Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Domaći mlinci: Bez stajanja i jaja nema savršenog tijesta

Domaći mlinci: Bez stajanja i jaja nema savršenog tijesta
3

Kad zamijesite tijesto, svakako ga ostavite da odstoji do sat vremena. Mlince osim u pećnici možete peći i na dobro zagrijanoj tavi, tvrde majstori zagorske kuhinje

VIDEO

Pripremite jednostavne domaće mlince prema tradicionalnoj recepturi i uživajte u savršenom okusu. Potrebno je pola kilograma oštrog brašna koje obvezno prosijte. Dodajte mu čašu hladne vode te dvije žlice soli. Ako želite, možete dodati i malo ulja ili masti kako biste lakše umijesili tijesto. Ono ne smije biti ljepljivo na dlanovima, a trebalo bi ispasti vrlo slično tijestu za savijače. Iako je oštro brašno idealno za mlince, neki kuhari preporučuju da dio (od dvije žlice do 250 g) zamijenite glatkim brašnom. 

Nemate li radnu površinu, mlince možete umiješati i kuhačom u posudi, ali za završno oblikovanje tijesta ipak upotrijebite ruke jer će mlinci biti ukusniji. 

- Pripremate li tijesto za savijače, napravite ga malo više pa od ostatka ispecite mlince - kaže chef Željko Kompresak iz restorana V starem melinu. Pripremljeno tijesto ostavite od barem desetak minuta do pola sata pokriveno krpom kako se ne bi osušilo. Željka Stošić iz Kluba Papica otkrila je tajnu bakine recepture. One su u tijesto dodavale - cijelo jaje. 

- Kad zamijesite tijesto, svakako ga ostavite da odstoji do sat vremena. Onda ga podijelite na šest loptica, svaku tanko razvaljajte i pecite na obrnutoj strani lima za pečenje pet minuta sa svake strane na 180°C, dok se mjestimično ne dobiju brončani mjehurići koje će tijesto dobiti samo ako dovoljno odstoji - kaže. 

Robert Anic/PIXSELL

Nije bitno valjate li mlince u pravilnim oblicima, krugu ili pravokutniku jer ih poslije i tako trgate. Razvucite ih na pobrašnjenoj podlozi valjkom vrlo tanko, otprilike na debljinu jedan, dva milimetra. Osim u pećnici, mlince možete peći i na tavi, ali je prije toga morate jako dobro zagrijati. Na nju potom stavite mlinac i pecite ga vrlo kratko s jedne i druge strane.

Pečene mlince odložite na čistu i suhu kuhinjsku krpu kako bi se ohladili. Stavite sušiti i potom spremite u papirnatu vrećicu ili odmah staviti kuhati. Odlučite li ih čuvati, mlince nakon dva dana spremite u plastičnu vrećicu. 

Pačja prsa s mlincima 

Sastojci: 1,25 kg pačjih prsa, 1/2 kg crvenog luka, 25 ml crnog vina, 2 žlice ulja, pola žlice maslaca; Mlinci: jaje, 500 g brašna, 4 dl vode, prstohvat soli

Priprema: Na tavi pecite file s kožicom 12 minuta. Izvadite ga pa u tavu ulijte crveno vino i dodajte maslac te prelijte umak preko prsa. U prosijano brašno dodajte jaje, ulje, sol i vodu pa sve zamijesite. Razvlačite pomoću valjka i pecite mlince u pećnici dok ne porumene. Pečene mlince prelijte kipućom vodom, procijedite pa kratko zapecite na pačjoj masti.  

Malo kurkume za ljepšu boju

Da biste imali lijepu žutu boju, u tijesto za mlince dodajte kurkumu, a prema želji i ostale začine poput majčine dušice, origana i kopra.

Zdravi "gušti" od triju vrsta brašna 

Zdrave mlince zamijesite od jednakog omjera raženog, pšeničnog integralnog i polubijelog brašna. Pecite na 200°C oko 11 minuta pa izlomite.

Vruća juha ili temeljac

Kod završne pripreme razlomite mlince na komade od pet centimetara i prelijte vrelom vodom, a posebno će biti ukusni prelijete li ih vrućom juhom ili temeljcem.

Pravilo tri minute 

Pripazite da preliveni mlinci ne stoje dulje od tri, četiri minute. Vrlo će brzo upiti tekućinu i omekšati pa, nakon što ih zalijete umakom od pečenja, nikako više nemojte miješati.

Robert Anic/PIXSELL

Savjet chefa

Pecite mlince u pećnici na 180°C oko pet minuta. pečene prelijte kipućom vodom, ocjedite pa kratko zapecite na pačjoj masti, kaže Željko Kompesak iz V starem melinu.

Malo vode 

U smjesu dodajte toliko vode da ona bude mekana. Nakon što tijesto odstoji pola sata, razvaljajte na pobrašnjenoj površini, savjetuje Željka Stošić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh