Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

E to se zove pravi odmor: U ljetovanju svi trebaju uživati

E to se zove pravi odmor: U ljetovanju svi trebaju uživati
1

Dobro osmišljen odmor znači da se svakom članu obitelji omogući sadržaj koji ga veseli i opušta, pa je najvažnije naći zabavu u kojoj će svi moći uživati

VIDEO

Ljetovanje se čeka i nerijetko planira cijele godine. Često se čak i radi prekovremeno da bi se skupilo dovoljno novca da se obitelj tjedan, dva opusti negdje, najčešće na moru. Zbog prezaposlenosti do zadnjeg dana prije putovanja, često se zanemare djeca ili ih uzmemo zdravo za gotovo. Naime, iako se čini da dijete pošteđujemo nepotrebnih detalja time što mu ne govorimo kamo i kako putujemo, zapravo ga ne pripremamo za promjenu na koju djeca, posebno određene dobi, mogu biti jako osjetljiva. 

Ako su vam djeca manja i izbirljivija, odaberite apartman gdje će moći jesti što žele i kada žele

- Svaku promjenu djetetu treba na vrijeme najaviti - upozorava  psihologinja Tea Knežević, pa se prije nego što ste usredotočite na samo ljetovanje sjetite da ono počinje samim putovanjem. A to s malom djecom može biti vrlo stresno iskustvo, o čemu može posvjedočiti svaka majka kojoj se dijete rasplakalo tijekom putovanja. Najbolje je prije putovanja sjesti s djetetom i dogovoriti plan puta. Manjem djetetu, naime, ništa neće značiti da mu kažete da ćete se dugo voziti do mora, jer će svejedno svakih pola sata pitati jesmo li blizu. Najbolje je stoga poći kad je djeci vrijeme za počinak, jer malo mališana može odoljeti uspavljujućem ljuljuškanju automobila u vožnji. 

Podijelite putovanje na etape i zaustavite se na mjestima koja bi djetetu mogla biti zanimljiva

Podijelite putovanje na etape i zaustavite se na mjestima koja bi djetetu mogla biti zanimljiva, na primjer, na benzinskim crpkama koje imaju igralište na kojem se možete malo poigrati s djetetom ili na mjestima gdje se nešto može razgledati, životinje, na primjer. A dok je dijete budno, možete igrati različite igre asocijacija. Na primjer, jedna od njih se igra tako da svaki igrač kaže jednu  riječ, a sljedeći koji je na redu mora točno ponoviti sve dosadašnje riječi i dodati svoju. Iz sigurnosnih razloga izbjegavajte igračke u automobilu, osim možda jedne omiljene od koje se dijete ne odvaja. 

Većim mališanima mogao bi biti zanimljiv DVD-player koji ne morate kupiti nego možete posuditi od prijatelja, a kraće se vrijeme mogu zabaviti i igricama na mobitelu. Prije ljetovanja isplanirajte kako će vam odmor izgledati i držite se plana kako biste izbjegli da vam kaos obilježi odmor. Jer članovi obitelji koji se tijekom godine ne viđaju mnogo zbog obveza odjednom su stalno zajedno, pa im se na ljetovanju često dogodi raspad sistema. Ako su vam djeca manja i izbirljiva za stolom, možda je bolje odabrati odmor u apartmanu jer ćete mu tako moći dati obrok koji želi i u doba u koje je dijete naviklo jesti, a ne kad je to propisano kao u hotelima. Da biste si olakšali dugo hodanje ili vožnju do plaže, odaberite hotel ili apartman blizu mora. Tako nećete ni morati “odlaziti na plažu“ pretrpanih torbi nego samo sići na kupanje kad god to poželite. Tako ćete izbjeći i to da tijekom najtoplijeg doba dana budete na suncu.  Tijekom najtoplijih sati igrajte se u debelom hladu (biljar, stolni tenis, monopoli, što već tko voli) ili idite na produljeni ručak. I zapamtite da je previše slobodnog vremena jednako loše kao i pregust raspored. 

Određeni broj djece, naime, navikao na ritam radnih dana u vrtiću ili školi, reagira nervozno na veće promjene uobičajena rasporeda pa ga zadržite koliko možete, s time što ćete “edukativni” dio dana zamijeniti nekim zabavnim sadržajem. Tematski parkovi mogli bi biti dobri za to. Takvi su, na primjer, dinoparkovi u Istri i Omišu. Obiđite seoska imanja u okolini na kojima djeca mogu upoznati životinje, pa čak i jahati konja ili magarca, ili pođite na izlet brodićem kroz čije se dno vidi podmorje. A ako vam se baš ništa od toga ne radi, a blizu ste pješčane plaže, organizirajte gradnju dvorca od pijeska i oblutaka, jer je to jedna od aktivnosti u koju ste uključeni zajedno. A to je i smisao odmora. 

Ljeti nadoknađujemo  propušteno 

Inače jako zaposleni roditelji odjednom se nađu sami cijele dane s djecom, što može biti jako stresno. Najbolje je organizirati aktivnosti u kojima će svi uživati. Takvi su gradnja pješčanog dvorca ili posjet tematskom parku.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju