Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Drveni rimski dildo star 2000 godina: 'Vidi se da je često korišten po glatkoj površini'

Drveni rimski dildo star 2000 godina: 'Vidi se da je često korišten po glatkoj površini'

Znamo da su stari Rimljani i Grci rabili seksualna pomagala, a ovaj predmet iz Vindolanda mogao bi biti primjer jednog takvog, kaže dr. Rob Collins sa Sveučilišta Newcastle

VIDEO

Čini se da artefakt otkriven u rimskoj utvrdi Vindolanda 1992. godine nije amajlija za sreću već bi mogao biti dildo star oko 2000 godine na kojemu se vide tragovi korištenja, kažu arheolozi, a prenosi sciencealert.com. Zaključili su da je opetovano korišten jer ima vrlo glatku površinu, kao da je izlizana.

POGLEDAJTE VIDEO Muškarci otkrili najbolje savjete za seks:

Pokretanje videa...

Seks savjeti 00:56

Prvobitno su smatrali da je taj drveni predmet alat za krpanje obzirom da su ga pronašli uz desetke cipela i modnih dodataka kao i drugog malog alata te zanatskih otpadaka poput dijelova kože i obrađenih rogova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Put svile: Ceste kojima je u Europu došlo sve, od tekstila do dragog kamenja i porculana
Put svile: Ceste kojima je u Europu došlo sve, od tekstila do dragog kamenja i porculana

Ali, nova analiza stručnjaka sa Sveučilišta Newcastle i Sveučilišnog koledža u Dublinu pokazala je da bi to zapravo možda mogao biti 'prvi poznati primjer falusa koji nije dio nečijeg tijela i napravljen je od drveta pronađen u bilo kojem dijelu rimskog svijeta'.

- Falusi su inače bili široko rasprostranjeni diljem Carstva i općenito se vjerovalo da štite od loše sreće. Često su bili prikazivani na slikanim freskama i mozaicima ili su bili dio raznih ukrasnih predmeta, poput drške noža ili kao rezbarija u keramici. Mali prijenosni falusi od kosti ili metala obično su se nosili kao privjesci oko vrata - pojasnili su istraživači.

Što se tiče ovog drvenog falusa, priznaju da imaju tri teorije pa će daljnjim istraživanjem pokušati doći do pravog pojašnjenje je li to doista prastari dildo ili pak nešto drugo.

  • Prva teorije - ovaj falus načinjen je u prirodnoj veličini i korišten je kao seksualna igračka.
  • Druga teorija - taj predmet je možda korišten kao tučak, bilo u kulinarske svrhe ili za mljevenje sastojaka za kozmetiku ili medicinske tretmane. Njegova je veličina, kažu, mogla olakšati držanje u ruci, dok bi njegov širi dio usitnio hranu ili druge sastojke.
  • Treća teorija - moguće da je ovaj falus bio dio statue koju su prolaznici dodirivali za prizivanje sreće što je bilo uobičajeno u cijelom Rimskom carstvu. Ukoliko je to prava teorija, tad bi se statua vjerojatno nalazila blizu ulaza u važne zgrade, poput kuće zapovjednika ili zgrade stožera. Ipak, ta varijanta objašnjenja je pomalo klimava jer postoje dokazi da je predmet bio u zatvorenom prostoru ili barem nije bio izložen vani dulje vrijeme.  

- Veličina falusa i činjenica da je izrezbaren iz drveta nameću nam niz pitanja o njegovoj upotrebi u antici. Ne možemo biti posve sigurni kako su ga upotrebljavali, za razliku od većine drugih falusnih predmeta koji simbolično koriste taj oblik za jasnu funkciju, poput amajlije za sreću. Znamo da su stari Rimljani i Grci rabili seksualna pomagala, a ovaj predmet iz Vindolanda mogao bi biti primjer jednog takvog - kaže dr. Rob Collins sa Sveučilišta Newcastle.

- Drveni predmeti bili bi uobičajeni u antičkom svijetu, ali preživjeli su samo ako su bili u vrlo posebnim uvjetima, u sjevernoj Europi obično u tamnim, vlažnim naslagama bez kisika. Dakle, falus Vindolanda iznimno je rijedak primjerak. Preživio je gotovo 2000 godina da bi ga Vindolanda Trust pronašao jer su uvjeti očuvanja ostali stabilni. Međutim, klimatske promjene i mijenjanje razine vode znače da je opstanak ovakvih predmeta pod sve većom prijetnjom - nadovezao se dr. Rob Sands, predavač arheologije na Sveučilištu u Dublinu.

Barbara Birley, kustosica u Vindolanda Trustu, je dodala da je 'drveni falus jedinstven po tome što je uspio preživjeti sve do danas, ali malo je vjerojatno da je bio jedini takve vrste korišten na tom mjestu.

Ovaj drveni falus je izložen u muzeju Vindolanda. Više informacija o tome pronaći ćete OVDJE.

POGLEDAJTE VIDEO: DANKO AŽIĆ REAGIRAO NA 'MAMIĆEV REP'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom