megi prije sedam je godina oboljela od zloćudnog tumora na malom mozgu, no hrabra djevojčica pobijedila je tu strašnu bolest i danas normalno funkcionira i polazi školu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S dvije godine je dobila tumor stražnje lubanjske jame. Prošli smo nekoliko operacija i 16 ciklusa terapija u Klaićevoj bolnici u Zagrebu. Po završetku liječenja, Magdalena je bila dosta nepokretna i imala je problem s ravnotežom, pa smo sami krenuli u rehabilitacijski oporavak. Za takvu djecu, nakon samog liječenja koje je bilo užasno mukotrpno i trajalo je godinu i pol, nema rehabilitacijskog kampa ili centra gdje bi se moglo nastaviti s daljnjom rehabilitacijom.

Kad liječenje završi, roditelji se moraju snalaziti. Mi smo srećom našli rehabilitatora koji je dalje radio s njom i ona se lijepo opravila. Tek ponekad ima još malo problema s ravnotežom - kaže Ivana Canjuga, Magdalenina mama, koja se nakon kćerine bolesti počela baviti humanitarnim radom s djecom s teškoćama, jer bi htjela da se u Hrvatskoj osmisli rehabilitacijski program za djecu po završetku liječenja.

Dok je on pokušavao prohodati, cura mu se borila s depresijom
Dok je on pokušavao prohodati, cura mu se borila s depresijom

Magdalena se bavi i glazbom, svira violončelo, već dvije godine svira na humanitarnim koncertima u organizaciji Udruge 'Veliko srce malom srcu'. Prije dvije godine je svirala u varaždinskom HNK-u s violončelisticom Anom Rucner, a ove godine je svirala na humanitarnom koncertu sa svojim profesorom violončela Darijom Milkovićem u HNK. Na 10. Olimpijske igre u Rusiji Magdalenu je mama Ivana prijavila preko Krijesnice čiji je i ona član, Udruge za pomoć oboljelima od malignih bolesti. 

- U Moskvi je bilo zaista prekrasno. Magdalenu sam prijavila za trčanje na 60 metara i za streljaštvo. No, suci su zaključili da je prijavljena za krivu disciplinu i nagradili je za brzo hodanje, trud i upornost zlatom - kaže Magdalenina mama, dodajući da se djeca prijavljuju na sportske igre radi druženja i osvješćivanja da i drugi imaju ili su imali maligne bolesti. 

Prve sedmorke na svijetu: Oni su pobijedili sve crne prognoze
Prve sedmorke na svijetu: Oni su pobijedili sve crne prognoze

Na sportskim igrama u Moskvi sudjelovalo je 15 zemalja, a Hrvatska je imala najmanji broj sudionika, tek sedmero, jer je riječ o velikoj investiciji. Karte za avion i vizu im je financirala Udruga Krijesnica, a organizacija Gift of live, podružnica u Rusiji, osigurala je smještaj i hranu. Druge države imale su i po 30-ak sudionika.

- U Moskvi je bilo jako emotivno, puno suza i veselja kod djece i roditelja koji su sve to prošli. Medalje su im podijelili poznati ruski sportaši i glumci. Govorili su im ‘Vi ste pravi pobjednici, a ne mi s hrpom medalji kod kuće. Vi ste već pobijedili na životnoj utrci’. Kad su završili s natjecanjem, mogli su ići na ocrtavanje lica, dvoranom su hodali likovi iz Disneyjevih crtića - opisuje mama Ivana koja je tijekom liječenja s Magdalenom živjela u Zagrebu, a tada šestomjesečni blizanci bili su kod baka i teta. 

'Oduvijek sam se sramila svog izgleda, a sada napokon živim'
'Oduvijek sam se sramila svog izgleda, a sada napokon živim'

- Magdalena je sada zdrava i jednom godišnje idemo na kontrole. Moja vrata i moj telefon su otvoreni za svakoga tko želi razgovarati i uvjeriti se da postoje djeca koja su ozdravila - kaže Ivana. I sama Magdalena je presretna.

- Najljepše mi je bilo kada smo išli po medalje. Upoznala sam puno prijatelja - otkrila nam je.

Pokretanje videa...

00:45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'