Lifestyle

Komentari 0

U Egiptu otkrivena 5000 godina stara pivovara iz prve dinastije

U Egiptu otkrivena 5000 godina stara pivovara iz prve dinastije

Pivovara stara 5000 godina pronađena je u nekropoli posvećenoj drevnom egipatskom bogu podzemlja. Vjeruje se da je napitak bio bitan dio kraljevskih rituala i obreda žrtvovanja

Početkom 1900-ih britanski su arheolozi tvrdili da su drevni Egipćani imali veliku pivovaru, ali tek su je nedavno pronašli. Prema NBC News, istraživači su otkrili 5000 godina staru pivovaru u groblju Abydos na zapadnoj strani rijeke Nil u Egiptu. Smatra se najstarijom otkrivenom pivovarom na svijetu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Znate li da postoji pivo bez hmelja?

Glavni tajnik Vrhovnog vijeća za starine, Mostafa Waziri, objasnio je da je zapanjujući nalaz iz prvog dinastijskog razdoblja drevnog Egipta, koje se protezalo od 3150. do 2613. prije naše ere. Smatra se da je tvornica izgrađena tijekom vladavine kralja Narmera, koji je slavno ujedinio cijelu regiju.

Prema Guardianu, pivo za drevne Egipćane nije bilo samo napitak. Vjeruje se da je napitak bio bitan dio kraljevskih rituala i obreda žrtvovanja. Doista, drevna nekropola u kojoj je pronađena ova pivovara bila je vitalno središte kraljevstva.

Abydos je nekoć bio užurbano i zapanjujuće počasno mjesto Ozirisa, boga egipatskog podzemlja drevnog Egipta i suca duša koje su prelazile u zagrobni život. Nalazište je prožeto ostacima kipova, groblja, usredotočenih na Ozirisa, kao i drevnim hramovima faraona Ramzesa II i Setija I piše All That's Interesting.

Prema jednom od voditelja iskopavanja, doktoru Matthewu Adamsu sa Sveučilišta New York, ova je pivovara 'možda izgrađena na ovom mjestu posebno za opskrbu kraljevskih rituala koji su se odvijali unutar pogrebnih objekata egipatskih kraljeva'.

Iako je još neizvjesno kako su točno najraniji kraljevi Egipta koristili pivo, vjeruje se da je ono mnogima u drevnom kraljevstvu zapravo bilo izvor hrane. Radnici u Egiptu dobivali su 5 litara piva dnevno za obrok.

Smještena u modernom guvernoratu Sohag, pivovara se sastojala od osam velikih dijelova, od kojih je svaki sadržavao 40 glinenih posuda koje su korištene za zagrijavanje potrebnih mješavina vode i žitarica. Adams smatra da je pivovara mogla proizvesti preko 22 tisuće litara piva.

Svaki je odjeljak također bio dugačak oko 20 metara i dva i pol metra širok. U međuvremenu je 40 lončarskih bazena bilo domišljato poredano u dva reda, vjerojatno kako bi se pivarima omogućio jednostavan i učinkovit pristup.

Iako je zbog korone i u Egiptu zamro turizam, dužnosnici domišljato najavljuju jedno povijesno otkriće za drugim kako bi potaknuli dugoročni interes za zemlju nakon završetka pandemije. 

Tek početkom ovog mjeseca Ministarstvo turizma i starina otkrilo je da je pronašlo 2000 godina staru mumiju sa zlatnim jezikom.

Najčitaniji članci