Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Dok čeka smrt u hospiciju, htio je još jednom razveseliti kćer

Žena bivšeg nogometaša Fernanda Ricksena, oboljelog od ALS-a, je 18. lipnja objavila dirljiv video proslave rođendana njihove sedmogodišnje kćeri Isabelle, koju je on organizirao u hospiciju

12 komentara

Bivši igrač Glasgow Rangersa, Fernando Ricksen (42), organizirao je rođendansku proslavu za svoju sedmogodišnju kćer u hospiciju u kojem se danas nalazi. 

Nizozemski nogometaš je u zadnjoj fazi ALS -a (amiotrofična lateralna skleroza), ali inzistirao je na tome da on organizira proslavu Isabellinog rođendana. 

Pogledajte video:

Ricksen se povukao iz nogometa 2013., a samo godinu dana kasnije mu je dijagnosticirana bolest.

Fernandova supruga Veronika snimila je dirljiv trenutak kad se njihova kći Isabelle zatrčala tati u zagrljaj te joj je on zaželio sretan rođendan. 

- Najbolji tata ikad, najljepše iznenađenje za našu djevojčicu, puno ti hvala što si je usrećio - napisala je Veronika uz video.

Foto: YouTube

Obožavatelji su ostavili niz dirljivih poruka Fernandu, a jedan od njih je komentirao kako Fernando i dalje ima osmijeh na licu, unatoč svemu. 

- Kakav prekrasan video - napisao je drugi komentator, a mnogi su pisali kako ih je video dirnuo. 

Video je objavljen samo nekoliko dana nakon što je Fernando otkrio da će njegova sljedeća dobrotvorna akcija biti i njegova posljednja. U videu je rekao da se nada da će se 28. lipnja pojaviti puno ljudi kako bi pomogli humanitarnoj akciji 

FERNANDO RICKSEN Nogometaš na samrti: Dođite na moju zadnju večer u životu

Dodao je da je to posljednji put jer mu 'sve to' postaje sve teže i teže. 

Što je ALS?

ALS (Amiotrofična lateralna skleroza, Lou Gehrigova bolest, Charcotov sindrom) je najčešća bolest motornog neurona. Bolesnici imaju asimetrične simptome koji uključuju grčeve, slabost, atrofiju mišića ruku (najčešće) ili stopala. mišićne trzaje, hiperaktivne duboke tetivne reflekse, ukočenost pokreta, gubitak tjelesne težine, umor te nemogućnost kontrole izražaja lica i pokreta jezika. 

Ostali simptomi su promuklost, otežano gutanje, nerazumljiv govor i sklonost gušenju tekućinom. 

Smrt uzrokuje zatajenje dišnih mišića, 50 posto bolesnika umire unutar 3 godine od dijagnoze bolesti, 20 posto poživi 5 godina, a 10 posto i do 10 godina.

Middle-aged woman with cancer dying ISTRAŽIVANJE O RAKU Sumnjali na rak i bili u pravu: Čak 72 posto oboljelih Hrvata

Ovu bolest je jako teško dijagnosticirati budući da nekoliko drugih bolesti ima slične simptome. Ne postoji test koji bi definitivno dijagnosticirao ALS, već se dijagnosticira putem eliminacije drugih bolesti.

Za ALS nema lijeka, a bolest je fatalna, međutim ne napreduje kod svih pacijenata istom brzinom. 

Radna terapija, fizioterapija i lijekovi kao što je riluzol koriste se za ublažavanje posljedica bolesti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message