Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 14
Foto: Marin Tomaš/TZGZ
ČAROLIJA JE POČELA

Advent Zagreb ove je godine pripremio zanimljive novosti. Doznajte na kojim lokacijama

Advent Zagreb, koji je čak tri puta zaredom proglašen najboljim božićnim sajmom u Europi, otvoren je 2. prosinca paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića. Otkrijte koji vas okusi, zvukovi i vizualne atrakcije čekaju na njegovim lokacijama

Sadržaj donosi Turistička zajednica grada Zagreba

Osim iščekivanja Božića, prosinac nas posebno veseli i zbog bogatog sadržaja zagrebačkog Adventa, koji i ove godine nudi šaroliku gastronomsku ponudu i bogat kulturno-umjetnički program. No, uz tradicionalna događanja, ove godine posebno se ističu nove dekorativne lokacije na Trgu braće Mažuranić, Svačićevu trgu i parku Ribnjak,koje će se tako kroz prosinac pridružiti Trgu bana J. Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, prolazu Oktogon i tunelu Grič.

Bogat blagdanski program ovog izdanja Adventa uključuje više od 100 koncerata, tematske izložbe u muzejima i galerijama, kao i predstave u kazalištima te razne atrakcije za djecu, ali i kućne ljubimce, poput Junior i Vau Mijau Adventa. Program je podijeljen u nekoliko glavnih kategorija, a u nastavku doznajte što možete očekivati od svake.

Gastro ADVENTura

Slatki Zrinjevac časti nas najfinijom hranom i napitcima, mirisima koji će još godinama buditi uspomene na ljubav, smijeh i dječju igru. A prije toga svratite u Ledeni park jer možda i ondje pronađete nešto po svojem ukusu.

Oleander terasa hotela Esplanade i ove će godine biti jedno od omiljenih mjesta za sve gastroljupce jer vam omogućuje da istražite kompoziciju neodoljivih okusa inspiriranih delicijama slavnog vlaka Orient Express koje će pripremati najpoznatiji hrvatski chefovi. 

Uputite li se prema Trgu, ondje vas čeka EU Advent s ugostiteljskim kućicama koje su spojene visećim dekoracijama i ukrašene svjetlećim zvijezdama na krovu. A malo dalje je i Caffe de Matoš, koji se ove godine pridružuje Lunarovim šarenim mačkama u Masarykovoj ulici te zajedno kreiraju pravu blagdansku atmosferu prepunu dobre glazbe, sezonskih zalogaja i toplih napitaka.

Naravno, tu je i nezaobilazno Fuliranje na Strossmayerovu trgu, koje ostaje sinonim za okupljanje najpoznatijih domaćih food start-upova, mladih i već etabliranih chefova, koji svojim umijećem svake godine oduševljavaju posjetitelje. Više detalja o ponudi čeka vas na stranici Gastro ADVENTure.

Glazba u Adventu

Naravno, uz ukusnu hranu i piće, poželjno je uživati u zvukovima dobre glazbe. Zbog toga ovog adventa božićnu čaroliju doživite uz ugledne Zagrebačke soliste. Na repertoaru vas čekaju virtuozni valcer, koračnice, polke te popularne lokalne i svjetski poznate božićne pjesme. Zagrebački solisti ovog će Adventa imati četiri koncerta u prostorima Muzeja grada Zagreba i Etnografskog muzeja u Zagrebu, a ako ih besplatno želite slušati, obavezno se prijavite na koncerte s naznačenim datumom. Način prijave potražite ovdje.

Ljubitelji klasične glazbe također će moći uživati u Večeri s Brahmsom. Ona se odvija u četiri termina tijekom Adventa, a majstori klavira uz pratnju sopranistice izvodit će pomno odabrane svevremenske bisere iz glazbene riznice Johannesa Brahmsa, i to na jedinstvenom klaviru iz 1868. godine graditelja J. B. Streichera.

Nadalje, kvartet profesionalnih vokalnih umjetnika Vox nastupit će na frekventnim točkama u središtu Zagreba te publici predstaviti najbolje i najljepše od adventskih skladbi hrvatske i svjetske glazbene baštine. A u Adventu pod lanternom možete se pridružiti nažigačima svake srijede, četvrtka i petka do Badnjaka te doživjeti 160 godina staru tradiciju paljenja plinskih svjetiljki. Povorka polazi od Kule Lotrščak te preko Parka Bele IV. i parka Grič dovodi svjetlost i pjesme poznatih vokalnih sastava. Pregled svih nastupa i termine pogledajte ovdje.

Kultura u Adventu

Ovogodišnji kulturni program Adventa definitivno će oduševiti kreativce. U Opatičku 20, odnosno Muzej grada Zagreba, stižu jaslice iz cijelog svijeta, koje pokazuju posjetiteljima kako Isusovo rođenje prikazuju narodi i kulture diljem svijeta. Uz to, bit će organizirane adventske radionice izrade kuglica te adventske ture po muzeju.

Muzej prekinutih veza ovih blagdana također organizira posebna kreativna druženja, i to nedjeljom. Umjetnici će od 10 do 16 sati nuditi prigodne božićne darove za vaše najmilije, a nakon toga bit će radionice na kojima će ti isti umjetnici posjetitelje podučavati osnovama izrade adventskog vijenca, blagdanskih čestitki, božićnih ukrasa, kolačića i sličnih božićnih rukotvorina.

Advent u Etnografskome muzeju priprema izložbu "Slatki sveci", čija je polazišna točka oblik čokoladnog svetog Nikole koji se prodaje kao slatkiš u doba Adventa. Autorica izložbe rekonstruirat će priču o njemu, ali i ostale tradicionalne priče o svecima kroz popartističku reinterpretaciju, odnosno zamišljajući i ostale "stanovnike" kršćanskih nebesa kao čokoladice i kekse. Osim u izložbi, posjetitelji mogu uživati u radionicama te prigodnim koncertima ispunjenim božićnim duhom.

Kad posjetiti ove izložbe, pogledajte ovdje, a usput provjerite i što vas još čeka od kulturnih zbivanja.

Advent Décor

Jeste li ikad pogledali u kaleidoskop i doživjeli onu promjenu oblika i uzoraka, igru forme i svjetlosti koja budi osjećaj za ljepotu u oku promatrača? Dosad ste sigurno primijetili da upravo kaleidoskop predstavlja temeljni koncept uređenja bora u prolazu Oktogon ovog Adventa. Zato svakako obiđite ovu lokaciju, koja je i inače poznata kao idealno adventsko odredište za napredne umjetničke koncepte. 

Još jedna posebna umjetnička instalacija je i božićno drvce u AR tehnologiji poznatog digitalnog umjetnika Alexeya Severina. Drvce ćete pronaći u Zagrebu, ispred Hrvatskog državnog arhiva, a u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Rovinju, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vukovaru i Zadru na njihovim glavnim ulicama i trgovima uz pomoć aplikacije Equinox XR. Ona je besplatna i samo je trebate preuzeti na svoj mobitel.

Osim predimenzioniranih skulptura božićnih ukrasa na Trgu Petra Svačića, čarobni Bal na Mažurancu ovog Adventa šalje pozivnicu za klasični bal u dvorani na otvorenom, pod plesom kristalnog lustera i nebeskih zvijezda. Pravilo odijevanja zahtijeva širok osmijeh, a oni hrabriji podij mogu ukrasiti i dugim haljinama, frakovima i cilindrima. 

Posebna adventska lokacija je i park Ribnjak, gdje se, pored bajkovitog Mjesečeva vrta, odvija najzabavniji, najkristalniji i najledeniji dječji park. U njemu glavnu ulogu ima dobra Kraljica Zima, koja djeci ostvaruje sve snove. Ledena bajka postaje stvarnost, a svjetlosne instalacije bude najveselije osjećaje u svim uzrastima.

Junior Advent

Osim ledene manifestacije, zagrebački Advent za mališane je pripremio još nekoliko atrakcija. Veseli božićni tramvaj opet će rado ugostiti male putnike, a blagdanskom ugođaju pridonijet će i bogat program za najmlađe u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Klince će sigurno oduševiti i Teatar Poco Loco; kazališna šetnja koja se sluša, gleda i igra, a namijenjena je djeci starijoj od pet godina. U ovome malo ludom kazališnom događaju mali i veliki gledatelji sa slušalicama na ušima uživaju u glazbi, prate priču i šeću šumom koju glumi park Ribnjak.

U tu veselu i duhovitu šetnju vode ih omiljeni likovi iz bajke: Crvenkapica, Vuk i Bakica. Svaki lik priča svoju priču onako kako ju je on doživio, a kad se konačno susretnu, morat će se dogovoriti koja je prava istina. "Bajka za van" predstava je u kojoj svi aktivno sudjeluju, ispunjavajući kreativne i edukativne zadatke, a za sudjelovanje u predstavi obavezne su ulaznice.

U dječjem kazalištu Mala scena Popravljač Priča svojom će magijom gledatelje uvući u svijet bajki jer mu se ne sviđa tužan kraj Djevojčice sa žigicama niti to što Snjeguljica ostavlja sedam patuljaka iza sebe. Kako je "popravio" poznate bajke, doznajte posjetom Maloj sceni, a kazališni advent upotpunit će i radionice, druženje s Djedom Mrazom u dnevnom boravku te razni popratni sadržaji.

Cjelokupnu ponudu, kao i termine događaja, potražite ovdje.

Vau mijau Advent

Što je adventska šetnja bez naših omiljenih krznenih članova obitelji? No osim šetnje gradskim ulicama, kućne ljubimce očekuju posjeti dog-friendly muzejima, raznim drugim manifestacijama te druženje u jednom od pubova.

Time Out Heritage Hotel ovog je Adventa domaćin posebnom programu koji je namijenjen upravo simpatičnim dlakavcima i njihovim vlasnicima. Zanimljiva predavanja, ukusna hrana za ljubimce, humanitarni karakter te fotkanje ljubimaca s Djedom Mrazom bit će na OUT Rooftopu, na adresi Ilica 16.

A tu je nešto i za ljubitelje mačaka! Cat Caffe u ovo zimsko vrijeme dodatno je obogatio ponudu maštovitim zimskim pićima, prigodno dekoriranima za potpuni adventski doživljaj! A uz vruću čokoladu koja odašilje aromu karamele ili ruma, ili možda pumpkin spice, društvo će vam praviti - mačke. Za one koji ipak preferiraju okus kave, tu su Rudolph i Grinch latte, a oni željni dobrog raspoloženja u čaši će odabrati kuhano vino, Poison apple, Grinch punch ili Grog.

Pridružite se adventskoj utrci

U okviru programa Jingle all The Way, središtem Zagreba također će se proći najšarenija blagdanska utrka u Hrvatskoj - Zagreb Advent Run 2023. Omiljena kostimirana utrka za cijelu obitelj, koja je u prethodnim godinama okupila više od 14.000 sudionika, uvijek ima i velik humanitarni karakter, pa će ovogodišnja utrka biti posvećena Zakladi Unisport srce, koju je osnovao Hrvatski akademski sportski savez s ciljem poticanja razvoja studenata sportaša u Republici Hrvatskoj.

Koliko je Advent Zagreb popularan u svijetu otkriva nam i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld - Tijekom Adventa u Zagrebu očekujemo brojne strane medije. Već su na otvorenje došli novinari iz Azerbajdžana, Francuske i Mađarske, a u predstojećem razdoblju doći će i iz Belgije, Češke, Nizozemske, Norveške, Švedske i Velike Britanije. Advent Zagreb 'budi' veliko zanimanje medija i ne postoji gotovo nijedan relevantni strani medi koji nije naš Advent uvrstio na popis najboljih ovogodišnjih božićnih sajmova. Posjete i objave stranih medija sigurno će pridonijeti dodatnoj promociji Zagreba, Hrvatske, ali i povećanoj turističkoj posjećenosti.

Bogat kulturno-glazbeni program po raznim lokacijama u gradu, kao i detaljne satnice svih programa te aktualne informacije dostupne su na službenoj stranici Adventa Zagreb

Sadržaj donosi Turistička zajednica grada Zagreba

Komentari 14
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta