Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Druga strana Tunisa: Osjetite snagu Sahare u Ksar Ghilaneu

Izlet u pustinju obično se svodi na jahanje deva u Douzu, no ona skriva prave male oaze u kojima možete iskusiti beduinski način života i uživati u zalasku sunca

Putoholičari.com
Foto: Putoholičari.com
11 komentara

Mnogi putuju u Tunis i posjećuju sad već standardne turističke atrakcije (Sidi Bou Said, Kartaga, El Jem, Chott El Jerid, Douz, itd) i naravno pustinju. Izlet u pustinju obično se svodi na jahanje deva u Douzu ili nekom drugom mjestu na ulazu u pustinju. Mi smo posjetili pravu oazu i iskusili moć pustinje u njezinoj unutrašnjosti i ovim putem vam je želimo predstaviti.

Ksar Ghilane je mala oaza u južnom Tunisu koja se nalazi na rubu Velike istočne pustinje koja je dio Sahare i smatraju da je to najjužnija oaza Tunisa, piše portal Putoholičari.com. 

Do oaze možete doći jašući devu ali ipak je bolje da na put krenete džipom jer put je dugačak a temperature su visoke. Ukoliko krećete iz Douza vožnja će biti uzbudljiva, jedan dio kroz kamenitu pustinju a zatim prelazite u pješčanu. Druga opcija je iz smjera Matmata gdje veći dio puta vozite cestom a jedan manji dio kroz pijesak.

Vožnja po pijesku slična je vožnji po snijegu, skrenete lijevo a džip odlazi desno, i obrnuto, u svakom slučaju zabavno. Ukoliko niste iskusni s vožnjom po pijesku nemojte se upuštati u tu avanturu, uzmite iskusne ljude sa sobom, jer često ćete zaglaviti u pijesku.

Nakon lude vožnje od nekoliko sati stići ćete u prekrasnu oazu. Palme okružene pijeskom, među kojima se nalazi izvor tople vode u kojem se možete i okupati.

U oazi možete prespavati na beduinski način, naravno. Unutar oaze postavljena su tri kampa, pa možete birati onaj pravi s izvornim šatorima ili luksuzni s klimatiziranim šatorima. U  kampu se nalazi i restoran gdje možete nešto pojesti a luksuzniji dio ima i bazen pa se možete i osvježiti.

Pitate se a što raditi usred pustinje?

Obično vam je dovoljno jedno noćenje da iskusite beduinski način života. Predvečer možete krenuti na jahanje devama i gledati zalazak sunca u srcu pustinje. I dok jašete devu stalno će vas okruživati misteriozni čovjek u crnom na konju i nuditi istraživanje pješčanih dina s njime na konju pa možete i to isprobati.

Možete posjetiti i ostatke rimske utvrde Tisavar koja se nalazi nedaleko od oaze po kojima je oaza i dobila ime, jer Ksar na arapskom znači utvrda.

Članak je preuzet s portala Putoholičari.com

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message