Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Drevna pasmina 'pjevajućeg' psa opet se pojavila u Indoneziji

Drevna pasmina 'pjevajućeg' psa opet se pojavila u Indoneziji
1

Vjerovalo se da 'pjevački' pas s Nove Gvineje, poznat po stvaranju harmoničnih zvukova svojim visokim lavežom i zavijanjem, postoji samo u zatočeništvu, ali znanstvenici otkrivaju da ipak nije tako

VIDEO

Znanstvenici su spazili čopor ovih pasa kako divljaju po brdima Indonezije nakon što se vjerovalo da su ove životinje izumrle u divljini prije 50 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Ljubomorni pas pokušao spriječiti vlasnika da grli plišanca

Pokretanje videa...

Ljubomorni pas nasmijao je sve: Pokušao spriječiti svog vlasnika da se grli i mazi s plišanim psom 01:11

Nalazi su otkriveni nakon usporedbe DNK iz očnjaka pasa promatranih u divljini s onima u zatočeništvu, a otkrili su kako je pjevajući pas s Nove Gvineje predak vrste Highland Wild Dog. Prije ovog istraživanja vjerovalo se da su psi s Nove Gvineje najrjeđa i najdrevnija životinja nalik psima koja postoji, ali planinski divlji psi sada nose tu titulu.

Kava u službi lijepe kose: Daje joj sjaj, jača je i naglašava boju
Kava u službi lijepe kose: Daje joj sjaj, jača je i naglašava boju

Pjev tih pysa prvi je put proučavan 1897. godine, a postao je poznat po svojoj jedinstvenoj i karakterističnoj vokalizaciji koju stručnjaci opisuju kao 'vučje zavijanje s prizvukom kitove pjesme'. Trenutno ih nema više od 300, a od 1970-ih ih nije bilo u divljini jer su izgubili velik dio svog genetskog sastava zbog opsežnog križanja u srodstvu.

Elaine Ostrander, uvažena istražiteljica iz NIH-a tvrdi kako su novogvinejski 'psi pjevači' zapravo pasmina koju su u osnovi stvorili ljudi.

- Osmero ih je dovedeno u Sjedinjene Američke Države s gorja Nove Gvineje i međusobno su križani kako bi stvorili ovu skupinu - potvrdila je. Godinama su istraživači pretpostavljali da je pjevajući pas izgubljen u divljini zbog gubitka staništa i opsežnog uzgoja kao kućnih ljubimaca. Međutim, 2016. godine tim sa Sveučilišta Papua otputovao je u Puncak Jaya, planinski vrh na Papui u Indoneziji, gdje su uočili 15 divljih pasa koji su izgledali vrlo slično pjevajućem psu.

Ostati ili otići? Ako ne znate ima li veza smisla, ovo može pomoći
Ostati ili otići? Ako ne znate ima li  veza smisla, ovo može pomoći

Tim je snimio više od 140 fotografija divljih pasa, koji su bili krem, boje đumbira i smeđi ili crni s bijelim mrljama i tamno smeđim ili crnim uzorkom. Također, kamere su otkrile prisutnost odraslih jedinki oba spola, trudnih ženki i mladunaca starosti od oko tri do pet mjeseci. Tim se vratio 2018. godine kako bi prikupio uzorke krvi, zajedno s demografskim i fiziološkim te podacima o ponašanju.

Heidi Parker, koja je vodila genomske analize pri ovom istraživanju, je rekla kako su otkrili da pjevajući psi i Highland divlji psi imaju vrlo slične sekvence genoma, mnogo više nego bilo koje druge vrste.

- Na obiteljskom stablu ih to čini međusobno mnogo srodnijima od modernih pasmina poput njemačkog ovčara ili bassetta - objasnila je. Tim sugerira da Highland Wild Dogs imaju sekvence genoma koje su psi s Nove Gvineje izgubili dok su bili u zatočeništvu.

Pravi nevjerojatne skulpture od otpadnog metalnog materijala
Pravi nevjerojatne skulpture od otpadnog metalnog materijala

Međutim, vjeruju da će njihovo uzgajanje pomoći stvoriti pravu populaciju 'pjevačkih' pasa na Novoj Gvineji. Pritom će konzervatorski biolozi možda moći pomoći u očuvanju izvorne pasmine širenjem broja pjevajućih pasa s Nove Gvineje. Naime, ovakva vrsta rada moguća je samo zbog predanosti entuzijasta te promicanja komparativne genomike, što omogućava istraživačima da uspoređuju sekvence genoma planinskog divljeg psa s desecima drugih vrsta.

Iako su novopečeni gvinejski psi i planinski divlji psi dio vrste pasa Canis lupus familiaris, istraživači su otkrili da svaki od njih sadrži genomske varijante u svojim genima koje ne postoje kod drugih pasa koje danas poznajemo.

- Upoznavanjem ovih drevnih, pra-pasa, naučit ćemo nove činjenice o modernim pasminama pasa i povijesti pripitomljavanja pasa. A toliko se toga što naučimo o psima odražava i na ljudima - zaključila je dr. Ostrander, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku