Lifestyle

Komentari 0

Eko savjeti za kućanstvo: Kada ne boravite u prostoriji, gasite svjetlo i vadite punjače iz struje

Eko savjeti za kućanstvo: Kada ne boravite u prostoriji, gasite svjetlo i vadite punjače iz struje

Ovim savjetima pomoći ćete prirodi, ali i svom novčaniku. Neke od tih navika mogu biti i opasne, poput ostavljanja punjača u struji ili lampica koje gore cijelo vrijeme

Često, nakon što napunimo mobitel ili laptop, ostavljamo punjač u struji, no to nikako nije pametno. Isto tako, ne boravite u prostoriji, dobro je ugasiti svijetlo u njoj.

POGLEDAJTE VIDEO (Eko slamčice i žličice):

Osim što tako štedite struju i račun će biti manje, ekološkije je. Općenito, svaki kućanski aparat koji nije u potrebi trebalo bi ugasiti. Osobito nakon što izađemo iz kuće - provjerite utičnice i aparate kako ne biste riskirali požar.

U doba blagdana postoji još jedna opasnost, a to su lampice. One mogu biti neispravne, a nikako ih se ne smije ostaviti bez nadzora. Koliko god lijepo izgledale po noći, nemojte ih ostavljati upaljenima jer trošite struju. Radije ih ugasite, tako pridonosite ekologiji.

Donosimo pet savjeta kako štedjeti energiju:

1. Ne ostavljajte televizor upaljen kad ga ne gledate. Ako ga stavite u stand by način rada, uštedjet ćete i do 24 posto energije.

2. Neki punjači za mobitele, osobna prijenosna računala i digitalne kamere troše struju i kad su uređaji odvojeni od njih. Dokaz za to je činjenica da su punjači uključeni u utičnicu topli.

3. Stavite poklopac na lonac u kojem kuhate jer na taj način se toplina dulje zadržava u posudi i možete uštedjeti i do 20 posto energije za kuhanje.

4. Dok pečete vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 posto energije. Možete ju isključiti na 10 minuta prije kraja pečenja jer dulje zadržava toplinu pa će jelo biti pečeno, a dodatno ćete uštedjeti.

5. Kad dođe zima znajte da možete uštedjeti i do 5 posto energije smanjite li grijanje prostorije za samo jedan Celzijev stupanj.

Najčitaniji članci