Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ekran sve više postaje dadilja: Mladi na netu dva sata na dan

Ekran sve više postaje dadilja: Mladi na netu dva sata na dan
1

Djeca ispred ekrana u jednom danu provedu više nego vježbajući tijekom cijelog tjedna. Gotovo polovica ih u sobi ima pristup internetu, a 77 posto računalo ili TV

VIDEO

Previše vremena provedenog pred televizorom ili računalom koči razvoj dječjeg govora i jezika, pokazalo je istraživanje Communication Trust-a na 6000 ljudi, uključujući 3000 roditelja. Svaki šesti roditelj vjeruje da vrijeme provedeno pred televizorom uzrokuje probleme s verbalnim izričajem, a više od polovice misli da mladi mogu patiti od govornih problema ako njihovi roditelji ne razgovaraju dovoljno s njima.

Istraživanje je pokazalo da ljudi jako malo znaju o tome kad djeca trebaju progovoriti. Samo 25 posto roditelja zna da djeca prve riječi izgovore između 12 i 18 mjeseci, dok gotovo trećina (31 posto) očekuje da to bude između šest i osam mjeseci starosti. Da djeca govore u rečenicama od tri do pet riječi do treće godine zna samo petina roditelja.

- Dugoročne komunikacijske poteškoće ima deset posto djece jer njihov mozak ne procesuira jezik na isti način na koji to čini mozak druge djece - kaže istraživač Jean Gross.

Mladi danas prosječno provedu jedan sat i 50 minuta online na internetu te dva sata i 40 minuta ispred televizije svaki dan, što pokazuje da ekran sve više postaje babysitter, piše Daily Mail. Utvrđeno je da djeca provode više vremena ispred ekrana u jednom danu nego što provedu vježbajući cijeli tjedan. Gotovo polovica djece u dobi od 11 do 16 godina ima pristup internetu u svojoj sobi, a 77 posto ima televizor ili osobno računalo.

Istraživanje ChildWisea pokazalo je da 97 posto djece od 11. do 16. godina ima vlastiti mobitel, što je osam posto više nego postotak odraslih koji ga posjeduju.

- Istraživanje je pokazalo kako djeca koriste mobilne telefone da bi pribavili seksualni materijal, za razvijanje seksualnih identiteta i intimnih odnosa. Odrasli trebaju izvaditi glavu iz pijeska i shvatiti što se događa s djecom - upozorava stručnjakinja za mlade Emma Bond.

Usprkos činjenici da je Facebook navodno dopušten samo djeci starijoj od 13 godina, više od dva milijuna djece mlađe od te dobi ima svoj profil. U posljednjih tjedan dana na Facebook se spojilo trećina djece u dobi od sedam do deset godina, 71 posto 11-godišnjaka i 12-godišnjaka te 85 posto u dobi od 13 do 16 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'