Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dobri crtići su saveznici roditelja u odgajanju

Dobri crtići su saveznici roditelja u odgajanju
1

Mnogi roditelji smatraju da je sve u redu dok god dijete gleda crtiće. No radnje modernih crtića uključuju bitke s mnogo krvi i brutalne borbe

VIDEO

Djeca do pete godine u prosjeku provode 25 sati na tjedan ispred televizora, što je zabrinjavajući podatak najnovijeg američkog istraživanja. Mnogi roditelji, djedovi i bake smatraju da je sve u redu dok god dijete gleda crtiće. No za razliku od crtića kojih se sjećaju starije generacije, radnje modernih uključuju bitke s mnogo krvi, brutalne borbe, razorne eksplozije i beskrupulozne likove koji si prijete i međusobno se ubijaju. Zato američka pedijatrijska udruga savjetuje roditeljima da pogledaju crtane filmove te izbace nasilne i neprimjerene.
I psiholozi ističu kako je važno objasniti djeci da su brojni likovi koji lete ili preživljavaju nemoguće nezgode samo bajka jer čak i djeca između šeste i devete godine teško razlikuju maštu od stvarnosti. Neće se poistovjetiti s vilenjacima, ali mogu poželjeti letjeti kao superjunaci. Stručnjaci ne preporučuju apsolutnu zabranu gledanja televizije jer se time poručuje djeci da je zabranjeno voće najslađe. Djeca će naći način da kod prijatelja ili susjeda prate crtiće, a roditelj tako gubi kontrolu i više ne zna koje poruke najmlađi upijaju s ekrana.

>>> Pogledati “Spužvu Boba”
Roditelji će najlakše osigurati da djeca gledaju crtiće primjerene njihovoj dobi ako odvoje malo vremena i s djetetom pogledaju omiljeni crtić. Da, to znači da ćete morati pogledati dvije epizode “Spužve Boba” ili “Jagodice Bobice”, ali odvajanje pola sata vremena bit će najbolje ulaganje u zdrav djetetov razvoj.

>>> TV može dati i dobre uzore
Djeca koja provode više od četiri sata na dan pred televizorom imat će problema s prekomjernom težinom, pokazale su statistike. Iskoristite atletskog superjunaka iz crtića koji skače na sve strane kako bi potaknuli dijete na ples, šetnje i sport. Važno je odvojiti vrijeme za igranje i rekreaciju od gledanja televizora.

>>> Ograničiti satnicu TV-a
Djeca do druge godine uopće ne bi smjela gledati televiziju. Američka akademija pedijatara preporučuje roditeljima da ograniče gledanje televizora na jedan-dva sata na dan za djecu stariju od dvije godine. To će potaknuti djecu da gledaju crtiće koji ih stvarno vesele umjesto da jednu epizodu gledaju 15 puta.

>>> Vrijednosti koje se poštuju
Važno je djecu naučiti pravim vrijednostima i stavovima koji se poštuju u obitelji. Tako mogu sami birati sadržaje na televiziji koji su u skladu s načelima kojima ih učite. Također, popričajte s prijateljima što njihova djeca gledaju i zašto. Pitajte ih jesu li gledali crtiće koje njihova djeca gledaju i usporedite dojmove.

>>> Otvoreni razgovor
Razgovarajte s djecom o crtićima koje vole gledati. Pitajte ih što im se točno sviđa u određenom crtiću, a što ne. Ako postoji crtić koji ćete im zabraniti, objasnite im razloge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith