Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

'Do sada smo iz prirode izvukli 16.000 automobilskih olupina'

'Do sada smo iz prirode izvukli 16.000 automobilskih olupina'
10

Romeo Ibrišević, osnivač Udruge 'Zelene stope', godinama se bavi temama očuvanja prirode i okoliša, ponajprije vađenjem automobilskih olupina i druge krame iz nacionalnih parkova, šuma, rijeka i mora

VIDEO

Akciju “Očistimo Hrvatsku od auto olupina” Romeo Ibrišević (58) umjetnički fotograf i istinski zaljubljenik u prirodu pokrenuo je prije 15 godina tijekom kojih je iz prirode diljem Hrvatske izvučeno preko 16 tisuća automobilskih olupina.

- Jedan moj kolega je računao da kad bi posložili sve te olupine jedna na drugu da bi to bila dva Mont Everesta, ili da ih posložimo od Samobora jednu iza druge da bi kolona bila do iza Karlovca - kaže nam Romeo Ibrišević te dodaje kako su u Nacionalnom parku na Velebitu našli čak 1200 automobilskih olupina, a u NP-u Krka 1500.Na otoku Žirje, gdje živi 30 stanovnika, bilo je preko 200 bačenih automobila. U NP-u Mljet bilo je 40 takvih automobila.

Romeo je svojedobno radio u jednom auto-časopisu, koji se bavio auto-industrijom pa mu je, nakon što sam pohodio mnoge svjetske izložbe novih automobila, pala na pamet ideja gdje idu svih ti limeni ljubimci kad jednom odsluže svoje.


- Tako je zapravo krenula priča, s tim nekakvim danom mrtvih automobila, kad smo došli u reciklažno dvorište u bivšu cementaru u Podsusedu. Kod nas je bio običaj, kao nešto normalno, da se ne samo stari, isluženi automobili, nego i sva bijela tehnika, dijelovi namještaja i građevinska šuta doslovno bacaju u šumu, rijeke i jezera. Samo u jedno popodne, još na početku akcije, iz Samoborskoga gorja smo izvukli 30-ak automobilskih olupina, a kod Samobora ih je bilo 300. No, kako je zaštita okoliša spadala pod Ministarstvo kulture, pokazalo se da ne možemo to raditi na vlastitu ruku, ako ne osnujemo udrugu i tako je akcija počela - objašnjava nam Romeo.

- To je jedan veliki entuzijazam. Bačeni automobil izgleda ružno, ali nije to samo problem kad znamo da litra motornog ulja zagadi milijun litara vode - govori nam neumorni Romeo.
Olupine su vađene iz rijeka (Zrmanja, Kupa, Sava), slapova (Zareški krovi, jezera (Baćinsko jezero, Imotska jezera), podmorja (uvala Običaj, Lisičarka, Sv. Marija Magdalena), s planina (Medvednica, Papuk, Dinara, Velebit, Učka), s otoka (Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Ugljan, Krk, Lošinj), iz slavonske ravnice, spilja, sa zagorskih, samoborskih i žumberačkih bregova.

- Zahvaljujući rangerima i parku prirode Sjeverni Velebit 1500 automobila su su uspjeli posložit na Miljevačkom platou, a kod Gospića 1200, znači to je 2700 automobila na hrpi - priča nam Romeo.

Za uklanjanje olupina s nepristupačnih mjesta koristila su se razna prijevozna sredstva, a pomagali su i pomažu mnogi zaljubljenici u prirodu. Akciju će nastaviti sve dok posljednja olupina ne završi ondje gdje joj je mjesto - u reciklažnom dvorištu!

Radu udruge Zelene stope već niz godina pomažu radu Poštari Hrvatske pošte.
- Već je, evo, osma godina kako pomažu poštari Samobora i Svete Nedjelje, a sad su se uključili i poštari iz Jaske - ističe Romeo, zasigurno najveći hrvatski eko borac, koji smatra da pitanje ekologije treba svesti na svakodnevnu rutinu, a svjestan je da dnevna politika odlučuje.

- Nema nikakvog razloga da se jedna boca piva ili nekog gaziranog pića, ponovno upotrijebi, odnosno reciklira, a mlijeka ili jogurta ne - kaže Ibrišević te u više navrata tijekom razgovora spominje slučaj Varaždina. To je, smatra, apokaliptična priča.

- Samo na ulazu u Varaždin, grad koji je bi htio biti europski grad kulture i koji se diči svojom kulturnom baštinom stoji već 20 godina 120 tisuća tona baliranog smeća. Ali država to treba riješiti, ne možemo mi maknuti te bale ispred Varaždina. Ovo je prelijepa zemlja da bismo je uništili iz bilo kojeg razloga - zaključuje Ibrišević.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru