Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Dobrojutrići su mali dodatak za bolje raspoloženje u danu...

Dobrojutrići su mali dodatak za bolje raspoloženje u danu...
3

Profesorica engleskog jezika Jarmila Gospodnetić izrađuje minijaturne figure od fimo mase čija je osnovna karakteristika zarazan osmijeh. Ima ih više od tisuću

VIDEO

Oni su pravi Hrvati - žive od zraka, u oblacima! Pomalo su nestvarni i stvarni likovi - sa smiješkom tumači podrijetlo malih “popravljača raspoloženja” Dobrojutrića, njihova autorica Jarmila Gospodnetić. Ta rođena Zagrepčanka na brežuljak ponad Maksimirske šume vraća se samo u zimskim mjesecima; ostatak godine je u Krku za koji je vezana od svoje 12. godine. No bez obzira na to gdje je, oduvijek je živjela u svijetu mašte.

- Dok sam bila mala, otac mi je ‘čitao’ knjigu poezije na gotici Heinricha Heinea. To nije bajka pa je priče izmišljao - govori Jarmila koju je jedna od ilustracija iz knjige, vila na lopoču, na neki način inicirala. Profesorica engleskog jezika bajkovitu karijeru započela je upravo s vilama, inspiriranima isključivo legendama, a zatim su na red došli Dobrojutrići - stopostotna Jarmilina izmišljotina. 

- Najprije su se zvali Dobrovoljčeki i nisu bili ovako detaljni - objašnjava nam držeći u ruci sićušnu figuricu, manju od palca. 

- Moj se muž uvijek budio onako... morao je najprije popiti kavu i onda bih mu ja pokazala Dobrovoljčeka i rekla mu: ‘Gledaj, smij se, odmah od jutra!’, pa smo odlučili da će se zvati Dobrojutrići. Kada su dobili to ime, počela sam razrađivati priču - govori. Njihova karakteristika je zarazan osmijeh, a minijaturni su jer i najmanje nasmijano lice može učiniti veliku promjenu.

- Priče o Dobrojutrićima došle su same od sebe, namijenjene su učenicima prvih četiriju razreda osnovne škole. Svaka od njih ima poruku i pouku. Priče su didaktički, pedagoški, ekološki te moralno podređene djeci. Tako jedna govori o šaranju po zidovima, druga o očuvanju prirode itd. - objašnjava. Nažalost, još nisu objavljene pa ih Jarmila planira tiskati o vlastitom trošku, ako ne bude drugih mogućnosti. Kaže, samo da “izađe” iz kredita.

- Objavila sam priču o vilama, obrade krčkih legendi te priručnike kako s djecom raditi s fimo masom. Gospodnetići su je prvi počeli uvoziti u Hrvatsku, još ‘96., ‘97., a svi koji danas rade tim materijalom, prošli su njihovu obuku. Unatrag 10-15 godina izradilaje tisuće figurica od fima, za svaku joj treba oko sat i pol vremena, a one najatraktivnije odmah se i prodaju.

- Dobrojutrići su autentičan hrvatski proizvod, a nadam se da će postati i hrvatski izvozni proizvod jer interes postoji. Danas već postoje pravi kolekcionari koji imaju i desetak godina stare - ponosno ističe. A jednako dobro kao Jarmila, izrađuje ih jedan Slovenac koji polazi njezine tečajeve od 2. godine.

- On može ‘skinuti’ moje Dobrojutriće, no nema dozvolu - vrckavo završava.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu
Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće
POMLADITE SE

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu cijelog tijela. Pruža snagu i fleksibilnost različitim dijelovima tijela poput kože, kostiju, tetiva, mišića, hrskavice, krvnih žila...