Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
43 komentara

'Do sada smo iz prirode izvukli 16.000 automobilskih olupina'

Romeo Ibrišević, osnivač Udruge 'Zelene stope', godinama se bavi temama očuvanja prirode i okoliša, ponajprije vađenjem automobilskih olupina i druge krame iz nacionalnih parkova, šuma, rijeka i mora

Foto: Privatna arhiva
43 komentara

Akciju “Očistimo Hrvatsku od auto olupina” Romeo Ibrišević (58) umjetnički fotograf i istinski zaljubljenik u prirodu pokrenuo je prije 15 godina tijekom kojih je iz prirode diljem Hrvatske izvučeno preko 16 tisuća automobilskih olupina.

Foto: Privatna arhiva

- Jedan moj kolega je računao da kad bi posložili sve te olupine jedna na drugu da bi to bila dva Mont Everesta, ili da ih posložimo od Samobora jednu iza druge da bi kolona bila do iza Karlovca - kaže nam Romeo Ibrišević te dodaje kako su u Nacionalnom parku na Velebitu našli čak 1200 automobilskih olupina, a u NP-u Krka 1500.Na otoku Žirje, gdje živi 30 stanovnika, bilo je preko 200 bačenih automobila. U NP-u Mljet bilo je 40 takvih automobila.

Foto: Privatna arhiva

Romeo je svojedobno radio u jednom auto-časopisu, koji se bavio auto-industrijom pa mu je, nakon što sam pohodio mnoge svjetske izložbe novih automobila, pala na pamet ideja gdje idu svih ti limeni ljubimci kad jednom odsluže svoje.

Foto: Privatna arhiva
- Tako je zapravo krenula priča, s tim nekakvim danom mrtvih automobila, kad smo došli u reciklažno dvorište u bivšu cementaru u Podsusedu. Kod nas je bio običaj, kao nešto normalno, da se ne samo stari, isluženi automobili, nego i sva bijela tehnika, dijelovi namještaja i građevinska šuta doslovno bacaju u šumu, rijeke i jezera. Samo u jedno popodne, još na početku akcije, iz Samoborskoga gorja smo izvukli 30-ak automobilskih olupina, a kod Samobora ih je bilo 300. No, kako je zaštita okoliša spadala pod Ministarstvo kulture, pokazalo se da ne možemo to raditi na vlastitu ruku, ako ne osnujemo udrugu i tako je akcija počela - objašnjava nam Romeo.

Foto: Privatna arhiva Pomagao je i Vedran Mlikota

- To je jedan veliki entuzijazam. Bačeni automobil izgleda ružno, ali nije to samo problem kad znamo da litra motornog ulja zagadi milijun litara vode - govori nam neumorni Romeo.
Olupine su vađene iz rijeka (Zrmanja, Kupa, Sava), slapova (Zareški krovi, jezera (Baćinsko jezero, Imotska jezera), podmorja (uvala Običaj, Lisičarka, Sv. Marija Magdalena), s planina (Medvednica, Papuk, Dinara, Velebit, Učka), s otoka (Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Ugljan, Krk, Lošinj), iz slavonske ravnice, spilja, sa zagorskih, samoborskih i žumberačkih bregova.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva - Zahvaljujući rangerima i parku prirode Sjeverni Velebit 1500 automobila su su uspjeli posložit na Miljevačkom platou, a kod Gospića 1200, znači to je 2700 automobila na hrpi - priča nam Romeo.

Za uklanjanje olupina s nepristupačnih mjesta koristila su se razna prijevozna sredstva, a pomagali su i pomažu mnogi zaljubljenici u prirodu. Akciju će nastaviti sve dok posljednja olupina ne završi ondje gdje joj je mjesto - u reciklažnom dvorištu!

Foto: Privatna arhiva Mirela Holy i premijer Andrej Plenković sudjelovali su svojedobno u akcija čišćenja

Radu udruge Zelene stope već niz godina pomažu radu Poštari Hrvatske pošte.
- Već je, evo, osma godina kako pomažu poštari Samobora i Svete Nedjelje, a sad su se uključili i poštari iz Jaske - ističe Romeo, zasigurno najveći hrvatski eko borac, koji smatra da pitanje ekologije treba svesti na svakodnevnu rutinu, a svjestan je da dnevna politika odlučuje.

Foto: Privatna arhiva

- Nema nikakvog razloga da se jedna boca piva ili nekog gaziranog pića, ponovno upotrijebi, odnosno reciklira, a mlijeka ili jogurta ne - kaže Ibrišević te u više navrata tijekom razgovora spominje slučaj Varaždina. To je, smatra, apokaliptična priča.

Foto: Privatna arhiva

- Samo na ulazu u Varaždin, grad koji je bi htio biti europski grad kulture i koji se diči svojom kulturnom baštinom stoji već 20 godina 120 tisuća tona baliranog smeća. Ali država to treba riješiti, ne možemo mi maknuti te bale ispred Varaždina. Ovo je prelijepa zemlja da bismo je uništili iz bilo kojeg razloga - zaključuje Ibrišević.


 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message