Lifestyle

Komentari 0

Dvorci, muzeji i utvrde u Hrvatskoj koje morate vidjeti

Dvorci, muzeji i utvrde u Hrvatskoj koje morate vidjeti

Da bi proveli savršen vikend ne morate maštati o skupim destinacijama i možda nedostižnim inozemnim gradovima; dovoljno je okupiti obitelj ili prijatelje i odabrati svoju destinaciju u Hrvatskoj

Provedite savršen vikend u Trakošćanu, Velikom Taboru, Varaždinu, Krapini ili Ozlju. Predivna izletišta o kojima možda niste niti razmišljali ispunit će vam dane životom, a na dohvat su vam ruke. Donosimo prijedloge za top 5 jednodnevnih izleta za cijelu obitelj u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Evo zašto posjetiti Trakošćan, Veliki Tabor, Varaždin, Krapinu i Ozalj

Romantika i povijesne atrakcije u dvorcu Trakošćan

Jedan od najpoznatijih, a zasigurno i jedan od najatraktivnijih dvoraca Hrvatskog zagorja je Trakošćan - srednjovjekovni grad čija idilična, netaknuta priroda predstavlja ekološki biser ovog dijela Europe. Svojom izuzetno očuvanom prirodom, jezerom i prelijepim dvorcem iz 13. stoljeća, jedan je od najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika u Hrvatskoj koji će vas oduševiti svojom impresivnom unutrašnjosti, detaljima,autentičnosti. Dvorac Trakošćan s park-šumom i jezerom posjetitelje ostavlja bez daha. Osjetiti duh života od 15. do 19. stoljeća kroz izložene predmete iz tog vremena, vidjeti oružja i opremu toga doba, koji su izvorni primjerci korišteni od posade dvorca i vlasnika, odvest će vas u neko sasvim drugo vrijeme. Osobito i prepoznatljivo obilježje Trakošćanu daje veliko umjetno jezero, dugo oko kilometar i pol te okolica dvorca koja je oblikovana kao pejzažni park u kojem jezero, livade, drveće i grmlja čine skladnu hortikulturnu cjelinu.  Nakon razgledavanja dvorca uživati možete u vožnji čamcem na jezeru, raznim sportskim aktivnostima te bogatoj ponudi zagorskih jela u jednom od brojnih restorana u okolici. Već je neko vrijeme Trakošćan i vrlo popularna destinacija za romantična vjenčanja. Trakošćan godišnje posjeti više od 70.000 turista.   

Svijet neandertalaca u krapinskom muzeju

Nakon Trakošćana posjetiti možete Varaždin ili Krapinu. Odlučite li se za Krapinu, grad u kojem je rođen Ljudevit Gaj, otac hrvatskog narodnog preporoda, a čijim su ulicama koračali i August Šenoa, Marija Jurić Zagorka i Ivo Andrić, dočekat će vas bogata povijesna baština koja seže čak 130 tisuća godina unatrag kada su na prostoru krapinskog brda Hušnjakovog praljudi ostavili svoj neizbrisivi trag. Najveća atrakcija grada Krapine zasigurno je Muzej krapinskih neandertalaca. Od otvorenja početkom  2010. Muzej krapinskih neandertalaca pobuđuje veliku pažnju posjetitelja. Ne samo zbog intrigantnog pojma neandreatalci, već zasigurno i zbog atraktivnog načina približavanja krapinskih kamenodobnih stanovnike koji su prije 125 tisuća godina ovdje živjeli. U Muzeju je na zanimljiv i atraktivan način obrađen i postanak svijeta, povijest zemlje, prvi organizmi te razvoj života od prvih hominida koji su sišli s grane do krapinskog neandertalca… Osim zbog ovog jedinstvenog muzeja, Krapinu se isplati posjetiti i zbog odlične domaće hrane koja se može kušati u nekom od restroana ili eko imanja. U blizini Krapine je i Muzej „Staro selo“  Kumrovec koji živopisno prikazuje tradicijski način života, običaje i vještine, starih, nekih već zaboravljenih obrta, povijesnih ličnosti i događaja vezanih za Kumrovec i nekadašnje područje klanječkog kotara s prijelaza 19. u 20. st.

Ljepote baroka u Varaždinu

Ljepotama, kulturnom baštinom, znamenitostima i šaromom oduševit će vas i barokni grad Varaždin. Katedrala, gradsko kazalište, gradska Vijećnica, Palača Sermage, Uršulinska crkva i samostan, gradski trg, Dvorac Stari grad, gradsko groblje iz 18. stoljeća koje je jedan od bisera vrtne arhitekture i spomenika prirode, samo su dio onoga što možete vidjeti i doživjeti u Varaždinu. Varaždin je ne samo jedan od najljepših i najstarijih gradova, nego i jedan od najosebujnijih hrvatskih gradova. Grad je to baroka, glazbe i cvijeća i s punim pravom nosi epitet grada "po mjeri" Srednje Europe.Varaždin živi vrlo intenzivno tijekom čitave godine smjenjujući na svojim uličnim pozornicama zanimljive turističke sadržaje.  Festivali, koncerti, priredbe, izložbe i sajmovi, kazališne predstave... u Varaždinu su svakodnevica. Dođete li u Varaždin svakako posjetite Stari grad - najmonumentalniji i najvrjedniji gradski kompleks u kojem su smještene zbirke Gradskog muzeja; obiđite Gradsku vijećnicu koja je najstarija u Europi; posjetite Varaždinsko groblje, biser vrtne arhitekture i park prirode najviše kategorije te razgledajte zbirku "Svijet kukaca" koja u jednoj od brojnih varaždinskih palača pred posjetitelje razastire zagonetni život prirode. Dođete li u Varaždin od polovice travnja do listopada, bilo kojeg dana u tjednu, u centru grada dočekat će vas stari zanati na Trgu tradicijskih obrta, pa će vam gradski kovač, primjerice, iskovati Varaždinski medaljon. Svake subote od 11 do 12 sati ispred Gradske vijećnice prisustvovat ćete u pratnji Gardijskih bubnjara atraktivnoj smjeni straže pripadnika Varaždinske građanske garde, popularnih "purgara", jednog od varaždinskih simbola čija je tradicija duga više od dva i pol stoljeća.


Upoznajte se s legendom o Veroniki Desinić u Velikom Taboru  

Posjetiti Hrvatsko zagorje, a ne vidjeti dvorac Veliki Tabor pravi je grijeh. Smješten na prekrasnom brežuljku u mjestu Desinić, Veliki Tabor oduševit će vas svojom tragičnom ljubavnom pričom, ali i onim što pokazuje. Prema ocjeni UNESCO-a Veliki Tabor pripada najvišoj kategoriji spomenika i to je najbolje očuvana srednjovjekovna utvrda u Hrvatskom zagorju, ali i u čitavoj Hrvatskoj.  U dvorcu se može razgledati bogata etnografska, geološka, paleontološka i antropološka zbirka ratni arsenal te stari automobili koji datiraju iz 19. stoljeća. Na zanimljiv će vam način biti dočarana legenda o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke (čija se lubanja čuva u dvorcu) i plemića Frederika Celjskog. Posebnu atraktivnost predstavlja Klet ili podrum sa velikim dvostrukim vratima, koja kriju ogromnu podrumsku prostoriju s bačvama od 53 do 5450 litara, rustikalni šank, vinoteku i prastaru prešu za grožđe. U dvorcu se za djecu organiziraju i razne edukativne radionice za djecu u kojima mališani na najljepši način upoznaju povijest dvorca i običaje. U okolici Velilkog Tabora mnoštvo je seoskih domaćinstava koji nude izvrsnu domaću hranu, poput štrukli, štrudli, domaćih mesnih specijaliteta, po povoljnim cijenama.

Savršen odmor u Ozlju i okolici   

Želite li iz gradske vreve pobjeći u prekrasan pitoreskni gradić bogate povijest i predivne prirode, Ozalj je vaša destinacija. Simbol mu je zrinsko-frankopanski Stari grad, koji je srce njegovoga povijesnog razvitka. U okolici, ali i unutar samih zidina, nađeni su prapovijesni, starorimski i srednjovjekovni arheološki nalazi, no prvi povijesni zapis o gradu potječe iz 1244. godine. Kao vlasnici smjenjuju se najmoćnije feudalne porodice: Babonići, Frankopani, Zrinski, a tragičnim smaknućem bana Petra Zrinskog i grofa Frana Krste Frankopana 1671. godine nasilno je prekinut procvat grada. Oduševit će vas posjet Zavičajnom muzeju, razgled Munjare - stare hidrocentrale grada Karlovca koja je jedan od najljepših pirmjera industrijske arhitekture u čije je oblikovanje svoj talent uložio poznati arhitekt Herman Bolle. U okolici Ozlja mnoštvo je seoskih turizama koji su idelani za vikend odmor, ali i višednevno opuštanje uz šetnju, ribolov, kupanje ili vožnju čamcem u prekrasnoj rijeci Kupi.

Više informacija o kulturnoj baštini Hrvatske i idejama što vidjeti i posjetiti kroz jednodnevne izlete potražite na stranici Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Najčitaniji članci