Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Društvo turističkih vodiča grada Zagreba pripremilo je besplatne razglede posevećene gradu

Društvo turističkih vodiča grada Zagreba pripremilo je besplatne razglede posevećene gradu

Besplatnim razgledima ujedno slave veliki jubilej, a to je 50. obljetnica osnutka Društva turističkih vodiča Zagreba, najstarijeg takvog društva u Republici Hrvatskoj

VIDEO

Društvo turističkih vodiča Zagreba i srednjohrvatske makroregije organizira besplatne tematske razglede grada za građane i posjetitelje tijekom Adventa. Kao poklon svojim sugrađanima i posjetiteljima grada u blagdansko vrijeme, Društvo turističkih vodiča grada Zagreba pripremilo je zanimljive, prigodne razglede posvećene Zagrebu. Besplatnim razgledima ujedno slavimo veliki jubilej: 50. obljetnicu osnutka Društva turističkih vodiča Zagreba, najstarijeg takvog društva u Republici Hrvatskoj.

Zagreb: Instalacija Polarni san jedan je od najatraktivnijih sadržaja Adventa u Zagrebu

Trajanje razgleda je 2 sata. Sutra 9. 12. u 10 sati održat će se 'Adventski razgled Zagreba s bakom Mraz', 16. 12. u 11 sati 'Adventski razgled grada za djecu', 17. 12. u 11 sati 'Advent-priča narodnog pripovjedača' i 'Meštrovićev Zagreb'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

advent u hr i slo 05:01

'Adventski razgled Zagreba s bakom Mraz'

- Na Trgu bana Josipa Jelačića gdje ćemo se u 10 sati naći s našom Bakom Mraz, ispred TIC-a, saznat ćemo koga je volio ban Jelačić i gdje je živio, kako mu se zvao konj, otkrit ćemo i novčić iz Rimskog doba, te jedan od planeta Zagrebačkog sunčevog sustava i provjeriti gdje su se Zagrepčanci nekada kupali. U laganoj šetnji čut ćemo razne zanimljive priče i legende. U blizini Katedrale provjerit ćemo zašto je i kada vrijeme stalo. Proći ćemo preko 'trbuha grada' i preko nekadašnjeg potoka, a možda nas put odvede i do vinograda. Provjerit ćemo koji je to planet postavljen upravo u Tkalčićevoj ulici, te gdje su se vodile bitke - javljaju organizatori.

VIDEO Brodice su ukrasili tako da djeluju poput visokih borova
VIDEO Brodice su ukrasili tako da djeluju poput visokih borova

Kroz priču ćete upoznati običaje Adventa, koji su to neizostavni predmeti i hrana bez kojih ne možemo ni danas, kako je to nekada bilo u starom Zagrebu, što je značilo 'Sveta Kata snijeg na vrata', Barbarinje, zašto nam je važna Sveta Lucija, Nikolinje, tko je krampus, tko su bili 'zvezdari', kako su nekada izgledali Badnjak i Božić, blagoslov kuća, Štefanje, Januševe, Novo leto i Tre kraljov.

Razgled vodi: Ivana Zrilić. Vrijeme i mjesto polaska: 09.12.2023. 10,00 sati, Trg bana Josipa Jelačića, ispred Turističkog informativnog centra.

'Adventski razgled grada za djecu'

Tko više uživa u Adventu od djece? Oni najmlađi s oduševljenjem promatraju lampice, dekoracije, raduju se Djedu Božićnjaku i poklonima, upijaju tu nenadmašivu čar Božića. Zato je upravo njima namijenjena ova tura koja će ih povesti u šetnju starim gradom u njegovom najljepšem adventskom ruhu. A ono što će saznati očarat će njihovu maštu: stari božićni običaji koji su već skoro zaboravljeni, ali i oni koje su Zagrepčani zadržali, pa sve do onih najnovijih.

Razgled vodi: Kristina Andreić. Broj sudionika - djece u pratnji odraslih- ograničen je na 30 osoba. Vrijeme i mjesto polaska: 16.12.2023. 11,00 sati, Trg bana Josipa Jelačića, ispred Turističkog informativnog centra.

Advent Zagreb ove je godine pripremio zanimljive novosti. Doznajte na kojim lokacijama
Advent Zagreb ove je godine pripremio zanimljive novosti. Doznajte na kojim lokacijama

Razgled 'Advent-priča narodnog pripovjedača'

Zagreb je grad bogate povijesti i tradicije, grad koji čuva brojne, zaboravljene običaje, a koji su naročito bili važni u vrijeme došašća.
Dok na ulicama vlada adventsko raspoloženje, osluhnite priče o običajima koje je nekada ono donosilo. U narodnu nošnju odjeveni turistički vodič vodi vas u romantičnu šetnju koja od zaborava čuva stare, poznate i manje poznate narodne običaje u vrijeme došašća, upoznavajući vas sa znamenitostima Zagreba koje su povezane uz adventsko doba nekada i sada te priča  najljepše božićne priče koje evociraju to slatko iščekivanje Božića.

Razgled vodi: Bono Rajić. Vrijeme i mjesto polaska: 17.12.2023. 11,00 sati, Trg bana Josipa Jelačića, ispred Turističkog informativnog centra.

VIDEO Tisućama lampica su ukrasili središte grada i najavili simpatičan božićni program
VIDEO Tisućama lampica su ukrasili središte grada i najavili simpatičan božićni program

Razgled Meštrovićev Zagreb

On nije rođen u Zagrebu, ali je u našem gradu ostavio neizbrisiv trag : Ivan Meštrović, umjetnik svjetskoga glasa, stvarao  je prekrasna umjetnička djela koja se danas mogu naći po muzejima svijeta, u javnim prostorima europskih i američkih gradova. Kažu pak da nema grada na svijetu koji u svom javnom prostoru ima toliki broj skulptura koje su djelo jednog jedinog umjetnika, a to je Zagreb i njegov Ivan Meštrović.

- Stoga, prošećimo Zagrebom i saznat ćete koje je prvo Meštrovićevo djelo postavljeno u našem gradu, saznat ćete o čemu su se dopisivali prijatelji Tesla i Meštrović, zašto su se građani pobunili protiv odluke da se Zdenac života postavi ispred zgrade HNK, koja je povijest skulpture Povijest Hrvata. Pričat ćemo o zanimljivom životnom putu umjetnika, ali i naučit kako nastaje skulptura - javljaju organizatori.

Razgled vodi: Doris Kunkera. Vrijeme i mjesto polaska: 17.12.2023. 11,00 sati, Trg Nikole Zrinskog 11, ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije