Lifestyle

Komentari 1

Dvije mlade Hrvatice Palma i Lara naše su velike nade u foil i windsurfingu: To je naša ljubav

Dvije mlade Hrvatice Palma i Lara naše su velike nade u foil i windsurfingu: To je naša ljubav

Splićanka Palma Čargo i Bračanka Lara Bulić neumorno treniraju, a nadaju se da će ostvariti svoj san i uskoro nastupiti i na Olimpijskim igrama

Kada je krajem 2020. Foil windsurf federacija ubacila tu disciplinu na listu natjecateljskih sportova na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, dvije su mlade hrvatske natjecateljice dobile poziv za ulazak u Olimpijski program u JK Labud-Split.

Foil surfanje nazivaju budućnošću tog sporta, a kao disciplina u jedrenju na dasci u svijetu i Hrvatskoj zaživjela posljednjih godina. Specifičnost foil peraje na surf daskama, po kojoj je disciplina i dobila ime, jest da je aerodinamičnog oblika, slična krilima na avionima, a uz pravu silu generira podizanje daske s površine mora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Natjecatelji moraju imati vrhunsku ravnotežu i biti iznimno spretni u okretima jer se na dnu daske za jedrenje nalazi prilično oštra peraja duga u prosjeku 95 cm koja treba 'motor', odnosno snagu prenesenu iz jedra.

- JK Labud-Split krenuo je s pripremama i ambicijama na vrijeme, ali pred nama je dug, naporan i skup put - kaže Toni Bulić, Larin otac, organizator svjetskog windsurf prvenstva koje će se i ove godine održati u Bolu na Braču.

Lara Bulić (17) je uz oca s jedrenjem na dasci započela još kao djevojčica. Aktivno se natječe od 2017. godine i dosad je profesionalno nastupila u gotovo 40 utrka i prvenstava sa zapaženim plasmanima te je 2020. osvojila naslov prvakinje Hrvatske u disciplini slalom. Ljeta provodi na surf-stanici Zoo Station u Bolu na Braču gdje trenira na svakom malo jačem vjetru.

- Zapravo nam je najveći izazov u polju financija - nemamo još olimpijsku opremu. Inače, oprema je baš određena za Pariz 2024. a jedan komplet košta oko 7000 eura - kaže nam Lara Bulić te dodaje da joj je želja ostati i dalje prvakinja u Hrvatskoj. Isto tako, nada se da će se uspjeti kvalificirati za Olimpijske igre 2024. Ako ne tada, onda 2028. godine, kaže.

Palma Čargo (21) također dolazi iz jedriličarske obitelji, kao djevojčica trenirala je u klasi optimist. Kad je počela jedriti odmah se zaljubila u ovaj sport, a njezin put odredio je trener hrvatske jedriličarske reprezentacije Marin Sirišević, koji ju je upoznao s windsurfingom.

- Nakon odlaska na europsko prvenstvo gdje smo imali dobre rezultate, trebala sam odabrati novu klasu, a trener me upoznao s windsurfom i više nisam htjela ništa drugo - kaže Palma koja je 2016. vozila prvu regatu na dasci big techno, na kojoj je kasnije sudjelovala i na Olimpijskim igrama mladih, u čemu ju je podržao jedriličarski savez i Hrvatski olimpijski odbor.

- Nakon toga sam prešla u RSX kategoriju i pokušala sam se kvalificirati za Olimpijske igre u Tokiju ali sam završila treća od 21, što je odličan rezultat, no nedovoljan za plasman na igre. U RSX-u sam bila četvrta na Svjetskom prvenstvu za mlade i sedma na Europskom prvenstvu za mlade, a nakon tih uspjeha prešla sam u seniorsku konkurenciju. Sad je RSX prestao biti olimpijska kategorija, a foil ušao u natjecanje, jer jedrenje jednostavno napreduje - kaže.

Regata koja ima potrebnu profesionalnost i konkurenciju koja im može pomoći u napretku je PWA tour u Bolu na Braču, regata koja se održava u srpnju.