Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Dva tjedna nakon operacije mrene nemojte se saginjati

Dva tjedna nakon operacije mrene nemojte se saginjati
4

Uklanjanje sive mrene najčešći je zahvat na ljudskome tijelu. Najbolje ga je obaviti u početnoj fazi, a da bi brže zaraslo, dva tjedna ne bi se smjelo dizati teže predmete

VIDEO

Na popisu pet vodećih bolesti u Hrvata siva mrena je i kod muškaraca i kod žena na prvome mjestu. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s problemom zamućene očne leće, koji uvelike remeti kvalitetu života, samo u 2013. se susrelo 9853 žene i 7070 muškaraca. Ne čudi stoga što je operacija sive mrene postala najčešća izvođena operacija na ljudskom tijelu.  

- Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće koje može biti prirođeno, ali i posljedica neke očne bolesti ili sistemske bolesti organizma. Također, može biti i posljedica zračenja ili dugotrajnog uzimanja određenih lijekova, npr., kortikosteroida. Najčešća je ipak staračka siva mrena koja predstavlja prirodni proces starenja oka. Iako danas nije rijetka, pojava sive mrene ipak najviše pogađa starije te je prisutna kod više od 50 posto onih starijih od 70 - kaže dr. sc. Nadežda Bilić, oftalmologinja iz poliklinike Bilić Vision. 

Ističe da veću predispoziciju za pojavu sive mrene imaju oboljeli od šećerne bolesti, oboljeli od glaukoma (bolesti povišenog očnog tlaka), oni koji imaju visoku kratkovidnost ili kroničnu duboku upalu oka (uveitis), a rizik je veći i u onih čiji su otac ili majka imali mrenu.

Dreamstime

- Iako nema čarobnih namirnica koje mogu usporiti pojavu ili razvoj sive mrene, smatra se da antioksidansi, supstance koje nalazimo u povrću i voću, ipak donekle usporavaju njezin razvoj. Studija provedena u SAD-u upućuje na to da zdrava prehrana s mnogo voća i povrća povoljno djeluje na očnu leću. S druge strane, loše navike, pušenje i pretjerana konzumacija alkohola mogu utjecati na preranu pojavu zamućenja u očnoj leći - upozorava oftamologinja. 

Napominje da se s pojavom mrene smanjuje i vidna oštrina pa slika koju gledamo postaje sivkasta, a boje se ne razlikuju dobro. Kako mrena napreduje, tako vidna oštrina sve više pada, sužava se i vidno polje što uvelike narušava kvalitetu života.

- Uočite li pad vidne oštrine, ne trošite novac na zamjenu i kupnju novih naočala jer se tako rješavanje problema sive mrene samo odgađa. Javite se oftalmologu, specijalisti za očne bolesti, koji će nakon pregleda oka te kroz razgovor s vama zaključiti je li vrijeme za uklanjanje sive mrene ili operacija može pričekati još neko vrijeme. No sivu mrenu je uvijek bolje ukloniti u početnoj fazi jer je tada operacija jednostavnija te uz manji postotak rizika - savjetuje dr. Bilić. Tijekom očnog pregleda se, nastavlja oftalmologinja, određuje vidna oštrina, mjeri očni tlak i pregledava oko u širokoj zjenici kako bi se utvrdilo stanje očne leće, staklovine, vidnog živca i mrežnice oka. Zatim se ultrazvučno mjeri duljina očne jabučice i određuje jakost umjetne leće koja se ugrađuje u oko. Ta će leća zamijeniti odstranjenu zamućenu prirodnu leću i ostaje u oku do kraja života.

- Operacija je gotovo bezbolna i izvodi se u lokalnoj (kapljičnoj) anesteziji. Kroz mali rez na granici rožnice i bjeloočnice ultrazvučnom se metodom odstranjuju zamućene lećne mase te se umeće umjetna leća koja se smjesti iza šarenice - objašnjava dr. Bilić. 

U prva dva tjedna nakon operacije treba pripaziti da ne dođe do traume oka ili zagađenja prljavim rukama, što može dovesti do infekcije oka, napominje oftalmologinja. 

- Ne preporučuje se dizati teže predmete niti se duboko sagibati jer to povećava tlak u oku, što nije povoljno u procesima zarašćivanja oka nakon operacije - savjetuje dr. Bilić.

Mrena se pojavljuje sa starenjem, ali i zbog dijabetesa

Iako najčešće nastaje kao posljedica starenja, siva mrena (katarakta) može nastati u bilo kojoj dobi kao posljedica šećerne bolesti, traume, uzimanja određenih lijekova (kortikosteroidi), zračenja ili može biti nasljedna (kongenitalna katarakta).

Dreamstime

Operacija je gotovo bezbolna i traje 15-ak minuta

Operacija mrene traje kratko, oko 15 minuta, u kapljičnoj anesteziji. Operira se najprije jedno, a potom i drugo oko. Kada će se operirati drugo oko, ovisi o stanju sive mrene ili drugim zdravstvenim faktorima kod pacijenta.

Na pojavu utječu i ozljede oka te izlaganje zračenju

Traumatska katarakta se može razviti i kod djece i kod odraslih nakon ozljede oka, a ponekad se pojavi godinama nakon traume. Katarakta se također može razviti i nakon izlaganja nekim vrstama zračenja (rendgenskoga, ultraljubičastoga, infracrvenog).

Dreamstime

Ako ometa vid djeteta, potrebno je ukloniti leću

Neke bebe se rađaju s kataraktom ili se ona razvije u ranom djetinjstvu, najčešće na oba oka. Urođene ili kongenitalne katarakte mogu biti toliko male da ne utječu na djetetov vid, no ako smetaju vidu, leća se mora ukloniti.

Nekoliko se mjeseci rabe umjetne suze

Nakon zahvata pacijent odmah odlazi kući, a ležanje u pravilu nije potrebno. Oporavak pacijenta je brz, a oporavak vida, ako je oko inače zdravo, traje nekoliko dana. Antibiotska terapija u obliku kapljica i masti primjenjuje se u prosjeku dva tjedna, a nakon toga se tijekom nekoliko mjeseci preporučuje korištenje umjetnih suza, kaže liječnica.

Dva tjedna nakon operacije najvažnija su za rezultat

U rukama stručnog operatera rezultati operacije sive mrene u pravilu su dobri te omogućavaju pacijentu dobar vid i poboljšanu kvalitetu života. No najveću pozornost nakon operacije mrene treba posvetiti pridržavanju preporučene terapije i zaštiti oka od infekcije. Trauma oka, padovi i sl. mogu također ugroziti dobar postoperativni rezultat, no ako se pacijent pričuva tijekom prva dva tjedna poslije operacije, povratak normalnom životu je u pravilu vrlo brz i uspješan, kaže dr. Nadežda Bilić.

Nakon zahvata potrebne su naočale za čitanje 

U oko se obvezno ugrađuju umjetne leće koje zamjenjuju prirodnu zamućenu leću koja je odstranjena. Leća može biti jednožarišna, pa je nakon operacije dobar vid na daljinu, a za blizinu i čitanje su potrebne naočale. 

Izvrsna su iskustva s ugradnjom multifokalnih intraokularnih leća jer je pacijent uglavnom oslobođen naočala i za daljinu, srednju udaljenost (računalo) ili blizinu, čitanje. No u uvjetima slabije rasvjete i kod ugrađenih ovakvih leća ponekad su potrebne naočale. Astigmatizam kao pogreška vida ispravlja se ugradnjom tzv. torične leće, a ako zaostane, jedan dio astigmatizma se u dogovoru s pacijentom uklanja laserski, kaže oftalmologinja dr. Nadežda Bilić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci