Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Domaći kefir: Detaljan vodič za pripremu i čuvanje ovog finog fermentiranog mliječnog pića

Domaći kefir: Detaljan vodič za pripremu i čuvanje ovog finog fermentiranog mliječnog pića

Ne možete napraviti kefir bez kefirnih zrnaca. 'Zrnca' su zapravo bakterije i kvasci koji izgledaju poput sićušnih cvjetova cvjetače, povezani zajedno u polisaharidnu matricu kefira

VIDEO

Kefir je fermentirano mlijeko, pomalo nalik jogurtu, koje sadrži do 30 različitih vrsta probiotičkih (korisnih za zdravlje) bakterija i kvasaca. Bitan je dio prehrane u Europi posljednjih 2000 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Kozje mlijeko

Pokretanje videa...

Preselili se iz Zagreba na selo 01:22

Bogat izvor bioaktivnih peptida, vitamina, minerala i enzima, znanstvenici ga proučavaju više od sto godina. 

Kefir je lako sigurno napraviti kod kuće, uz minimalne potrebe za priborom, tako da ga svakako vrijedi dodati prehrani vaše obitelji. Ima reputaciju snažnog, kiselkastog okusa koji nije za svačiji ukus, ali je iznenađujuće lako kontrolirati proces pa može biti ukusan i blag. Unatoč dolje navedenim detaljnim uputama, priprema vlastitog kefira može trajati samo pet minuta - od početka do kraja.

Gdje pronaći kefirna zrnca

Ne možete napraviti kefir bez kefirnih zrnaca. 'Zrnca' su zapravo bakterije i kvasci koji izgledaju poput sićušnih cvjetova cvjetače, povezani zajedno u polisaharidnu matricu kefira. Ako poznajete nekoga tko već radi kefir, pitajte ga možete li vam dati malo kefira - samo pola čajne žličice bit će dovoljno da sami napravite kefir. 

Zrnca kefira se mogu kupiti i na internetu, ali s njima se treba malo drugačije postupati jer će vjerojatno trebati malo 'okrijepe' nakon putovanja poštom. Stavite ih u malu staklenku i prelijte punomasnim mlijekom – neće vam trebati više od 100 ml. Pokrijte i ostavite sa strane 12-48 sati dok se mlijeko ne stegne (ovisi o korištenom mlijeku i temperaturi). Kada se dogodi, spremni ste za izradu kefira.

Što je fermentacija?

U prehrambenom smislu, to je proces u kojem mikrobima dajemo izvor energije (ovdje koristimo mlijeko), a oni ga koriste za rast, stvarajući krajnje proizvode koji su nam korisni – u ovom slučaju mliječnu kiselinu koja kiseli mlijeko i pravi kefir. 

Recept za špekmez: Odličan je u hot dogu, ali i hamburgerima
Recept za špekmez: Odličan je u hot dogu, ali i hamburgerima

Mikrobi također proizvode ugljični dioksid koji kefir može učiniti gaziranim. Ostali primjeri su naš jednostavni kiseli kupus, brzi kimchi, kombucha i jogurt.

Oprema koja će vam trebati

  • 1/2 čajne žličice kefirnih zrnaca (u nastavku pogledajte gdje ih nabaviti i kako osigurati da budu spremna za upotrebu)
  • 1 litra svježeg mlijeka (organsko punomasno mlijeko je za najbolje rezultate)
  • Staklenka od 500 ml s brtvom za fermentaciju (ili staklenka, poklopac i gumica)
  • žlica
  • sito i vrč - ili zdjelu i bocu za skladištenje - ili lijevak za cijeđenje i bocu sa širokim grlom
  • po želji – kriška limuna/kap limunova ulja

Odabir metode za pripremu kefira

Ljudi obično koriste staklene posude jer tada možete vidjeti što se s kefirom događa. Za jači okus koristite otvoreni sustav – pokrijte veliku staklenku platnenim poklopcem ili papirnatim ručnikom i gumicom i osigurajte da iznad mlijeka ima nekoliko centimetara zraka.

Zatvoreni sustav koristi staklenku s kopčom i gumenom brtvom koja sprječava ulazak kisika. Mikrobi u kefirnim zrncima mogu dobro rasti uz samo malo prisutnog kisika. Ovi uvjeti također će osigurati da laktobacili rastu bolje od drugih vrsta mikroba, smanjujući okus kvasca i pjenušavost (iako je količina korištenih zrnaca također vrlo važna).

Rasol, jogurt i kefir saveznici su u borbi protiv visokog tlaka
Rasol, jogurt i kefir saveznici su u borbi protiv visokog tlaka

Za pripremu kefira blagog okusa koristite 5-10 g zrnaca na litru mlijeka. Sve iznad toga rezultirati će kefirom jačeg okusa koji će brže fermentirati. 

Priprema kefira

  • Stavite 1/2 žličice kefirnih zrnaca u staklenku.
  • Dodajte pola litre mlijeka, ostavljajući oko 2 cm prostora za glavu ako koristite staklenku s kopčom ili najmanje 5 cm za staklenku prekrivenu krpom.
  • Ostavite na radnoj ploči 18-24 sata da fermentira. Znat ćete da ste dobili kefir kad se mlijeko zgusne. Možda se stvrdnuo i odvojio, pri čemu su se stvorili džepovi sirutke – to je sasvim normalno.
  • Kad se stegne, ako ga ne možete odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste zaustavili daljnju fermentaciju, jer okus može postati prilično jak - možete ga procijediti bilo kada tijekom sljedećih 48 sati.
  • Procijedite kefir kroz sito ili lijevak za cijeđenje u vrč ili bocu. Zrna su prilično čvrsta i podnose lagano miješanje.
  • Možete ga popiti odmah, aromatizirati i ohladiti (kriška limunove kore ili kap limunova ulja daje izvrstan svježi okus) ili ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati kako bi pojačali okus.
  • Isperite teglu, vratite zrnca (nemojte ih prati, nema potrebe), ponovo napunite mlijekom i ostavite na sobnoj temperaturi da još malo fermentira.

Kako mogu znati je li kefir spreman?

Omjer zrnaca, mlijeka i temperature utječe na to koliko će se brzo mlijeko pretvoriti u kefir. Stavite staklenku na neko mjesto (izvan izravne sunčeve svjetlosti) gdje je možete držati na oku. 

Ako se razdvoji na sirutku i čvrsti dio, ne brinite se jer se to lako može ponovno pomiješati. S vremenom ćete moći točno odrediti vrijeme koje je potrebno da dobijete kefir jačine po vašem okusu.

Blagodati jedenja oraha i kako ih pravilno čuvati da ne užegnu, a tu su i tri odlična recepta
Blagodati jedenja oraha i kako ih pravilno čuvati da ne užegnu, a tu su i tri odlična recepta

Kakav bi trebao biti okus?

Kefir bi trebao imati okus kiselkastog jogurta. Ako inače volite kupovni kefir, možda ćete se u početku malo iznenaditi okusom domaće varijante. Ako odlučite koristiti puno zrnaca i raditi kefir u otvorenom sustavu, okus može biti gaziran i sličan kvascu. Ako koristite samo nekoliko zrna i okruženje s niskim sadržajem kisika, okus može biti svjež i blag.

Kako čuvati kefir i koliko dugo traje?

Nakon što se procijedi, kefir držite u hladnjaku. To će usporiti fermentaciju mikroba. Trebao bi biti pitak 7 do 10 dana. Poslije toga bi okus mogao postati prilično jak. Veću količinu možete napraviti jednom tjedno ako ga ne želite raditi svakodnevno, piše BBC Good Food

Kefirna zrnca su živi organizmi i postupno će rasti (ne u svim mliječnim alternativama). Kad se udvostruče, što može trajati dva ili tri tjedna uz svakodnevnu izradu, izvadite polovicu i dajte ih prijatelju ili ih zamrznite. Ako ne uklonite višak, primijetit ćete promjenu okusa kefira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku