Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Dvorišta su najzagrebačkija događanja koje svi obožavaju'

'Dvorišta su najzagrebačkija događanja koje svi obožavaju'

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld, govori o tajni Dvorišta i važnosti njhove kulturne ponude za turizam grada Zagreba

VIDEO

Dvorišta su postala vrlo popularna među domaćima, ali i turistima. Koja je tajna tog projekta?

- Dvorišta su jedno od najzagrebačkijih i najzabavnijih ljetnih kulturno-turističkih događanja u našem gradu koje obožavaju svi, i Zagrepčani i njihovi gosti. Ali Dvorištima su, osim njih, oduševljeni i strani mediji, koji su ovaj projekt prepoznali kao iznimno urbano-arhitektonsko postignuće grada Zagreba pa je tako Naver, jedan od najvećih južnokorejskih portala, proglasio Dvorišta ‘daleko najboljim iskustvom u Zagrebu’, a britanski BBC Travel posvetio je cijelu emisiju upravo ovom projektu. Ova atrakcija je dobitnik i prestižne nagrade za najkreativniji i najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu.

Šarm zagrebačkoga Gornjega grada i duh starog vremena, nasmijani trenuci i bezbrižna ljetna druženja dobitna su kombinacija, savršeni spoj prekrasne arhitekture, bogate povijesti, modernog i urbanog.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba

I, doista, ‘svako dvorište ima svoju priču’ i donosi Zagrepčanima i sve brojnijim gostima Zagreb kakav još nisu doživjeli.

I ove će godine kroz 12 dana posjetitelji moći zaviriti iza fasada šest gornjogradskih palača i otkriti njihove skrivene dvorišne prostore. Svi su pozvani upustiti se u kulturno putovanje kroz nezaboravna zagrebačka dvorišta koja su obično nedostupna ili manje poznata javnosti. Stoga vas sve s veseljem pozivam da se zakačite za Dvorišta!

Što se ovo ljeto od ostalih turističkih sadržaja sprema u Zagrebu?

- U Zagrebu ljeti nikad nije dosadno, a njegova kulturna scena mozaik je doživljaja za goste svih afiniteta i sve generacije. Brojna su događanja na otvorenom poput, već spomenutih Dvorišta, Večeri na Griču, Malog piknika, Plesnih večeri na Zrinjevcu, Međunarodne smotre folklora, Ljetne scene Amadeo, projekta Okolo i drugih. Većina ljetnih događanja rezervirana je za večernje sate, no tu je i mnogo drugih dnevnih sadržaja za provesti zanimljivo vrijeme u Zagrebu, ispunjeno inspirativnim susretima i, zahvaljujući našoj bogatoj gastronomskoj ponudi, odličnim okusima. Osim samih događanja, predlažem obilazak muzeja i galerija, od kojih je većina u pješačkoj gradskoj zoni. U njima ćete saznati mnogo o zagrebačkoj povijesti, kulturi, načinu života i umjetnosti, ali i vidjeti vrijedne izloške koji su doprinos svjetskoj civilizaciji. Zagreb je i grad s mnogo zelenih površina i parkova koja su ljeti posebno popularna odredišta za piknike, šetnje, vožnje biciklom i rekreaciju na otvorenom. Ove naše prirodne oaze obogaćuju iskustvo posjeta Zagrebu te su idealno utočište za odmor i mir od užurbanog gradskog ritma.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba

Koliko je općenito kulturna ponuda bitna za turizam Zagreba?

- U Turističkoj zajednici grada Zagreba naš grad pozicioniramo kao srednjoeuropsko središte suvremene kulturne i urbane scene s bogatom ponudom kulturnih i inovativnih gradskih događanja tijekom cijele godine, kao i s ugodnom gradskom atmosferom. Strateški smo orijentirani prema razvoju kulturnog turizma, kao jednog od najznačajnijih motiva turističkih dolazaka i noćenja, ali i brojnih suvremenih, gastronomskih, sportskih i drugih urbanih događanja koja su već tradicionalna za Zagreb.

Naime, više od 40 posto svih putovanja motivirano je upravo nekim kulturnim aspektom, stoga sinergijskim razvojem ključnih turističkih proizvoda grada Zagreba, kao i onih manjih boutique događanja različitih profila, želimo postići odgovarajući cjelogodišnji spektar događanja i aktivnosti koja generiraju održivo povećanje dolazaka i noćenja tijekom cijele godine. S tim u vezi, posebnu pozornost posvećujemo razvoju Zagreba kao predvodnice kulturnog turizma u našoj zemlji, uvažavajući lokalnu zajednicu kao bitnog dionika razvoja turizma na održiv način.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Imao sam srčani i trebam ići na odčepljenje vena. Bojim se...'
MEVLUDIN ODGOVARA

'Imao sam srčani i trebam ići na odčepljenje vena. Bojim se...'

Mladić se boji koronografije na koju mora ići jer je nedavno imao srčani udar. No, Mevludin kaže da doista nema potrebe za strahom i da će sve proći u najboljem redu

'Proživio sam najgoru noćnu moru tijekom oralnog seksa'
BIZARNA ISPOVIJEST

'Proživio sam najgoru noćnu moru tijekom oralnog seksa'

Svima se dogode neugodne situacije i, uglavnom, ih preživimo. No priča ovog mladića je toliko nevjerojatna i neugodna da su mu mnogi sugerirali da ostane s ovom djevojkom
'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'