Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Drvce je najbolje smjestiti u južni ili istočni dio vašeg stana

Drvce je najbolje smjestiti u južni ili istočni dio vašeg stana

Zona istoka veže ih uz rast i zdravlje, a jugoistočna strana simbolizira obilje, nježnost i aktivnosti. Za manje svađe i stresa izbjegavajte crvenu boju

VIDEO

U blagdansko doba posebnu pažnju posvećujemo ukrašavanju doma, a kako bismo postigli ugodnu atmosferu i prizvali blagostanje i obilje te smanjili nervozu i napetosti, možemo primijeniti feng shui savjete.

 

Feng shui je drevno kinesko znanje o balansiranju životne chi energije. Ako se u kući naprave preinake u skladu s feng shui pravilima, chi će imati slobodan protok pa će se povećati utjecaj pozitivne te spriječiti stvaranje negativne energije.

 

Od svijeća do anđela

Kad uskladimo svoju osobnu energiju s energijom prostora, dolazimo u harmoniju s prirodnim silama što u život donosi ljubav, mir, zdravlje i blagostanje. Jeste li ikada pomislili da oblik i pozicija božićnog drvca, boje i oblici kojima ga dekorirate mogu imati utjecaj na određene aspekte vašeg života?

Kao što određena boja zida ili boja namještaja utječe na atmosferu i ugođaj u prostoru, tako i božićno drvce ima moć promijeniti vaše raspoloženje i unijeti zbrku i nemir u vaš život baš kad bi sve trebalo biti veselo, ugodno te puno bliskosti i topline, govori Lana Anderson, feng shui konzultantica i dizajnerica interijera.

VIDEO (doznajte kako savršeno ukrasiti božićno drvce):

Pokretanje videa...

01:05

- Kad dekorirate prostor, napravite selekciju i odaberite samo ono što vam se stvarno sviđa i pripazite na stil i mjeru kako ne biste pretrpali prostor i stvorili zastoj energije. Ukrasi kao što su anđeli unijet će u vaš dom mir, ljubav i zaštitu. Zdjela voća, naročito naranče ili mandarine, predstavlja obilje i najbolje ju je staviti na stol za blagovanje, a čokoladne kovanice možete držati primjerice u kristalnoj zdjelici u SZ vašeg boravka ili objesiti na drvce ako vam je ono u S, Z ili SZ zoni - govori Anderson.

Toplu, ugodnu i opuštenu atmosferu možete stvoriti i mirisnim svijećama, bio eteričnim uljima ili mirisima friško pečenih kolača.

- Najbolji mirisi za zimske dane su klinčić, cimet, naranča ili mandarina, a poseban ugođaj stvara se neizostavnim paljenjem svijeća, naročito ako je stan uređen u hladnim bojama ili je okrenut prema sjeveru. Ne zaboravite na ulazna vrata, i objesite neku lijepu zimsku ili božićnu dekoraciju koja će vam uveseljavati svaki dolazak kući i ugrijati vaše srce prije ulaska u stan - dodaje.

Svijeće, osobito ako su od prirodnih materijala, poput sojinog ulja ili pčelinjeg voska, pročistit će energiju u svakom prostoru i unijeti svečanu atmosferu i oplemeniti prostor. Osim toga sjaj blagdanskih svijeća pozitivno utječe i na osjećaje, naročito ako su pravilno postavljene. Prostorije u kojima je najbolje držati svijeće su: spavaća soba, kupaonica, blagovaonica i dnevna soba.

Prostor dobrodošlice

Što je prvo što primjećujete s ulaznih vrata u vaš dom? Taj dio doma naziva se prostorom dobrodošlice. Potrudite se da upravo taj dio bude najčišći te da odražava ljepotu i sklad. Važan je i miris koji vas dočeka nakon što ste zakoračili u dom.

Miris čistoće i ugodnih aroma prirodnih eteričnih ulja priziva pozitivnu energiju i obilje u dom. Najčešće u blizini ulaznih vrata držimo obuću. Nakon što ste očistili svu obuću, namažite je sredstvima za njegu i pospremite.

Staru, potrganu ili neadekvatnu obuću proslijedite dalje ili odnesite kod postolara. Obuća je simbol statusa i načina na koji koračate kroz život. Prljava i zapuštena obuća povezuje se i s lošim odlukama, tj. lošim životnim koracima.

Zakoračite u novu godinu s njegovanom i čistom obućom. Ne dopustite da se ulazna vrata u vaš dom ne mogu širom otvoriti ili da je taj dio doma zatrpan stvarima koje treba “riješiti”. 

Blagdani pred TV-om: Bik voli 'Sam u kući', Lav 'Umri muški'
Blagdani pred TV-om: Bik voli 'Sam u kući', Lav 'Umri muški'

Darujte sa srcem

- Prema vjerovanju, oko ulaznih vrata, a posebno u uglu iza ulaznih vrata, žive duhovi zaštitnici doma. Ukrase s likom anđela treba staviti lijevo od ulaznih vrata jer ćete si tako osigurati pomoć dragih osoba. U desni kut, nasuprot ulaznim vratima, stavite dvije mirisne ili ukrasne svijeće. To bi trebalo osigurati da blagdani budu puni ljubavi i razumijevanja. Najbolji izbor boja za svijeće su žuta, ružičasta i crvena. Ne zaboravite na ulazna vrata objesiti neku lijepu zimsku ili božićnu dekoraciju koja će vam uveseljavati dolazak kući. Izuzetno je važno da energija koja dolazi u stan kroz glavni ulaz bude pozitivna jer ona hrani vaš prostor te mu daje potencijal sreće i blagostanja. Primajte i darujte s osjećajem dobre namjere - govori Lana Anderson.

Ovu ponudu nikako ne smijete zaobići na Adventu u Zagrebu
Ovu ponudu nikako ne smijete zaobići na Adventu u Zagrebu

Kako postaviti i ukrasiti božićno drvce

Božićno drvce ima jaku energiju, bez obzira na to je li pravo ili umjetno, ističe Lana Anderson. Božićne lampice se mogu iskoristiti strateški ako želite naglasiti, odnosno potencirati energiju u određenoj zoni za nešto što priželjkujete. Pazite na količinu dekoracija i boja, ne pretjerujte s crvenom bojom jer ima energiju vatre i može odvesti u krajnost.

Energija vatre može izazvati tenzije i svađe, a to nikome ne treba u vrijeme druženja s obitelji ili prijateljima. Savjetujem da veličina drvca bude u skladu s veličinom prostorije i da nije preveliko kako ne bi zagušilo prostor te ometalo chi energiju koja kruži prostorom.

Drvce pripada elementu drva pa je najbolje ako ga možete smjestiti na istok, jugoistok ili jug jer to su zone u kojima se ono najbolje ‘osjeća’ i njegova je prirodna pozicija. Zona istoka veže se uz zdravlje, rast i aktivnost. Jugoistok potencira obilje, nježnost i davanje, a jug slavu, ponos, čast i priznanje. 

No što ako ga morate staviti u neki dio stana koji baš i ne podržava ova tri smjera, je li to loš feng shui? Ne nužno, ali u tom slučaju svjesnije birajte boje i oblike kojima ćete ukrasiti vaše drvce. Slijedite upute kako dekorirati drvce koje se nalazi u određenoj zoni vašeg stambenog ili poslovnog prostora.

Djeca na Adventu mogu uživati u predstavama i radionicama
Djeca na Adventu mogu uživati u predstavama i radionicama

>>> Sjever (karijera, mogućnosti) - koristite element vode i metala, odnosno tamnoplavu, sivu, srebrnu, crnu, bijelu ili zlatnu boju i valovite ili okrugle forme. Lampice neka budu bijele.

>>> Sjeveroistok (samomotivacija, učenje) - koristite crvenu, narančastu, boju ciklame, žutu ili sve zemljane tonove.

>>> Jugoistok i istok (rast, aktivnost, nježnost, kreativnost, obilje) - povoljne su boje prirodnog drva, plava i zelena svijetlog do srednjeg tona, tirkizna, izduženi i okomiti oblici. 

>>> Jug (čast, priznanje, duhovnost, slava) - odlična je crvena, narančasta, ciklama, zelena, plava, ili prirodne dekoracije, zvjezdoliki ili špicasti oblici.

>>> Jugozapad (partnerstvo, brak, majka) - zemljani tonovi, žuta, narančasta, crvena, ciklama, vodoravni, kockasti ili pravokutni oblici.

>>> Zapad (financije, djeca, zabava) - koristite zemljane tonove te boje metala, bijelu, sivu, sve metalik boje, zlatnu, kristale, ogledalca ili okrugle oblike.

>>> Sjeverozapad (velikodušnost, otac, putovanja, red, disciplina, organiziranost ) - isto kao i za zapad.

Poželjne i manje poželjne boje prema feng shuiju

Prilikom odabira božićnih ukrasa, dobro je imati na umu i značenje boja jer su one jedno od najvažnijih pomagala kojima stručnjaci za feng shui usmjeravaju chi i mijenjaju energiju određenih područja u stanu. Ova drevna tehnika temelji se na pet elemenata - vatra, metal, zemlja, drvo, voda. Svaki element ima svoje boje, koje imaju različit utjecaj na ljude.

  • Drvo - zelena, plava
  • Vatra - crvena, narančasta
  • Zemlja - žuta
  • Metal - bijela, siva, bež
  • Srebrna
  • Voda - tamnoplava, crna
  • Zelena - smiruje, potiče stvaralaštvo, pospješuje rast i regeneraciju, predstavlja nadu
  • Crvena - pobuđuje apetit, pospješuje metabolizam, daje energiju, ali može uzrokovati i nervozu
  • Žuta - potiče komunikaciju i odnose s okolinom, dobro utječe na zatvorene ljude jer ih potiče na opuštanje
Fotolia
  • Ružičasta i ljubičasta - smiruju, opuštaju i simboliziraju bezuvjetnu ljubav
  • Smeđa - simbolizira postojanost, toplinu i mirnoću
  • Bijela - simbolizira čistoću i jednostavnost
  • Plava - smiruje i potiče na razmišljanje i učenje
  • Crna - treba je upotrebljavati oprezno i u malim količinama. Potiče na razmišljanje, ali i zatvaranje u sebe
  • Siva - simbolizira plemenitost i nikako je ne treba kombinirati sa smeđom bojom drveta jer se ne slaže s njom
  • Zlatna - zlatni detalji poboljšavaju izglede za napredak i bogatstvo

Za najbolje korištenje svijeća

Svijeće, osobito ako su od prirodnih materijala, poput sojina ulja ili pčelinjeg voska, pročistit će energiju u svakom prostoru te unijeti svečanu atmosferu i oplemeniti prostor. Osim toga, sjaj blagdanskih svijeća pozitivno utječe i na osjećaje, naročito ako su pravilno postavljene. Prostorije u kojima je najbolje držati svijeće su: spavaća soba, kupaonica, blagovaonica i dnevna soba.

Jug, jugozapad, sjeveroistok i središte doma - mjesto za velike svijeće ili grupiranje svijeća različitih veličina. Zapad, sjeverozapad, istok, jugoistok i sjever doma - mjesto za male svijeće ili lučice.

Blagdanska depresija: 8 savjeta kako za Božić pobijediti tugu
Blagdanska depresija: 8 savjeta kako za Božić pobijediti tugu

Feng Shui za ugodnu blagdansku atmosferu

Prije dekoriranja važno je da očistite kuću fizički, a po mogućnosti i energetski. Prljavi stan se ne smije uređivati prema načelima feng shuija jer bi sve moglo djelovati suprotno od očekivanog. 

'Gospodin Savršeni' pred samim je finalom, a tko je vaš favorit: Hana, Iva ili Aleksandra?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...