Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Donosimo vam najbolje recepte za neodoljivu božićnu roladu

Donosimo vam najbolje recepte za neodoljivu božićnu roladu

Biskvitna rolada savija se topla sa kuhinjskom krpom ili pergamentnim papirom na kojem se biskvit pekao. Ohladite je tako savijenu, pa odmotajte i premažite nadjevom

VIDEO

Pariški slastičari u 19. stoljeću smislili su kolač koji oblikom podsjeća na panj. Originalni naziv je ‘Bûche de Noël‘, a ubrzo je postao popularan širom svijeta. Božićni panj priprema se od rolanog biskvita nadjevenog kremom od maslaca i čokolade ili mousse kremom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

torta 00:53

Premazana čokoladna krema na roladi, razvučena vilicom po cijeloj dužini dočarava koru drveta, a odrezani komad rolade, dodatnu granu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nezaobilazne su figurice od marcipana, čokolade i fondana, u obliku gljiva, šumskih stvorenja, lišća, imele i zvijezda. Biskvitno tijesto priprema se bez praška za pecivo, s malo brašna, ili kombinacije običnog i škrobnog brašna, te s više jaja i čokoladom u prahu. Pripremljeno tijesto za biskvit ne smije stajati, nego ga treba odmah staviti u prethodno dobro zagrijanu pećnicu.

Biskvitna rolada savija se topla sa kuhinjskom krpom ili pergamentnim papirom na kojem se biskvit pekao. Ohladite je tako savijenu, pa odmotajte i premažite nadjevom. Posebno su ukusne rolade od kesten pirea, bundeva, finih krema od čokolade, vanilije, mascarponea i čokoladnih premaza. 

Efektne božićne ukrase možete izraditi od prirodnih materijala
Efektne božićne ukrase možete izraditi od prirodnih materijala

Tradicionalni yule log s kestenom

Sastojci: 6 jaja, 120 g šećera, 100 g mljevenih badema, 4 žlice brašna, 2 žlice čokolade u prahu, krema: 400 g kesten pirea, 80 g otopljene čokolade, 3 žlice marmelade od višanja, 2 dl slatkog vrhnja, žlica ruma, glazura: 150 g čokolade za kuhanje,  žlica maslaca, jestive zlatne mrvice 

Priprema: Pjenasto umutite žumanjke i šećer. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte čokoladu u prahu, snijeg od bjelanjaka i na kraju jednu po jednu žlicu brašna i mljevenih badema. Izlijte smjesu na lim obložen papirom i premazan maslacem i pecite 15 minuta. Pasirane kestene izmiksajte s mlijekom, tučenim slatkim vrhnjem, rumom i čokoladom.

Pečeni biskvit pažljivo izvadite iz lima i prebacite na krpu posutu šećerom u prahu. Pomoću krpe uvijte biskvit u roladu. Ostavite neka se ohladi. Odvijte roladu, uklonite krpu i cijelu površinu biskvita premažite kremom, pažljivo uvijte, izrežite manji komad i stavite na vrh rolade. Na pari rastopite čokoladu i dodajte listiće maslaca. Prelijte granu i pospite zlatnim mrvicama.

Snježno drvo 

Sastojci: 8 jaja, 14 žlica šećera, 8 žlica brašna, 2 žlice kakaa, 1/2 praška za pecivo, krema: 125 g maslaca, 125 g mascarponea, 125 g šećera u prahu, 4 dl mlijeka, 4 žlice brašna,  naranča, 3 dl vrhnja za šlag, 80 g čokolade u prah 

Priprema: Pjenasto miješajte šećer i žumanjke dok ne dobijete gustu i svijetlu smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dodajte ga naizmjence s brašnom pomiješanim s praškom za pecivo i kakaom, pa lagano kuhačom umiješajte u kompaktnu smjesu. Izlijte je na lim obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta. U mlijeku skuhajte brašno da dobijete gustu kremu, a zatim je ohladite.

Pjenasto izmiješajte maslac i šećer, dodajte mascarpone i kuhanu kremu od brašna. Ulijte narančin sok i sve još jednom dobro izmiješajte. Pečeni biskvit prebacite na ubrus posut šećerom u prahu, pa zajedno s njime savijte roladu. Kad se ohladi, odvijte je, maknite ubrus i biskvit premažite pripremljenom kremom.

Malo kreme ostavite kako bi ‘spojili grane’. Zamotajte nadjeveni biskvit i razrežite u koso na 3-4 dijela. Posložite ga u panj s granama, te premažite tučenim vrhnjem. Pospite čokoladom u prahu i ukrasite prigodnim ukrasima od marcipana.

Eko Božić: Darovi se umataju u tkaninu i voće, stare stripove...
Eko Božić: Darovi se umataju u tkaninu i voće, stare stripove...

 

Rolada s kremom od vanilije

Sastojci: 4 žumanjka, 100 g šećera, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, 4 bjelanjka, žlica kakaa,  krema: 4 žumanjka, 150 g šećera, 160 g maslaca,  žličica ekstrakta vanilije, 60 g otopljene čokolade, 3 žlice likera od višnje,  1 dl vode, 4 žlice šećera

Priprema: Žumanjke i šećer miješajte mikserom dok se volumen ne udvostruči. Dodajte maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu, a a kraju umiješajte vaniliju. Odvojite dio kreme. U nju dodajte čokoladu koju ste rastopili na pari. Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Istucite žumanjke sa 75 g šećera dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Bjelanjke istucite s preostalim šećerom u čvrsti snijeg. Umiješajte k tome prosijano i škrobno brašno. Lim obložite papirom za pečenje i premažite tanko maslacem. Zagrijte pećnicu na 200° C i pecite biskvit oko 15 minuta.

Zagrijte vodu i šećer dok ne dobijete gusti umak, pa dodajte trešnjevaču. Istresite pečeni biskvit na radnu površinu, skinite papir, prebacite na čisti papir, natopite ga sirupom od šećera i trešnjevače. Premažite bijelom kremom i savijte po dužoj strani. Čokoladnom kremom premažite roladu, čitavom dužinom išarajte je crtama pomoću vilice i ukrasite čokoladnim listićima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru