Lifestyle

Komentari 1

Dvostruko uspješnija oplodnja metodom brojanja kromosoma

Dvostruko uspješnija oplodnja metodom brojanja kromosoma

Prije usađivanja embrija u maternicu analiziraju se kromosomi izdvojenih stanica te se otklanja mogućnost spontanog pobačaja, a točnost metode iznosi 98 posto

Komparativna genomska hibridizacija ili CGH je tehnika kojom se znanstvenici služe za provjeru potencijalnih  abnormalnosti kromosoma embrija prije njegova smještanja u maternicu. Prema svjetskom prosjeku jedan od tri tretmana umjetne oplodnje su uspješni, no znanstvenici sa Sveučilišta Oxford smatraju kako se vjerojatnost trudnoće može poboljšati korištenjem ove tehnike. 

Sigurno za embrij

Mali broj stanica izdvaja se iz rastućeg embrija pet dana nakon oplodnje te se potom skenira DNK. Rezultati se dobivaju u roku od 24 sata, a liječnici prema tim saznanjima mogu biti sigurni da će samo embriji s točnim brojem kromosoma biti korišteni u tretmanu. Time se povećava vjerojatnost uspješne trudnoće i smanjuje rizik spontanog pobačaja i Downowog sindroma. 

- Pet dana nakon oplodnje embrij ima više od sto stanica pa posve bezopasno možemo izvojiti neke kako bi ih testirali s točnošću od 98 posto - izjavio je pionir ove tehnike, dr. Dagan Wells.

Sposobnost preživljavanja

Tehnike skeniranja kromosoma nisu usmjerene na traženje specifičnih genetskih poremećaja, već isključivo na sposobnost embrija da preživi. Namijenjena je ponajprije ženama koje u početku tretmana imaju dobra jajašca, i čija se proizvodnja ne treba poticati hormonima. Primjenom ove metode uspješnost umjetne oplodnje je dvostruko veća, otkrilo je američko istraživanje provedeno u Coloradu.

Najčitaniji članci