Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Emisija stakleničkih plinova je u padu u većini država Europske unije - dajte i vi svoj doprinos

Emisija stakleničkih plinova je u padu u većini država Europske unije - dajte i vi svoj doprinos

Najveći udio stakleničkih plinova otpada na ugljik dioksid (CO2), glavni nusproizvod većine ljudskih aktivnosti i izgaranja fosilnih goriva, kažu u Europskom parlamentu

VIDEO

Podaci Eurostata iz prvog kvartala ove godine pokazuju da je emisija stakleničkih plinova u padu u većini država Europske unije, u usporedbi s istim periodom 2022. 

POGLEDAJTE VIDEO Zagađenje mikroplastikom:

Pokretanje videa...

Zagađenje mikroplastikom 01:23

Za usporedbu, u Hrvatskoj je u padu za 0,3 posto, a kod susjeda Slovenaca za 9,6 posto. Rekorderi su Bugari kod kojih je takva vrsta zagađivanja okoliša smanjena za čak 15,2 posto. S druge strane, neke države stoje lošije nego lani, poput Irske gdje se situacija pogoršala za 9,1 posto.

Infografika: Emisija stakleničkih plinova u EU u posljednjih godinu dana

- EU radi na drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova koji su povezani s klimatskim promjenama. Najpoznatiji od njih je ugljični dioksid (CO2), ali oni drugi, prisutni u manjoj količini u atmosferi, mogu imati veći učinak kod zagrijavanja. Staklenički plinovi djeluju slično kao staklo u staklenicima, zadržavaju sunčevu toplinu i onemogućavaju da se vrati u svemir, čime se stvara efekt staklenika koji održava temperaturu Zemlje većom nego što bi ona inače bila - kažu u Europskom parlamentu.

Kanadski požari izazvali još jedno jako zagađenje zraka u SAD-u: Stanje će se pogoršati
Kanadski požari izazvali još jedno jako zagađenje zraka u SAD-u:  Stanje će se pogoršati

- Mnogi staklenički plinovi prirodno su prisutni u atmosferi, ali ljudska aktivnost doprinosi njihovoj akumulaciji. Kao rezultat toga, efekt staklenika u atmosferi se pojačava i mijenja klimu našeg planeta, što dovodi do promjena u obrascima pojave snijega i padalina, porasta prosječnih temperatura i klimatskih ekstrema kao što su toplinski valovi i poplave - dodaju.

Reuters/Pixsell

- Staklenički plinovi imaju različit potencijal globalnog zagrijavanja, no njihov se utjecaj, zbog lakše usporedbe, obično pretvara u ekvivalent CO2. Emisije stakleničkih plinova iz gospodarskih aktivnosti EU-a 2021. godine iznosile su 3,6 milijardi tona ekvivalenta CO2, što je 22 posto manje nego 2008. CO2 je 2021. činio gotovo 80 posto svih emisija stakleničkih plinova u EU-u, nakon čega slijedi metan s više od 12 posto. Iako se metan kraće zadržava u atmosferi od CO2, on apsorbira puno više sunčeve energije, opasan je zagađivač zraka i njegovo curenje može izazvati eksploziju - pojasnili su.

Zbogom šljokice: 'Mikroplastiku su pronašli i u ljudskim plućima'
Zbogom šljokice: 'Mikroplastiku su pronašli i u ljudskim plućima'

Kada bi svatko samo malo promijenio svoje navike, okolina u kojoj živimo bi bila puno manje zagađena. Mi svi možemo dati svoj mali, ali važan doprinos smanjenju emisije stakleničkih plinova tako da, recimo, ponekad na posao ili u trgovinu ne odemo automobilom već biciklom ili čak pješice. I povremena zamjena automobila javnim prijevozom je opcija dobra za okoliš.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje