Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Dvojici braće i sestri kirurški uklonili želuce da ne dobiju rak

Dvojici braće i sestri kirurški uklonili želuce da ne dobiju rak

Dva brata i sestra dali su ukloniti želuce nakon što su se svi testiral. Nalazi su pokazali da svi 'nose' genetsku mutaciju za rak koji je ubio njihovu sestru i majku

VIDEO

Tahir Khan (44), Sophia Ahmed (39) i Omar Khan (27)  podvrgnuli su se drastičnom kirurškom zahvatu kada je serija testova u bolnici Addenbrooke u Cambridgeu otkrila da postoji rizik od 90 posto razvoja raka želuca. Sve troje nose genetsku mutaciju CDH1, koja može izazvati agresivan rak želuca.

Njihova majka Pearl Khan umrla je s 49 godina, šest mjeseci nakon što joj je 2002. godine dijagnosticiran rak želuca. I njihova sestra Yasmin Khan preminula je od iste bolesti u dobi od 32 godine u veljači 2012. godine.

Nakon uklanjanja želuca, postupkom koji se zove totalna gastrektomija, kirurzi su napravili malu vrećicu koja skuplja hranu spajajući jednjak s tankim crijevom. Iako se bore da dobiju na težini, sve troje je sretno što su otišli na kirurški zahvat, a gospođa Ahmed čak je nakon njega i rodila.  

- Mama se 2002. godine jako razboljela, saznali smo da je u pitanju rak želuca zbog kojeg je iste godine, u kolovozu, i preminula. Prvobitno je testirana na sindrom iritabilnog crijeva, ali je potom dijagnosticirana rak želuca i ubrzo je umrla - izjavila je gospođa Ahmed, majka petero djece. 

Njezina sestra Yasmin otišla je obiteljskom doktoru listopadu 2009. godine, koji je također odbacio njezine simptome kao sindrom iritabilnog crijeva. Bila je podvrgnuta kemoterapiji nakon što je konačno dijagnosticirana u prosincu iduće godine, međutim, bilo je prekasno. 

- Čitao sam u Yasmininim bilješkama u bolnici da su mislili da je problem genetski, pa sam istražio i otkrio da bolnica u Cambridgeu radi istraživanje pa sam ih kontaktirao i otišao od tamo - rekla je Ahmedova.

- Svi su mislili da sam luda što sam se podvrgnula toj operaciji dok nisu dobili rezultate testiranja, koji su pokazali da nas troje od četvero nosi taj gen - rekao je gospođa Ahmed.

Iako drastična mjera, gospođa Ahmed, koja s mužem vodi dječju igraonicu je sigurna da je to bila prava odluka. 

- Ne mogu reći ništa osim pozitivnih stvari o proceduri - rekla je.

- Još uvijek mogu jesti i raditi što želim. jedini problem je to što moram paziti na svoju težinu i nedostatak vitamina u tijelu, ali u usporedbi s rakom želuca i prognozom od samo par godina života, ne žalim se - objasnila je. 

'Poljubac smrti': Dvogodišnjak završio u bolnici zbog herpesa
'Poljubac smrti': Dvogodišnjak završio u bolnici zbog herpesa

- Nakon operacije sam čak i rodila, a iako su doktori mislili da sam pothranjena i što su strahovali da će beba biti mala, sve je dobro završilo - dodala je. 

Stariji brat gđe Ahmed Tahir dobio je istu pogubnu prognozu i imao je operaciju prije pet i pol godina.

- U dobi u kojoj sam dijagnosticiran postoji 90 posto vjerojatnosti da će se rak razviti. Gledao sam kako mi mama i sestra polako miru to toga i nisam to želio priuštiti svojoj obitelji - rekao je stariji brat Tahir čija 21-godišnja kći Farah je također pozitivna na taj gen.

Čak mu je rečeno da je već razvio skupinu kancerogenih stanica u sluznici želuca, što je operacijom uklonjeno. 

- Mogao sam imati samo nekoliko dana, tjedana, možda godinu dana prije nego što bi mi dijagnosticirali terminalni rak. U mojoj glavi nema sumnje da su mi testovi i učinjeni postupak spasili život - rekao je.

Kako odlučiti? 'Moram izabrati hoću li ostaviti nogu ili bubreg'
Kako odlučiti? 'Moram izabrati hoću li ostaviti nogu ili bubreg'

Kao i njegova sestra, Tahir se također bori da održi svoju težinu i teži nešto više od 63 kilograma u usporedbi s 95 kilograma, koliko je imao prije postupka.

- Stalno moram paziti jer moje tijelo ne može dobiti hranjivih stvari iz hrane koliko treba. Ali više sam zabrinut za budućnost moje kćeri. Rekao sam joj da smo to svi prošli i da smo sada dobro, i što god da se dogodi da će i ona biti dobro - rekao je.

Najmlađi brat Omar u početku nije bio voljan ići pod nož nakon što je vidio koliko su mu se majka i sestra napatile su bolnici. 

- Ali kad je Sophia otišla na postupak i nakon toga rodila dijete, pomislio sam da nemam nikakav izgovor da to ne napravim - rekao je Omar.

Mama, ne želim umrijeti, želim ići na maturalnu i čuvati braću
Mama, ne želim umrijeti, želim ići na maturalnu i čuvati braću

- Za mene je to bila jako teška odluka, ali bila je najbolja koju sam ikad napravio. Još uvijek mogu jesti što god mi se sviđa, burgere i odreske, jedino što se često osjećam iscrpljeno i zna me uloviti hladni znoj, ali još uvijek dišem i na tome sam zahvalna - objasnio je.

Najstarijoj sestri, Tracy Ismail (49), koja se također podvrgnula testiranju, su rezultati bili negativni

- U jednom trenutku su nam rekli da nismo išli na testiranje da bih jedina ja ostala živa - rekla je Tracy za britanski Daily Mail

- Ovo je vrlo rijedak, specifičan tip raka želuca - izjavio je doktor Marc Tischkowitz, konzultantski liječnik medicinske genetike na Sveučilištu Cambridge.

- To je gen koji nositelji mogu imati cijeli život, a to znači da su izloženi riziku od razvoja raka u bilo kojem trenutku - objasnio je.

- Mi nudimo potpuno uklanjanje želuca kao preventivnu mjeru. To je drastična procedura koja mijenja život i ne postoji način da se sa sigurnošću zna da čovjek koji se podvrgnuo operaciji ipak neće dobiti rak - objasnio je na kraju doktor Tischkowitz

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja