Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Djevojka s krilima rodila se bez ruku i ostvarila sve svoje snove

Djevojka s krilima rodila se bez ruku i ostvarila sve svoje snove

Dejana Bačko (24) iz Bačke Palanke sanjala je o tome da postane slikarica, pa je upisala Akademiju. Bavi se para taekwondoom, pa je postala svjetska prvakinja. I ima dečka

VIDEO

Liječnici su mi tijekom trudnoće govorili da je sve u redu i vjerovala sam im. Imala sam 19 godina. Unatoč tome, Dejana se rodila s invaliditetom i brojnim drugim zdravstvenim teškoćama. Liječnici su govorili kako neće preživjeti više od 48 sati, prepričala je novinarima mama Sandra Bačko dodajući kako su je uvjerili da će biti najbolje ako se odrekne djeteta.

Kaže kako je bila mlada i uvjerena da beba neće preživjeti, a šok koji je doživjela s obzirom na njezino stanje, bio je previše snažan.

- Rekli su da ona nije preživjela. Nakon pet godina u novinama smo otkrili da je Dejana u domu. Otišli smo tamo i odveli je kući, tako da je ona od pete godine u svojoj obitelji - objasnila je Sandra obrazlažući kako zbog potpisa kojim se, po nagovoru liječnika, odrekla djeteta, nitko iz doma u kojem su smjestili Dejanu nije smio kontaktirati i obavijestiti je da je malena ipak preživjela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne krivim nikoga. Vjerojatno je Bog htio da sve bude tako. Mi smo se na kraju opet svi našli i opet smo obitelj, rekla je ona za Novu TV prije nekoliko godina. Tek kad se vratila u okrilje obitelji, Dejana je počela učiti kako funkcionirati samostalno – kako će obući, oprati zube, namjestiti krevet ili napraviti neki posao u kuhinji.

Priznaje kako je u djetinjstvu svoj hednikep teško doživljavala te je čak molila majku da joj da svoje ruke, ali uspjela se pomiriti s tim i krenuti dalje istražujući vlastite granice.

- Nikada me nije sputavalo u životu to što sam rođena bez ruku. Uz majku Sandru, koja mi je najveća podrška, sve mogu. Jedino ne mogu zakopčati gumb na trapericama - kazala je. U međuvremenu je otkrila kako može slikati nogama, pa se posvetila umjetnosti i ustanovila da je talentirana slikarica.

Završila je, na čuđenje mnogih, srednju umjetničku školu.

- Uvijek se pitam zašto sam ja ovako baš rođena, ali Bog je tako htio, možda mi nije dao ruke, ali mi je dao drugi talent - kazala je ona prisjećajući se kako je put u obrazovanju bio naporan jer osim što su joj se vršnjaci rugali, ni sustav nije imao razumijevanja za njezine želje.

- Nisu dali da upišem ni srednju školu, to jest ravnateljica nije dopustila da upišem, ali sam je na kraju upisala i završila tu školu, srednju umetničku školu za dizajn 'Bogdan Šuput‘ i iste 2014. godine upisala Akademiju u Novom Sadu, ali sam studij nastavila na Akademiji klasičnog slikarstva - kazala je Dejana. Javnosti je postala poznata zbog velike želje da upozna tenisača Novaka Đokovića i motivacijskog govornika Nicka Vujičića. Kada je čuo koliko ga poštuje, Novak je snimio video poruku Dejani i tom prilikom joj otkrio koliko se divi njenoj volji i trudu. 

😊😍 Poruka od Noleta 💕

Objavljuje Дејана Бачко u Četvrtak, 27. listopada 2016.

-Ne znam kako bih igrala tenis, ali uspjela bih nekako. Sve radim sama, u školi pišem po ploči, hvatam bilješke, slikam i crtam, ali mi zato varanje na ispitima baš ne ide - nasmijala se ona tada. Ostvarila joj se želja, pa je susrela i Nicka Vujičića prilikom gostovanja u Novom Sadu.

Nick Vujičić je postao otac, dobio sina Kiyoshija Jamesa
Nick Vujičić je  postao otac, dobio sina Kiyoshija Jamesa

- Ti si veliko nadahnuće za mene - rekao joj je Vujičić.

- Poštovani Nick, Očigledan dokaz da je duša neuništivi dio cjeline. Mi imamo dušu. Iako nemamo ruke, naš zagrljaj je najčvršći, a volja najjača - odgovorila mu je.

Unatoč invaliditetu, Alen (25) je ostvario san: Slika ustima!
Unatoč invaliditetu, Alen (25) je ostvario san: Slika ustima!

- Moja priča s taekwondoom je zapravo počela nakon raznih sportova koje sam trenirala, a realizirala se 2016. godine. Priča je godinu prije krenula preko Facebooka. Kad sam se preselila u Novi Sad odlučila sam preko te društvene mreže potražiti neki taekwondo klub jer mi je u cilju bilo nastaviti jačati noge, prije sam trenirala savate boks u Bačkoj Palanci. Najviše mi se svidio moj sadašnji klub 'Gitros' i dok sam ga istraživala, poslala sam poruku na profil trenera koji tamo radi pitajući mogu li doći trenirati. U međuvremenu sam imala mnogo obaveza, zaboravila na poruku, otvorila novi profil na Facebooku. Nakon godinu dana ušla sam na stari profil i vidjela odgovor trenera: ''Dejana, želiš li trenirati taekwondo?''. Odmah sam odgovorila da želim i 2016. godine je zapravo sve započelo - prepričala je ona.

Uložila je veliki trud, a uskoro su krenuli i rezultati.

- Krenula sam trenirati svaki dan te sam se prvo pripremala za Europsko prvenstvo u para taekwondou na kojem sam osvojila drugo mjesto. Godinu kasnije, 2017., u Londonu se održavalo Svjetsko prvenstvo u para taekwondou na kojem sam postala viceprvakinja svijeta, a dva mjeseca nakon toga po drugi put i viceprvakinja Europe. Treća sreća bila je 2018. godine kad sam postala prvakinja Europe, a 2019. godine i svjetska prvakinja. Ovo je za mene najveći uspjeh u sportskoj karijeri - ponosno je zaključila.

Nadimak pod kojim ju mnogi poznaju je i 'Djevojka s krilima'. Njezina profesorica likovnog Koviljka Kozomara za nju je rekla: 'Ona je prihvatila sebe kakva jest i mislim da ju i drugi ljudi trebaju takvu prihvatiti. Nema toga što Dejana ne može napraviti. Ona je za mene dijete s krilima'. I nadimak je ostao.

Dejana: Nemam ruke pa sam Sulji umjesto njih dala osmijeh
Dejana: Nemam ruke pa sam Sulji umjesto njih dala osmijeh

Djevojka s krilima planira diplomirati na Akademiji te se kvalificirati za Paraolimpijadu 2020. godine. Istovremeno, u sretnoj je vezi sa Sarajlijom Suljom Keranovićem (23). O svom životu aktivno piše na društvenim mrežama, a na Instagramu ima više od 12.000 pratitelja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...