Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Eko certificirani proizvodi manje zagađuju, ali su i manje opasni

Eko certificirani proizvodi manje zagađuju, ali su i manje opasni

Deterdženti za pranje rublja veliki su zagađivači prirode, a nisu bezopasni ni za zdravlje. U nastavku vam donosimo recept za deterdžent i omekšivač za rublje te deterdžent za pranje posuđa

VIDEO

Priroda će vam biti mnogo zahvalnija ako izradite vlastite deterdžente od prirodnih sastojaka poput octa, sode bikarbone i limuna. Što je više moguće kupujte netoksične proizvode i višenamjenska sredstva za čišćenje kako biste reducirali količinu opasnog otpada i manje zagađivali okoliš. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Valentinini savjeti za uređenje VIDEO

Komercijalni deterdženti sadrže surfaktante (za dublje prodiranje u tkaninu) koji su često onečišćeni karcinogenim tvarima. 

Alkil-spojevi, koji služe stvaranju pjene, onečišćuju pitku vodu. Izbjeljivači zapravo ne uklanjaju mrlje - samo ih čine nevidljivima te mogu reagirati s drugim kemikalijama u smjesi i tako izazvati nadraženost pluća, a ostaci izbjeljivača na tkanini nadražuju kožu. No u posljednje vrijeme mogu se nabaviti i deterdženti bez fosfata koji se najčešće upotrebljavaju za omekšavanje vode i povećavanje djelotvornosti deterdženata. 

Uz nekoliko sastojaka možete sami napraviti vlastiti deterdžent za pranje rublja i suđa ili omekšivač za rublje. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata:

Domaći deterdžent u prahu za strojno i ručno pranje šarenoga rublja (40 – 60 °C)

Sastojci: 1,2 kg naribanog sapuna za rublje, 1 kg sode za čišćenje (natrijev karbonat), 800 g boraksa, 50 g sode bikarbone, 30-ak kapi eteričnoga ulja (lavanda, melisa, čajevac, ružmarin)

Priprema: Sve sastojke izmiješajte, stavite smjesu u veliku posudu (5 kg) i dobro zatvorite. Dozirajte prašak kao i inače. Minimalan rok trajanja ovog praška je 12 mjeseci.

Mirisni omekšivač

Sastojci: 100 g sode bikarbone, 600 ml alkoholnog octa, 700 ml destilirane vode, 5 kapi eteričnog ulja prema želji

Fotolia

Priprema: Pripremite veliku posudu od barem četiri litre. U nju uspite sodu bikarbonu i dodajte 100 ml vode. Ne miješajte, nego polako ulijevajte ocat. Pustite da se mješavina pjeni nekoliko minuta da se soda rastopi. Dodajte ostatak vode, nakon čega će se mješavina prestati pjeniti. Tek tad počnite miješati da biste dobili ujednačenu tekućinu. Dodajte eterično ulje i ulijte u posudu s čepom. Pri pranju dodajte otprilike čašicu u odjeljak za omekšivač.

Za ručno pranje posuđa

Sastojci: 100 g ribanog sapuna, 1/2 šalice sode bikarbone, 1/4 šalice sode za pranje, 1/2 žličice limunske kiseline, 20 kapi eteričnog ulja, 1-1,5 l destilirane vode

Priprema: Stavite ribani sapun u lonac i dodajte malo više od jedne šalice vode. Stavite grijati na štednjak i miješajte dok se sapun ne rastopi. Maknite s plamena, dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Pustite da se ohladi i ulijte u plastične bočice za tekući deterdžent. Iako se ovaj pripravak ne pjeni jako, odlično pere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje