Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Eko način rada: H&M reciklira odjeću i iz njih radi novu robu

Eko način rada: H&M reciklira odjeću i iz njih radi novu robu
1

Švedski high-street brend već sezonama donosi svoju kolekciju od eko tekstila, no ovo je korak naprijed jer je po prvi puta predstavio recikliranu kreaciju od starih traperica

VIDEO

- Ovo je važan korak za modnu održivost – komentirao je nove H&M kreacije, koje su nastale od starih traperica, profesor održivih protokola s fakulteta u Leedsu, Mark Summer.

- Ako bi sve išlo po planu, ova bi se praksa mogla ustaliti u svijetu mode za najviše pet godina - dodao je Francois Souchet iz dobrotvorne dobrotvorne organizacije Ellen MacArthur.

Potražnja za uistinu recikliranom odjećom sve je veća te je javnost sve svjesnija problema koje modna industrija donosi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Modnoj sceni ne pomažu ni slučajevi kao što se nedavno desilo high-street brendu Boohoo, kad su se našli usred skandala radi potplaćene radne snage.

POGLEDAJTE VIDEO: Eko nakit od lišća

Pokretanje videa...

01:45

Očekuje se da će uskoro kompanije osmisliti neke nove protokole recikliranja jer svjetska je potražnja za takvim predmetima sve veća.

Danas se odvija tek dio te priče, jer eko kompanije tekstil proizvode od plastičnih boca i druge odbačene plastike. No, od toga se stvara nova haljina, iako se i ona nakon nekog vremena može reciklirati.

Ova poslovna praksa mogla bi smanjiti količinu odjeće na svijetu te minimizirati broj odjevnih predmeta koji se svake godine spaljuju ili odlažu na odlagališta.

Domaćinstva, samo u Velikoj Britaniji, godišnje izbacuju više od milijun tona odjeće - od čega oko 350 000 tona, u vrijednosti od oko milijardu kuna, odlazi na odlagalište.

Torbe za piknik: Stylish dizajn za uživanje na otvorenom
Torbe za piknik: Stylish dizajn za uživanje na otvorenom

Ljudi u Velikoj Britaniji kupuju više odjeće nego u bilo kojoj drugoj europskoj državi - kupuju 26,7 kilograma čarapa, šešira i svega između sebe svake godine, u usporedbi sa 16,7 kilograma u Njemačkoj, 14,5 kg u Italiji i 12,6 kg u Švedskoj.

Prosječno kućanstvo u Velikoj Britaniji sadrži odjeću vrijednu 35.000 kuna, od čega 30 posto nitko nije odjenuo godinu dana.

- Nalazimo se u ranoj fazi revolucije koja bi mogla transformirati način na koji se izrađuje odjeća. Danas tekstilni tehnolozi širom svijeta rade na inovativnim tehnologijama koje bi mogle omogućiti recikliranje tekstila - izjavio je Keith James, iz britanske vladine Agencije za otpad i resurse.

Nove tehnike koriste kemikalije za otapanje i izoliranje sastojaka - uklanjanje boja, razdvajanje materijala i njihovo ponovno stvaranje u nove tkanine. One su učinkovitije od starih mehaničkih tehnika koje su skupe i ne mogu ukloniti boje ili odvojiti mješavine tkanina koje dominiraju na tržištu odjeće.

Modni dvojac Klisab zasluženo osvojio nagradu 'Ana Lendvaj'
Modni dvojac Klisab zasluženo osvojio nagradu 'Ana Lendvaj'

H&M je zasebno uložio nekoliko milijuna funti u britansku tvrtku Worn Again Technologies, koja želi ići korak dalje u revoluciji recikliranja. Naime, razvili su novu tehniku za odvajanje i recikliranje odjevnih mješavina od pamuka i poliestera, objavio je inews.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje