Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dočekajte Novu godinu uz sve manje bačene hrane: Manje ćete trošiti i pomoći ćete okolišu

Dočekajte Novu godinu uz sve manje bačene hrane: Manje ćete trošiti i pomoći ćete okolišu
4

Blagdansko ozračje može pomoći okolišu i smanjiti prekomjernu potrošnju. Započnite izradom plana, napravite popis za kupovinu i pridržavajte ga se. Zatim, kuhajte u skladu s ljudima koji će jesti

VIDEO

Iako je borba protiv bacanja hrane cjelogodišnja misija, ona je u vrijeme blagdana važnija no ikad. To je tema koju nikako ne smijemo zaboraviti tijekom ovogodišnjih blagdana, koji su inače poznati po obilju hrane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Osječani žive blagdansku bajku: Čarobni tramvaj stigao je u njihovo božićno selo VIDEO

Diljem Europe praznici su postali sinonim za prejedanje i bacanje hrane. I dok se blagdani obilježavaju obiljem svečanih obroka, najnovija izvješća Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda (UN) upozoravaju da je 45 milijuna ljudi u 43 zemlje na rubu gladi.

Dobra je vijest da postoji mnogo načina za spašavanje hrane, kaže Toine Timmermans, voditelj programa održivih prehrambenih lanaca na Sveučilištu i u istraživačkom centru Wageningen.

- Rješenja za smanjenje otpada od hrane svima su na dohvat ruke. Sveučilište i istraživački centar Wageningen posvetili su se smanjenju bacanja hrane za 50 % do 2030 - rekao je. 

Neće biti lako. Čak se i među Nizozemcima, koji su vrlo osviješteni kada je u pitanju otpad, svake godine baci više od 2 milijuna tona jestive hrane. Ta se činjenica temelji na podacima prikupljenima u istraživanju koje je vodio Timmermans. Podaci također pokazuju da su kućanstva odgovorna za više od polovine ovog rasipništva, osobito tijekom blagdana.

Zbog toga je nizozemska nacionalna kampanja „Zajedno protiv bacanja hrane” najaktivnija tijekom blagdana i poziva potrošače da imaju na umu bacanje hrane tijekom proslava.   

Pokrenuta 2018., kampanja je bila potaknuta brojčanim podatkom da 6 % emisija stakleničkih plinova u EU-u dolazi od prehrambenog otpada.

Sočan i jednostavan: Mramorni kolač ukusna je poslastica koju svi vole jesti, isprobajte recept!
Sočan i jednostavan: Mramorni kolač ukusna je poslastica koju svi vole jesti, isprobajte recept!

Zašto je smanjenje količine bačene hrane savršena novogodišnja odluka

Obećanja o vježbanju i zdravijoj prehrani među najpopularnijim su novogodišnjim odlukama. No, što ako se ovogodišnja odluka proširi na smanjenje količine hrane bačene u otpad?

To je obećanje u skladu s UN-ovim ciljem održivog razvoja koji se Europska unija (EU) obvezala postići.

- Bliži se kraj godine. Vrijeme je da razmislite o svojim odlukama za nadolazeću godinu. One ne ometaju blagdanski duh, dapače čine ga ugodnijim. Blagdansko ozračje može pomoći okolišu i smanjiti prekomjernu potrošnju koja je posljedica rasipanja. Dakle, ostaje nam više novca za darove - kaže Timmermans. 

Savjeti su jednostavni i lako ih je slijediti.

- Započnite izradom plana, napravite popis za kupovinu i pridržavajte ga se. Zatim, kuhajte u skladu s veličinom društva za koje kuhate i važite porcije prije kuhanja. Kad objed završi, spremite ostatke - savjetuje.

Timmermans također želi istaknuti razliku između rokova trajanja „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”. „Upotrijebiti do” uputa
je koju ne smijemo zanemariti. Iz sigurnosnih se razloga hrana mora iskoristiti do navedenog datuma ili se mora baciti. Zbog toga potrošači moraju biti svjesni ovih datuma i redovito ih provjeravati kako bi izbjegli bacanje hrane.

Većinu je proizvoda s datumom „najbolje upotrijebiti do” često i dalje sigurno konzumirati danima nakon navedenog datuma. Jedan je od primjera za to tjestenina.

Ideje za švedski stol za Novu godinu: Pripremite finu gozbu
Ideje za švedski stol za Novu godinu: Pripremite finu gozbu

- Koristite se osjetilima. Kvalitetu proizvoda možete procijeniti po izgledu, mirisu i okusu - savjetuje Timmermans. 

Timmermans ima više od 15 godina iskustva u smanjenju prehrambenog otpada. Kao koordinator projekta REFRESH, on i njegov tim pokrenuli su koalicije s ciljem stvaranja pozitivnih društvenih promjena. Ta je inicijativa završena 2019., ali stručnjaci uključeni u projekt nastavili su biti dijelom EU platforme za gubitke hrane i otpad od hrane.

- Iako je projekt REFRESH završio 2019., njegovo naslijeđe živi dalje - rekao je Timmermans govoreći o dobrotvornoj zakladi Food Waste Free United (Ujedinjeni protiv bacanja hrane) i nizozemskom tjednu bez bacanja hrane, temelju nacionalnog događaja koji ima za cilj prepoloviti prehrambeni otpad.

Rezultati govore sami za sebe. Istraživači su 2019. utvrdili da je svaki nizozemski građanin bacio 7 kg manje hrane, odbacivši samo 34,3 kg hrane u usporedbi s 2016. i 29 % manje u odnosu na 2010.

Zar zaista? Ovaj je tek prošao, a ona je već kupila i zamotala sve poklone za sljedeći Božić...
Zar zaista? Ovaj je tek prošao, a ona je već kupila i zamotala sve poklone za sljedeći Božić...

- Ponašanje potrošača, a time i društvene norme bez sumnje mijenjaju se na bolje u pogledu rasipanja hrane, ali posla je još puno - istaknuo je Toine Timmermans.

Poljoprivreda u vrijeme blagdana

Što se tiče poljoprivrede, najnoviji podaci pokazuju da se samo u Europi svake godine baci golemih 700 milijuna tona usjeva. To uključuje povećanu berbu svih vrsta voća i povrća koje vežemo uz sezonu: naranče, mandarine, prokulice, repa, kadulja, luk, a da ne zaboravimo običnu mrkvu.

Diljem Europe ulažu se veliki napori da se preokrene ovaj rastrošni trend. Jedna inicijativa, koju podupiru istraživači i dionici industrije u 11 europskih zemalja, prenamjena je ostataka i nusproizvoda iz poljoprivredne i prehrambene industrije za upotrebu u proizvodima za prehrambene, ambalažne i poljoprivredne sektore.

U Španjolskoj, Alexandra Poch i Cristina Fernandez zajedno rade na smanjenju otpada u tvrtki IRIS Technology Solutions, uglavnom u industriji maslina i rajčice. Kao zajednički koordinatori projekta AgriMax nadgledale su izgradnju dva revolucionarna pilotna postrojenja u Španjolskoj i Italiji za održivu preradu osnovnih namirnica mediteranske prehrane: maslina i rajčica.

Od početaka daleko u južnoeuropskim selima, ovi pogoni obećavaju revoluciju u načinu upotrebe usjeva i kvalitetnog iskorištavanja otpada, a ne samo njegove eliminacije. Obje tvornice mogu se koristiti različitim usjevima kao sirovinom, a to im omogućuje da rade tijekom cijele godine i izbjegavaju zastoje uzrokovane sezonskim fluktuacijama i varijacijama u prinosima. Vrhunac berbe maslina je prosinac, dok berba rajčice počinje u travnju. Otpadni usjevni materijal stoga će biti dostupan čak i tijekom zime te blagdana.

Sezonske nijanse boja od kože i sjemenki rajčice

- Likopen, moćni antioksidans koji se nalazi u koži i sjemenkama rajčice, možda je namijenjen za smeće, ali je zapravo visokovrijedan otpadni proizvod pa ga pogoni za preradu ekstrahiraju - kaže Poch. Zbog svoje jarke crvene boje također je prirodno bojilo.

Likopen se može koristiti za stvaranje palete izuzetno postojanih boja za čitav niz prehrambenih proizvoda i pića: od gaziranih pića i voćnih jogurta do primamljivih slatkiša na blagdanskom stolu.

Ova hrana donosi sreću u Novoj godini: Uvrstite ju u jelovnik!
Ova hrana donosi sreću u Novoj godini: Uvrstite ju u jelovnik!

Kad se masline prerađuju, prešaju se kako bi se od njih dobilo maslinovo ulje. Čvrsti talog, komina maslinovog ulja, lijepo zvuči, ali ona je gusti nejestivi mulj. Dobra je vijest za recikliranje otpada ta da je prepun kemikalija poznatih kao polifenoli.

- Uz antimikrobna i antioksidativna svojstva, polifenoli iz otpada maslina mogu se ugraditi u aktivnu ambalažu. Pokazali smo kako se neizbježan otpad od usjeva i prerade hrane može pretvoriti u višestruke, visokovrijedne bio-proizvode za prehrambene sastojke, pakiranje hrane i poljoprivredni sektor, čak i u vrijeme Božića - ističe Poch.

Timmermans završava temu bacanja hrane u domu prepunom blagdanskih okusa.

- Dok uživate u svojoj svečanoj gozbi, možete podržati inicijative protiv bacanja hrane. Napravite džem od svojih jabuka i privlačnu salatu od stabljika povrća - govori.

Istraživanja u ovom članku financira EU. Ovaj je članak izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro