Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Egipćani su osmislili prvi test za trudnoću prije 3500 godina, kao i test koji je otkrivao spol bebe

Egipćani  su osmislili prvi test za trudnoću prije 3500 godina, kao i test koji je otkrivao spol bebe

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, studija provedena 1963. pokazala je da je ova metoda utvrđivanja trudnoće bila točna u oko 70 posto slučajeva, dok se za utvrđivanje spola ustanovilo nešto drugo

VIDEO

Imamo puno više zajedničkog s ljudima iz starih civilizacija nego što možemo zamisliti. Na primjer, ženi je bilo jednako korisno da prije 3500 godina zna je li trudna ili nije kao i danas.

I premda se neki mogu rugati mnogim praksama koje su drevni ljudi smatrali znanošću (u starom Egiptu astrologija je bila vrhunska tehnologija!) morate im to priznati: neke njihove znanstvene metode pokazale su se prilično točnima.

Prema nekim neobjavljenim drevnim egipatskim medicinskim tekstovima u zbirci Papyrus Carlsberg na Sveučilištu u Kopenhagenu u Danskoj, ono što su stari Egipćani koristili za testiranje na trudnoću bili su ječam i pšenica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema tekstu papirusa iz oko 1400. godine prije Krista, da bi žena mogla utvrditi je li trudna ili ne, sve što je trebala učiniti je mokriti u dvije različite vrećice - jednu napunjenu ječmom, a drugu pšenicom. 

Ako je žito iz bilo koje vrećice proklijalo nakon što se popiškila na njega, žena je definitivno bila trudna i mogla je započeti planiranje u skladu s tim. 

Ali, nije to sve... Kako bi saznala spol svoje nove bebe, žena je jednostavno morala pričekati i vidjeti koji žitarica će prva niknuti. Kad bi ječam prvi niknuo, dijete bi bilo dječak, a kad bi pšenica prva nikla, to bi bio znak da žena nosi djevojčicu. 

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, studija provedena 1963. pokazala je da je ova metoda utvrđivanja trudnoće bila točna u oko 70 posto slučajeva. Ali metoda s utvrđivanjem spola se pokazala neuspješnom. 

Drevni egipatski horoskop: Koje je vaše tajno oružje, u čemu ste najbolji, a tu su i najveće mane
Drevni egipatski horoskop: Koje je vaše tajno oružje, u čemu ste najbolji, a tu su i najveće mane

Suvremeni testovi trudnoće oslanjaju se na proteine ​​koji mogu otkriti hormon koji se naziva humani korionski gonadotropin (hCG), ali znanstvenici pretpostavljaju da je ovaj drevni test tako dobro funkcionirao jer bi povišena razina estrogena u urinu žene mogla potaknuti rast sjemena.

Istraživači koji trenutno pregledavaju papiruse u Zbirci Carlsberg otkrili su da medicinski podaci otkriveni u starom Egiptu nisu nestali kada je izgorjela Aleksandrijska knjižnica - do tada su već prodrli na cijeli afrički kontinent i u druge dijelove svijeta.

- Mnoge ideje u medicinskim tekstovima iz starog Egipta ponovno se pojavljuju u kasnijim grčkim i rimskim tekstovima - kaže Sofie Schiødt, profesorica sa Sveučilišta u Kopenhagenu za How Stuff Works

- Odavde su se njihove medicinske prakse ponovo kasnije pojavljivale u srednjovjekovnim medicinskim tekstovima s Bliskog istoka, a mogu se pronaći tragove istih i u tekstovima u predmodernoj medicini - objasnila je.

U Egiptu otkrivena 5000 godina stara pivovara iz prve dinastije
U Egiptu otkrivena 5000 godina stara pivovara iz prve dinastije
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'