Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Dobro ili loše? Evo kako točno masturbacija utječe na sam seks

Dobro ili loše? Evo kako točno masturbacija utječe na sam seks

Istraživači su primijetili da što je veće preklapanje aktivnosti tijekom ženske masturbacije i partnerskog seksa, to je vjerojatnije da žena neće imati problema s orgazmom

VIDEO

Čak 40 posto žena ima poteškoća u postizanju orgazma tijekom heteroseksualnog partnerskog seksa, pokazala je studija iz 2019. godine, kojom se ispitivalo postoji li veza između masturbacijskih navika i zadovoljstva partnerskim seksom.

POGLEDAJTE VIDEO: Muškarci otkrili najbolje savjete za seks

Pokretanje videa...

Seks savjeti 00:56

Pokazalo se da učestalost masturbacije žena nije u korelaciji s tim, no istraživači su primijetili da su zadovoljnije one žene koje ponavljaju aktivnosti koje ih uzbuđuju i vode do orgazma u 'solo' akciji i u partnerskom odnosu. One imaju manje poteškoća s postizanjem orgazma u seksu s partnerom. 

Studija je objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine. 

- Mnoge žene, možda čak i 30 do 40 posto njih, imaju poteškoće u postizanju orgazma tijekom heteroseksualnog partnerskog seksa, posebno ako se primarni oblik stimulacije dogodi vaginalnim odnosom – kaže autor studije David L. Rowland, profesor psihologije na sveučilištu Valparaiso.

Ovo je pitanje relevantno, kaže, jer se masturbacija ženama ponekad 'propisuje' kao rješenje ako imaju problema s postizanjem orgazma tijekom seksa s partnerom. No, ponekad se smatra da masturbacija ometa orgazam tijekom partnerskog seksa, pa i zbog toga vrijedi istražiti to pitanje, pojašnjava. 

Učestalost

Za studiju je anketirano preko 2000 žena iz SAD-a i Mađarske, koje su putem Interneta popunjavale anketu. Pokazalo se da u prosjeku masturbiraju jednom u dva tjedna, a one koje imaju partnerski seks imaju ga u prosjeku dvaput tjedno. 

Većina žena izvijestila je da si tijekom masturbacije voli stimulirati klitoris, no tek polovina žena čini to i u seksu s partnerom. Gotovo sve žene koje su prijavile da tijekom masturbacije stimuliraju klitoris to čine i tijekom partnerskog odnosa. Također, omiljeni položaj u seksu s partnerom ženama je omiljena poza i u masturbaciji, pokazalo se.  

Shibari, japanski oblik uživanja u seksu - mnogi su iskušali ovu metodu i jako im se sviđa
Shibari, japanski oblik uživanja u seksu - mnogi su iskušali ovu metodu i jako im se sviđa

Tako 53 posto žena koje preferiraju određeni položaj tijela (i 48 posto onih koje vole analnu stimulaciju tijekom masturbacije), to ponavljaju i tijekom partnerskog seksa. Uz to, 38 posto žena koje su se bavile seksualnom fantazijom (i 36 posto žena koje su koristile seksualne igračke, poput vibratora) tijekom samozadovoljavanja, uključuje te aktivnosti i u seks s partnerom. 

Učestalost masturbacije ne utječe na zadovoljstvo u seksu s partnerom

Pokazalo se da učestalost masturbacije žena nije u korelaciji s iskustvima orgazma s partnerom. Međutim, istraživači su primijetili da – što je veće preklapanje aktivnosti tijekom ženske masturbacije i partnerskog seksa – to je vjerojatnije da žena neće imati problema s orgazmom. Žene koje rjeđe usklađuju aktivnosti češće su zadovoljnije masturbacijom nego partnerskim seksom.

- Žene koje masturbiraju ne doživljavaju nikakve posebne prednosti ili nedostatke ukoliko postignu orgazam tijekom partnerskog seksa. Međutim, žene koje pokazuju veću sličnost između ponašanja i tehnika koje koriste za stimulaciju tijekom masturbacije i tijekom seksa s partnerom imaju manje poteškoća s postizanjem orgazma od žena koje aktivnosti iz 'solo' seksa rjeđe ponavljaju u krevetu s partnerom – rekao je Rowland. 

Vodi li zadovoljstvo vezom do boljeg seksa?

Zadovoljstvo vezom ključna je varijabla u razumijevanju toga koliko su žene bile zadovoljne i u partnerskim i u solo seksualnim aktivnostima. Općenito, žene koje su zadovoljnije svojim odnosom s partnerom imale su manje poteškoća s postizanjem orgazma. 
- To je dvosmjeran odnos. Žene koje imaju veće seksualno zadovoljstvo tijekom partnerskog seksa uživaju u bliskosti s partnerom, poboljšavajući tako svoj odnos. Istodobno, žene koje imaju bolji odnos s svojim partnerom vjerojatno im bolje prenose svoje seksualne potrebe, povećavajući tako svoj potencijal da se uzbude i postignu zadovoljstvo – dodaje. 

'Odabrala sam dobar seksualni život umjesto da imam djecu. Sada jako žalim zbog toga'
'Odabrala sam dobar seksualni život umjesto da imam djecu. Sada jako žalim zbog toga'

Kako komunicirati s partnerom o masturbaciji i seksualnim željama?

Razgovor s partnerom o seksu ključan je za bolji seks. Savjetnica za odnose Kate McCombs kaže da se u tim razgovorima ne treba usredotočiti samo na želju i zadovoljstvo. Treba razgovarati o seksualnom zdravlju općenito, o tome koliko često želite imati seks i kako se nositi s vremenima kad vi i partner želite i trebate različite stvari tijekom seksa.

Započnite s jednostavnim pitanjima kako biste bliže upoznali svog partnera.

Megwyn White, direktorica edukacije u Satisfyeru, vodećoj marki seksualnog wellnessa sa sjedištem u Njemačkoj, kaže kako partneru trebamo postaviti nekonfliktna i zabavna pitanja, koja  mogu pomoći da se zbližite i pružiti dobru osnovu za komunikaciju o seksualne želje, prenosi portal Big Think.

To može uključivati pitanja poput:

  • Postoje li stvari koje ne radim [tijekom seksa] a koje bi željela/želio da radim?
  • Koje je tvoje omiljeno seksi sjećanje na nas?
  • Postoji li neki trenutak našeg seksualnog života u prošlosti koji bi željela/želio ponoviti?

Čitanje erotike (ili razgovor o erotskoj priči koju ste pročitali) može pomoći.

Čitanje erotskih priča i sadržaja ne samo da može pomoći u raspoloženju, već i da otkrijete više o svojoj seksualnosti i komunicirate s partnerom o svojim potrebama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije