Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U Egiptu otkrivena 5000 godina stara pivovara iz prve dinastije

U Egiptu otkrivena 5000 godina stara pivovara iz prve dinastije

Pivovara stara 5000 godina pronađena je u nekropoli posvećenoj drevnom egipatskom bogu podzemlja. Vjeruje se da je napitak bio bitan dio kraljevskih rituala i obreda žrtvovanja

VIDEO

Početkom 1900-ih britanski su arheolozi tvrdili da su drevni Egipćani imali veliku pivovaru, ali tek su je nedavno pronašli. Prema NBC News, istraživači su otkrili 5000 godina staru pivovaru u groblju Abydos na zapadnoj strani rijeke Nil u Egiptu. Smatra se najstarijom otkrivenom pivovarom na svijetu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Znate li da postoji pivo bez hmelja?

Pokretanje videa...

01:37

Glavni tajnik Vrhovnog vijeća za starine, Mostafa Waziri, objasnio je da je zapanjujući nalaz iz prvog dinastijskog razdoblja drevnog Egipta, koje se protezalo od 3150. do 2613. prije naše ere. Smatra se da je tvornica izgrađena tijekom vladavine kralja Narmera, koji je slavno ujedinio cijelu regiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema Guardianu, pivo za drevne Egipćane nije bilo samo napitak. Vjeruje se da je napitak bio bitan dio kraljevskih rituala i obreda žrtvovanja. Doista, drevna nekropola u kojoj je pronađena ova pivovara bila je vitalno središte kraljevstva.

Abydos je nekoć bio užurbano i zapanjujuće počasno mjesto Ozirisa, boga egipatskog podzemlja drevnog Egipta i suca duša koje su prelazile u zagrobni život. Nalazište je prožeto ostacima kipova, groblja, usredotočenih na Ozirisa, kao i drevnim hramovima faraona Ramzesa II i Setija I piše All That's Interesting.

Prema jednom od voditelja iskopavanja, doktoru Matthewu Adamsu sa Sveučilišta New York, ova je pivovara 'možda izgrađena na ovom mjestu posebno za opskrbu kraljevskih rituala koji su se odvijali unutar pogrebnih objekata egipatskih kraljeva'.

10 recepata iz 1813. godine: Od juhe od piva do telećih knedli
10 recepata iz 1813. godine: Od juhe od piva do telećih knedli

Iako je još neizvjesno kako su točno najraniji kraljevi Egipta koristili pivo, vjeruje se da je ono mnogima u drevnom kraljevstvu zapravo bilo izvor hrane. Radnici u Egiptu dobivali su 5 litara piva dnevno za obrok.

Smještena u modernom guvernoratu Sohag, pivovara se sastojala od osam velikih dijelova, od kojih je svaki sadržavao 40 glinenih posuda koje su korištene za zagrijavanje potrebnih mješavina vode i žitarica. Adams smatra da je pivovara mogla proizvesti preko 22 tisuće litara piva.

Jedva čekao otvaranje kafića: 'Može meni pola kile pive...?'
Jedva čekao otvaranje kafića: 'Može meni pola kile pive...?'

Svaki je odjeljak također bio dugačak oko 20 metara i dva i pol metra širok. U međuvremenu je 40 lončarskih bazena bilo domišljato poredano u dva reda, vjerojatno kako bi se pivarima omogućio jednostavan i učinkovit pristup.

New archaeological discovery in Egypt

Iako je zbog korone i u Egiptu zamro turizam, dužnosnici domišljato najavljuju jedno povijesno otkriće za drugim kako bi potaknuli dugoročni interes za zemlju nakon završetka pandemije. 

Tek početkom ovog mjeseca Ministarstvo turizma i starina otkrilo je da je pronašlo 2000 godina staru mumiju sa zlatnim jezikom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski
DOMAĆI PONOS

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski

Na listi top 10 vrsta krumpira u svijetu, naš je zauzeo 8. mjesto. Pogledajte o kojem je krumpiru riječ i koje su još zemlje na listi. Jeste li imali prilike uživati u ovom krumpiru?

Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor
NAJBOLJE ĆE VAS NASMIJATI

Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor

Kako biste saznali gdje ste rangirani i u kojoj se vrsti humora ističete, provjerite na listi - poredani su od najsmješnijeg do najmanje smiješnog horoskopskog znaka
Dnevni horoskop za nedjelju, 14. travnja: Bik će se zabaviti, a Vaga biti pod pritiskom obveza
ŠTO DONOSI KRAJ TJEDNA?

Dnevni horoskop za nedjelju, 14. travnja: Bik će se zabaviti, a Vaga biti pod pritiskom obveza

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju, 14. travnja i saznajte kako će vam izgledati zadnji dan u ovom tjednu. Djevice će rješavati partnerove probleme, dok će Vodenjaci u raspravu o financijama