Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Ekcem vs. psorijaza: Suhoća rane otkriva pravi tip bolesti

Kožne bolesti izraženije su zimi. Ekcem najčešće počinje kao vlažna rana s mjehurićima, dok su rane nastale kao posljedica psorijaze suhe od samog početka

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Hladnoća, vjetar i grijanje najgora su kombinacija za kožu zbog čega se tijekom hladnijih mjeseci češće javljaju upale. Kožne bolesti koje se javljaju mogu na prvi pogled biti jako slične, osobito je to slučaj s ekcemom i psorijazom. Međutim, treba biti jako oprezan zato što pogrešno liječenje može samo pogoršati simptome. 

Rane čine razliku

Iako ih je lako zamijeniti, začetak bolesti je različit. Ekcem najčešće počinje kao vlažna rana s mjehurićima, dok su rane nastale kao posljedica psorijaze suhe od samog početka. Rane od psorijaze mogu postati vlažne zbog infekcije, alergijske reakcije, češanja i korištenja pogrešne kreme. Stoga je važno paziti rane od samoga početka kako biste liječniku lakše objasnili o čemu se radi, savjetuju dermatolozi. 

Dreamstime

Uzroci ekcema

Ekcemi muče od devet do 30 posto ljudi, a posljedica su atopijskog dermatitisa i kontaktnog dermatitisa. Atopijski je nasljedan, ali jednako tako mogu ga uzrokovati grinje, hladnoća i velika vlaga u zraku. Kontaktni nastaje zbog alergijske reakcije na određeni preparat, kremu ili deterdžent za pranje rublja. 

Ekceme mogu uzrokovati i metali iz nakita, boje iz odjeće i boje za kosu, mirisi u deterdžentima i preparatima za njegu. Rezultat toga su najčešće ekcemi na rukama i nogama, piše Byrdie.  

Uzroci psorijaze

Psorijaza nije samo kronična kožna bolest već i bolest imunološkog sustava, a prate ju veća ili manja crvenila na vlasištu, iza ušiju te na pregibima ruku i nogu. Mogu ju uzrokovati infekcija, trauma, kemikalije i loša prehrana, a povezuje se i sa stresom, s pretilosti i betablokatorima te antidepresivima. Težina psorijaze ovisi o cjelokupnom zdravlju, a što je jače izražena to je i veći rizik od srčanih problema, visokog tlaka i dijabetesa. 

Ekcem

Ako se na koži pojavi ekcem, važno je pratiti preparate koje koristite i po mogućnosti prestati ih koristiti na dva tjedna kako bi se vidjelo uzrokuju li ih te kreme ili ne. Preporučuje se koristiti hipoalergene preparate, blage kreme i kozmetiku bogatu prirodnim masnim kiselinama koje popravljaju kožnu barijeru te sprječavaju isparavanje vode. Ako se ekcemi ne povlače, treba se obratiti liječniku. 

Fotolia

Također, treba pripaziti na tkanine koje nosite, savjetuju dermatolozi. Obavezno ih treba oprati prije nošenja, naročito ako su dugo bile u ormaru, dok kapute i jakne treba provjetriti. Najbolji izbor su pamučni materijali koji kožu puštaju da diše i ne nadražuju je.

Psorijaza

Na prvu pojavu psorijaze valja se javiti liječniku, ali i pokušati izbaciti uzročnike stresa koji dodatno pogoršavaju ovu bolest. Preporučuje se izbjegavati masnu hranu, ali i smanjiti unos agruma jer mogu pojačati stanje. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message