Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Do više kolagena uz lisnato povrće i zdravu juhu od kostiju

Do više kolagena uz lisnato povrće i zdravu juhu od kostiju
5

Proizvodnja kolagena opada s godinama, no prehranom možete potaknuti njegovu proizvodnju. Ako se držite zdravih namirnica i trudite se pomoći tijelu u proizvodnji kolagena, izbjegavajte rafiniranu hranu i šećer

VIDEO

Kolagen je postao vrlo popularan posljednjih godina, pa tako i razni pripravci koji potiču njegovu proizvodnju zbog mladolikosti kože koja je svima vrlo važna, ali i zdravlja. Na tržištu je dostupan kroz razne suplemente, no može se dobiti i iz mnoštva svakodnevnih namirnica. Kolagen je sastavni je dio našega tkiva, hrskavice, kostiju, svih vezivnih tkiva i kože, a tijekom godina gubi na kvaliteti i starenjem ga tijelo sve manje proizvodi. S manje kolagena koža je opuštenija, manje elastična i bore su vidljivije, a smanjenje u proizvodnji kolagena počinje već u 20-ima.

Jedna od najpopularnijih jela bogatih kolagenom je juha od kostiju, koju lako možete napraviti kod kuće. Starinska juha poznata je kao "kraljica među juhama" i odlična je za zdravlje, kao i za proizvodnju kolagena.

Various fresh organic fruits and vegetables on metal plates in rainbow colours against a dark wooden background.

Piletina i govedina odličan su izvor kolagena, a to možete primijetiti i iz količine vezivnog tkiva koja je vidljiva tijekom rezanja i pripreme svima omiljenog mesa. Kolagen možete prikupiti i iz ribe, kao i iz bjelanjka jajeta, koje je bogato aminokiselinom prolinom, nužnom za sintezu kolagena.

Češnjak, koji je poznat kao namirnica koja "vraća u život", usporit će raspadanje kolagena i pomoći u boljem stvaranju novog. Zbog njegovih čudesnih svojstava, češnjak je najbolje uvesti u prehranu na dnevnoj bazi.

Ova zlatna pravila mogu vam pomoći da se 'pomladite'!
Ova zlatna pravila mogu vam pomoći da se 'pomladite'!

Lisnato povrće, koje je sinonim za zdravu prehranu i dobru probavu, doskočit će i za lijepu kožu jer također pomaže s proizvodnjom kolagena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mladolika Monica Bellucci 00:46

Na popisu su i mahunarke, grah, grašak te slanutak, bogati proteinima i aminokiselinama koje služe za sintezu kolagena u tijelu. Omiljene grickalice, indijski oraščići, osim što su ukusni, bogati su cinkom i bakrom, koji su važni za proizvodnju kolagena, a bogata ih je i kvinoja.

storyeditor/2024-02-26/58606234_l_normal_none.jpg

Od povrća, za kolagen su još odlične rajčice i paprike babure, koje su mnogima omiljeno povrće.

Nezaobilazni za produkciju kolagena su citrusi jer su bogati vitaminima bez kojih se kolagen ne može proizvoditi, poput vitamina C. Isto vrijedi i za bobičasto voće, te tropsko voće koje je također bogato vitaminima. Voćna salata idealan je izvor vitamina koji će vam pomoći sa zdravljem i mladolikim izgledom na potpuno prirodan način.

Super hrana za mladolikost: Za manje bora i nježniju kožu ovo su namirnice koje morate jesti
Super hrana za mladolikost: Za manje bora i nježniju kožu ovo su namirnice koje morate jesti

Ako se držite zdravih namirnica i trudite se pomoći tijelu da proizvodi više kolagena, izbjegavajte rafiniranu hranu i bijeli šećer, jer su oni ti koji vam lako mogu uništiti sav trud.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad