Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Drvena kada Slavonca Klaudija: Čuva toplinu čak do četiri sata

Drvena kada Slavonca Klaudija: Čuva toplinu čak do četiri sata
1

Slavonac s durđevačkom adresom Klaudijo Nikolić jedini u Hrvatskoj radi luksuzne kade i to posljednih petnaestak godina. U tome mu pomažu i kći Bella i supruga Martina...

VIDEO

Ni sam ne zna objasniti to što ga to vuče drvetu i rijeci Dravi, no Klaudijo Nikolić (42) iz Čepelovca blizu Đurđevca, drvo obožava. Priučeni stolar svoju je strast tako uspio prenijeti i na suprugu i kćer koje mu u izradi drvenih umivaonika i kada zdušno pomažu, pile, bruse, šmirglaju, lakiraju... Nepregledne podravske šume neizmjerna su mu inspiracija, jer osim naplavina koje nađe oko rijeke, s njenih pješčanih obala izvlači i one fosilne, pomalo okamenjene komade drveta. 

Pokretanje videa...

KLAUDIJO NIKOLIĆ 01:38

- Nosio sam ih na analizu u Zagreb i utvrdilo se da su stara oko 10 - 20 tisuća godina - objašnjava Klaudijo koji jedini u Hrvatskoj izrađuje drvene kade i umivaonike.  

- Proces izrade je složen pa je taj kupaonski namještaj ipak malo skuplji nego običan. Međutim i tu gledam da ne odem cijenom previše visoko, već želim da si svatko u Hrvatskoj može priuštiti tako nešto - priča ovaj majstor. Ovakve kade visoko su cijenjene vani i dostižu cijenu od 20 do 50 tisuća tisuća eura, a Klaudijo ih prodaje za samo tri tisuće eura. Za sada mu je izrada još uvijek hobi kojem se posvećuje svaki dan kad se vrati s regularnog posla, pa u radioni zna zaglaviti i do kasno u noć.  

- Prvi umivaonik izradio sam prije 15-ak godina za prijatelja u Šibeniku koji ga je kupio kako bi mi financijski pomogao jer sam u to vrijeme bio bez posla. Od tada je sve krenulo - priča Klaudijo. Svoje kade i umivaonike izrađuje od brijesta koji je u Europi izumro, a čije ostatke pronalazi duboko u šumama. No tu su i hrast, orah, crna topola ili jagnjad...

- Neizmjerna je sreća kad ugledan dobar komad drveta u šetnji. Prvo ga dovučem doma, a onda zamatam u foliju i ostavljam u mračnom prostoru da se suši. Potom ju lagano zarezujem kako bi sušenje bilo postepeno. Zatim ga odmjerim i izrežem na komade koje zacrtam, a onda te komade kuham u ulju. Taj proces drvo očisti od svih nametnika i crva koji jedu drvo, a dodatno se i čeliči. Kuhanjem se dodatno izvlači preostala vlaga, koja se od 12, 15, pa čak i 20 - 30 posto u pojedinim vrstama drveta, spušta na 3,5 - 4 posto. Kade izrađujem tako da spajam te izrezane dijelove - objašnjava nam Klaudijo, po rođenju Slavonac, pristigao u Podravinu kada se oženio. Ipak, ako ne nađe odgovarajuće komade, ode u kupnju, iako kaže da je materijal itekako skup. Kubit hrasta može dosezati cijenu od šest i pol tisuća kuna. 

Do sada je izradio oko 25 umivaonika i pet kada, modernih ili rustikalnih. Jednu je kadu, prisjeća se izradio iz jednog trupca i ona je otišla za Aziju, u Bangkok, a uskoro namjerava i za sebe izraditi. Kaže, puno je tu krvi, znoja i suza, ali i veselja ugrađeno. Za jednu kadu je potrebno tri do četiri mjeseca po deset sati rada dnevno. 

Ponosan je što sve radi ručno, bez velikih stojeva i preša, već svakom komadu daje poseban touch. Tako je dvostruki umivaonik koji je radio po narudžbi postavio na postolje od Singer šivače mašine. 

'Kožne' torbice izrađuju se od ostataka manga, ali i od jabuka
'Kožne' torbice izrađuju se od ostataka manga, ali i od jabuka
stolar

- Volim to što radim, to mi je ispušni ventil, sve negativno izađe iz mene dok sam u poslu. A kroz to se mogu i kreativno izraziti. Evo i kći Bella (9), i supruga Martina (36) nekad bruse i farbaju sa mnom - smije se Klaudijo, usput nam objašnjavajući kako kao završni sloj dolazi epoxy smola, koja se koristi na visokoklasnim jahtama. Nanese i pobrusi, i tako šest puta.

 

- Takva kada može trajati i 200 godina, ako nema nikakvih mehaničkih oštećenja, ali bi ju nakon sto ipak trebalo dati ošmirglati i nanijeti novi sloj - kaže Klaudijo čije radove možete pogledati na Facebook stranici Wooden sink and bathtub.

Opuštanje puna četiri sata

Prednost drvenih kada je u tome što se na njih nikad ne hvataju se ni plijesan ni gljivice ni kamenac i zapravo su vrlo lake za održavanje. Nije potrebno čistiti ih jakim kemikalijama i abrazivnim sredstvima, već je dovoljno prebrisati krpom. A posebno su namijenjene za hedoniste koji se vole dugo opuštati u kadi. 

- Kad u običnim kadama napunite vodu određene temperature, ona će se kroz 45 minuta ohladiti. Međutim ove kade drže toplinu i istu temperaturu 3-4 sata. Uz to je to zaista cjelovit doživljaj jer drvo miriši - objašnjava ovaj majstor. 

Pogledajte kako kuha Dean Kotiga:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara