Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Dulje spavanje tijekom vikenda tinejdžerima samo radi štetu

Studija u koju je bilo uključeno oko 2700 učenika u dobi između 13 i 16 godina pokazala je da su tinejdžerima potrebna tri do četiri dana da se "oporave" od dugog spavanja vikendom

Foto: Dreamstime
13 komentara

Tinejdžeri s nestrpljenjem očekuju vikend kada mogu nešto dulje spavati, no izmjene u obrascima odlaska na spavanje i ustajanja uzrok su svojevrsnog jet lega kad se u ponedjeljak vrate na nastavu, pokazalo je švedsko istraživanje. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Orebro su ustanovili da tinejdžeri koji promijene navike u spavanju tijekom vikenda češće u ponedjeljak izostaju s nastave ili se na satovima osjećaju umorno, nervozno i razdražljivo. Studija u koju je bilo uključeno oko 2700 učenika u dobi između 13 i 16 godina pokazala je da su tinejdžerima potrebna tri do četiri dana da se "oporave" i vrate u redoviti obrazac spavanja, a dotad je radni tjedan već pri kraju. 

Foto: Dreamstime

- Posljedica su najčešće umor i razdražljivost tijekom nastave. Studije su pokazale da neispavanost utječe na učenje - kaže Serena Bauducco, voditeljica istraživanja koje je otkrilo i povezanost neispavanosti i upotrebe pametnog telefona ili kompjutora u krevetu prije spavanja. 

Pokazalo se da svaki peti učenik u školu dolazi neispavan, no većina ih se tijekom vikenda uspije odmoriti i naspavati. Švedski znanstvenici podsjećaju da je važna rutina odlaska na počinak u isto vrijeme. Ona tinejdžerima jamči kvalitetan san i odmor, kaže Bauducco, dodajući da u krevet treba ići bez smartphonea i izbjegavati pisanje poruka nakon 10 sati navečer. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message