Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Domaći pripravci za ruke i nokte - od seruma i pakunga do kreme

Domaći pripravci za ruke i nokte - od seruma i pakunga do kreme

Želite li da vam ruke budu lijepe i mladolike, redovito ih mažite hidratantnim kremama i povremeno im priuštite prirodne maske koje možete vrlo jednostavno napraviti kod kuće

VIDEO

Kao prvo, imate li osjetljivu kožu na rukama svakako upotrebljavajte gumene rukavice kad perete posuđe ili čistite. One će ruke i nokte zaštititi od isušivanja.

Povremeno nanesite noćni pakung - obilato namažite ruke kremom ili pripravkom od domaćih hranjivih sastojaka pa navucite rukavice. Hranjivi sastojci će se tijekom noći upiti u kožu i nokte. Podjednako je učinkovito i ako ovakav pakung nanesete tijekom dana pa držite nekoliko sati.

POGLEDAJTE VIDEO o ženi koja pravi prirodnu kozmetiku:

Pokretanje videa...

00:44

Pomaže i ugrijano maslinovo ulje. Zagrijte malo maslinovog ulja na pari (stavite lončić s vodom pa iznad njega još manji lončić s uljem). Potom toplo ulje (ne vruće) umasirajte u kožu, posebno oko noktiju. Ovaj tretman je posebno dobar za jačanje noktiju, a i koža će biti meka.

Odličan je i čisti shea maslac, samo ga nanesite malo na dlanove, pričekajte da ga toplina tijela otopi pa utrljajte u kožu i nokte.

Također, povremeno ih možete namazati gelom od aloe vere koji je odličan za kožu, čini je elastičnom, glatkom i hidratiziranom. Osim toga, ova biljka ima antibakterijska svojstva i ublažava iritacije na koži i noktima.

Kako dobiti sjajnu, ljetnu kožu: Od pilinga do pravilne prehrane
Kako dobiti sjajnu, ljetnu kožu: Od pilinga do pravilne prehrane

Pomada od koprive

Rastopite 80 g svinjske pa u to umiješajte pet žlica sitno sjeckane koprive (listova). Smjesu nakratko kuhajte na pari.

Na kraju ćete dobiti pomadu kojom mažite ruke i nokte nekoliko puta na dan - ako imate jako suhu kožu, ili rjeđe ukoliko vam je koža normalna. Pomadu čuvajte u hladnjaku i potrošite u par dana.   

Pakung od krumpira

Skuhajte dva veća krumpira pa napravite pire u koji ste dodali malo mlijeka. Stavite tu smjesu na ruke dok je još topla i držite dok se ne ohladi. Potom je isperite pa ruke namažite kremom.

Ovaj pakung posebno je dobar za vrlo suhe i ispucale ruke, možete ga koristiti svaki dan.

Maska od jogurta

Pomiješajte 2 žlice punomasnog jogurta sa nekoliko kapi maslinovog ulja. Dodajte i kap, dvije eteričnog ulja lavande pa smjesu nanesite na ruke, držite oko 45 minuta pa ruke isperite hladnom vodom.

Kućna pedikura: Top prirodni preprati za njegu stopala - od njege do uklanjanja smrada
Kućna pedikura: Top prirodni preprati za njegu stopala - od njege do uklanjanja smrada

Maska od meda

Pomiješajte pet žlica zobenih pahuljica sa dvije žlice meda, jednom žlicom maslinovog ulja i jednom žlicom mlijeka. Nanesite smjesu na ruke pa navucite pamučne rukavice. Nakon pola sata isperite mlakom vodom. Ruke će vam biti glatke, a nokti zdraviji.

Serum za nokte

Pomiješajte pola žličice gela od aloa vere sa istom količinom ricinusovog ulja i kapsulom vitamina E. Smjesu redovito nanosite na područje noktiju. Ukoliko nemate ricinusovo ulje, slobodno upotrijebite maslinovo, kokosovo ili laneno. 

Tonik od naranče

Lagano zagrijte sok od jedne naranče i žlicu meda, da bude otprilike kao temperatura tijela. Pazite da previše ne zagrijete jer će se hranjivi sastojci uništiti.

Potom blazinicom nanosite tonik na ruke i oko noktiju tapkanjem otprilike 10 minuta, ili dok ne potrošite svu tekućinu.

Kupka za glatku kožu

Napunite posudu toplom vodom i ubacite u nju malo zobenih pahuljica. Uronite ruke unutra i držite neko vrijeme. Koža će postati meka i glatka od sluzi koju zobene pahuljice stvaraju.

Umjesto kupovnog napravite eko dezodorans od sode i ulja
Umjesto kupovnog napravite eko dezodorans od sode i ulja

Pakung od avokada

Izvadite meso iz vrlo zrelog avokada pa ga zgnječite i pomiješajte sa žličicom maslinovog ulja, žličicom meda i jajetom. Nanesite pakung na ruke, navucite široke gumene rukavice i držite 15 minuta do pola sata. 

Na kraju isperite mlakom vodom. Ovaj pakung odličan je i za njegu kose. 

Krema za meku kožu

Stavite u blender 80 g kokosovog ulja i istu količinu shea maslaca, izradite da se dobro sjedine pa dodajte 20 g kakao maslaca koji ste prethodno otopili u posudici na pari (na lonac sa malo vode se stavi drugi i tako se otapa).

Kada smjesa bude jednolična, premjestite je iz blendera u staklenku pa stavite u hladnjak. Krema će imati čvrstu strukturu pa mali dio najprije ugrijte među dlanovima pa tek tada nanosite na kožu. 

Ova krema može na sobnoj temperaturi stajati oko mjesec dana, a u hladnjaku oko dva mjeseca. Odlična je za njegu cijelog tijela, ne samo ruku.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU 'TKO MI BOLJE KUHA': 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj