Želite li sami raditi svoju tjesteninu za lazanje, koja je uvijek prirodnija i finija verzija, trebat će vam samo malo strpljenja. Uz umak od mljevenog mesa i gljiva dobit ćete savršen spoj
Domaće lazanje s mesom i gljivama - savršenstvo okusa
Sastojci:
Tijesto:
- 350 g brašna,
- 4 jaja,
- žlica ulja,
- sol;
nadjev:
- 100 g maslaca,
- mrkva,
- luk,
- celer,
- žlica sjeckanog peršina,
- 450 g mljevenog telećeg mesa,
- 60 g šunke,
- 50 g sušenih gljiva,
- sol, papar, muškatni oraščić,
- 2 dl bijelog vina,
- žlica brašna,
- 6 rajčica,
- 2 dl pasirane rajčice,
- 120 g parmezana
Priprema:
Od brašna, jaja, ulja i soli zamijesite tijesto pa pokrijte ga vlažnom krpom. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin. Rajčice blanširajte, ogulite i nasjeckajte. Zagrijte 50 g maslaca i popržite povrće.
Dodajte usitnjeno meso, šunku i gljive. Dodajte začine, vino i kuhajte dok alkohol ne ispari. Umiješajte brašno, veći dio sjeckanih rajčica, 2-3 žlice pasirane rajčice i pirjajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite neka se nadjev hladi.
Odležalo tijesto podijelite na dva dijela, svaki dio rastanjite u list debljine tupe strane noža i narežite na pravokutnike veličine keramičkih posuda za pečenje. Kuhajte ih 8 minuta u zavreloj posoljenoj vodi, ocijedite i stavite na čistu, vlažnu krpu.
Premažite manje posude za pečenje maslacem te slažite redove tijesta i nadjeva. Prelijte preostalom pasiranom i sjeckanim rajčicama, pospite parmezanom i rasporedite komadiće preostalog maslaca. Pecite lazanje oko 25 minuta na 200°C.