Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Emisija stakleničkih plinova je u padu u većini država Europske unije - dajte i vi svoj doprinos

Emisija stakleničkih plinova je u padu u većini država Europske unije - dajte i vi svoj doprinos

Najveći udio stakleničkih plinova otpada na ugljik dioksid (CO2), glavni nusproizvod većine ljudskih aktivnosti i izgaranja fosilnih goriva, kažu u Europskom parlamentu

VIDEO

Podaci Eurostata iz prvog kvartala ove godine pokazuju da je emisija stakleničkih plinova u padu u većini država Europske unije, u usporedbi s istim periodom 2022. 

POGLEDAJTE VIDEO Zagađenje mikroplastikom:

Pokretanje videa...

Zagađenje mikroplastikom 01:23

Za usporedbu, u Hrvatskoj je u padu za 0,3 posto, a kod susjeda Slovenaca za 9,6 posto. Rekorderi su Bugari kod kojih je takva vrsta zagađivanja okoliša smanjena za čak 15,2 posto. S druge strane, neke države stoje lošije nego lani, poput Irske gdje se situacija pogoršala za 9,1 posto.

Infografika: Emisija stakleničkih plinova u EU u posljednjih godinu dana

- EU radi na drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova koji su povezani s klimatskim promjenama. Najpoznatiji od njih je ugljični dioksid (CO2), ali oni drugi, prisutni u manjoj količini u atmosferi, mogu imati veći učinak kod zagrijavanja. Staklenički plinovi djeluju slično kao staklo u staklenicima, zadržavaju sunčevu toplinu i onemogućavaju da se vrati u svemir, čime se stvara efekt staklenika koji održava temperaturu Zemlje većom nego što bi ona inače bila - kažu u Europskom parlamentu.

Kanadski požari izazvali još jedno jako zagađenje zraka u SAD-u: Stanje će se pogoršati
Kanadski požari izazvali još jedno jako zagađenje zraka u SAD-u:  Stanje će se pogoršati

- Mnogi staklenički plinovi prirodno su prisutni u atmosferi, ali ljudska aktivnost doprinosi njihovoj akumulaciji. Kao rezultat toga, efekt staklenika u atmosferi se pojačava i mijenja klimu našeg planeta, što dovodi do promjena u obrascima pojave snijega i padalina, porasta prosječnih temperatura i klimatskih ekstrema kao što su toplinski valovi i poplave - dodaju.

Reuters/Pixsell

- Staklenički plinovi imaju različit potencijal globalnog zagrijavanja, no njihov se utjecaj, zbog lakše usporedbe, obično pretvara u ekvivalent CO2. Emisije stakleničkih plinova iz gospodarskih aktivnosti EU-a 2021. godine iznosile su 3,6 milijardi tona ekvivalenta CO2, što je 22 posto manje nego 2008. CO2 je 2021. činio gotovo 80 posto svih emisija stakleničkih plinova u EU-u, nakon čega slijedi metan s više od 12 posto. Iako se metan kraće zadržava u atmosferi od CO2, on apsorbira puno više sunčeve energije, opasan je zagađivač zraka i njegovo curenje može izazvati eksploziju - pojasnili su.

Zbogom šljokice: 'Mikroplastiku su pronašli i u ljudskim plućima'
Zbogom šljokice: 'Mikroplastiku su pronašli i u ljudskim plućima'

Kada bi svatko samo malo promijenio svoje navike, okolina u kojoj živimo bi bila puno manje zagađena. Mi svi možemo dati svoj mali, ali važan doprinos smanjenju emisije stakleničkih plinova tako da, recimo, ponekad na posao ili u trgovinu ne odemo automobilom već biciklom ili čak pješice. I povremena zamjena automobila javnim prijevozom je opcija dobra za okoliš.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće
POMLADITE SE

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu cijelog tijela. Pruža snagu i fleksibilnost različitim dijelovima tijela poput kože, kostiju, tetiva, mišića, hrskavice, krvnih žila...

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu
Ma, kakvi Maldivi! Ove plaže u Hrvatskoj su sto puta ljepše
5 ČAROBNIH MJESTA

Ma, kakvi Maldivi! Ove plaže u Hrvatskoj su sto puta ljepše

Obala s mnoštvom otoka i karakterističnom strukturom ima niz ljepota koje kao da su iz bajke, donosimo pet plaža koje djeluju uistinu kao da su na nekom egzotičnom mjestu