Lifestyle

Komentari 0

Mali trikovi za uštedu energije: Mijenjate filtere, gasite uređaje

Mali trikovi za uštedu energije: Mijenjate filtere, gasite uređaje

Jedan od dobrih načina štednje je i sušenje rublja na zraku jer sušilica troši mnogo energije. Također, uređaje koje ne koristite isključite iz struje, jer dok god su uključeni u struju, koriste energiju

Sve počinje s tim da se obavežete i usvojite navike koje pridonose štednji energije, kako biste bili predani u svojoj namjeri.   Bez toga nećete postati svjesni toga što radite, što može utjecati na ukupnu potrošnju energije i konačan uspjeh. Jedino ako ste potpuno predani cilju možete doći do rezultata, kaže autorica knjige '100 tips to save energy' Aurore Lamanon, koja u knjizi daje i neke vrlo konkretne savjete.

POGLEDAJTE VIDEO: Eko omoti od pčelinjeg voska

Mijenjajte filtre

- Razvijte naviku gašenja svjetala kad napuštate neku prostoriju u domu. Iako svjetla ne troše puno električne energije, ako stalno ostavljate svjetla za sobom, puno se troši - kaže.

Dodaje da je važno i redovito mijenjati filtre na uređajima za grijanje ili hlađenje jer time povećavamo njihovu energetsku učinkovitost. Osim toga, čistite odvode u hladnjaku svako toliko jer, kad su prljavi, hladnjak treba više energije da postigne željenu temperaturu. 

- Ako želite rashladiti ili zagrijati prostoriju, u oba slučaja najbolje je držati zatvorene prozore. Čak i malo otvoreni prozori dovest će do toga da uređaji za grijanje ili hlađenje troše više energije - upozorava autorica. 

Isključite aparate iz struje

Dodaje kako je dobar način da uštedimo i korištenje tajmera. Velike uštede na računima za električnu energiju postići ćete korištenjem solarnih panela. Raspitajte se o tome kako ih ugraditi i učinite to, savjetuje Lamanon. 

Jedan od dobrih načina štednje je i sušenje rublja na zraku jer sušilica troši mnogo energije. Također, uređaje koje ne koristite isključite iz struje, ne samo prekidačem, jer dok god su uključeni u struju, koriste energiju.

Dakle, treba izvući kabel za napajanje iz utičnice.  Ako vam se to ne da tijekom dana, učinite to barem navečer. I ako još koristite stari tip monitora uz računalo, zamijenite ga LCD tipom jer troši manje energije.

Najčitaniji članci