Lifestyle

Komentari 4

Otkrijte znakove: Na dijagnozu se zna čekati po sedam godina

Otkrijte znakove: Na dijagnozu se zna čekati po sedam godina

Od obilnih menstruacija do bolnog seksa, sve to mogu biti simptomi endometrioze koja pogađa svaku desetu ženu. U prosjeku do dijagnoze prođe oko sedam godina

Endometrioza pogađa jednu od deset žena u reproduktivnoj dobi u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je oko milijun i pol ljudi, piše HuffingtonPost. Takvo stanje uzrokuje iznimno bolne i obilne mjesečnice, bolove tijekom seksa i probleme s plodnošću, a sve to utječe u znatnoj mjeri na živote oboljelih.

POGLEDAJTE VIDEO:

No dodatni je problem što od pojave prvih simptoma do dijagnoze prođe u prosjeku oko sedam godina, ističu iz britanske organizacije Endometriosis UK.

Što je endometrioza

Endometrioza je bolest kod koje se stanice sluznice maternice nalaze van maternice. Ta se tkiva mogu pronaći u različitim organima u tijelu, no najčešće su na jajnicima, u pelvisu, stražnjoj strani maternice te na vrhu vagine, objavio je NHS Choices. Ne zna se točan uzrok endometrioze, no postoji nekoliko teorija. Među njima je i ona da endometrij umjesto da s mjesečnicom napusti tijelo, zapravo ostaje zarobljen u jajovodu, odatle se nastanjuje na organima u zdjelici i buja. Prema drugoj teoriji, riječ o genetski nasljednoj bolesti od koje obično pate članovi iste obitelji.

Simptomi

Simptomi endometrioze uključuju bolne i obilne mjesečnice, bol u donjem dijelu trbuha, u zdjelici ili u donjem dijelu leđa, bol tijekom ili nakon seksa, krvarenje između mjesečnica, a žene s endometriozom teško ostanu trudne. Ostali manje poznati simptomi uključuju dugotrajan umor i iscrpljenost, nelagodu tijekom uriniranja ili stolice, krvarenje iz rektuma ili krv u stolici, a u rijetkim slučajevima kad endometrij dospije u pluća, može se javiti i iskašljavanje krvi.

Dijagnoza i liječenje

Zbog vrlo općenitih simptoma ponekad je liječnicima teško postaviti pravu dijagnozu, a bolovi u trbuhu i obilne mjesečnice mogu biti simptom niza drugih stanja i bolesti. Dodatno, valja imati na umu da postoje i žene koje imaju endometriozu, no nemaju nikakve simptome. Bolest se utvrđuje laparoskopski, kirurškom metodom koja omogućuje kirurgu da uz pomoć aparata pregleda unutrašnjost abdomena te napravi vrlo detaljan ultrazvučni pregled.

Riječ je o stanju za koje ne postoji određeni lijek, pa liječenje obično podrazumijeva kombinaciju hormona i lijekova protiv bolova kako bi se olakšalo simptome. Dodatno, liječenje ovisi o dobi, željom za rađanjem, eventualnoj operaciji i prethodnim liječenjima. Liječnici će najčešće isprava propisivati lijekove protiv bolova.

Ako oni nisu dovoljno učinkoviti, uslijedit će preporuka hormonskom terapijom i oralnim kontraceptivima kako bi smanjili proizvodnju estrogena. Naime, estrogen omogućuje rast i bujanje tkiva endometrija. Dr. Helen Webberley kazala je da kontraceptivne pilule mogu imati pozitivan utjecaj na liječenje blagih oblika endometrioze.

- Kod blagih do umjerenih oblika bolesti kontraceptivi će onemogućiti ovulaciju i spriječiti mjesečno nakupljanje endometrija. Riječ je o neinvazivnoj metodi koju možemo primijeniti. Ako to zaustavi bolove i krvarenje, onda smo bliže dijagnozi. Zaustavljanje ovulacije dodatno će zaustaviti štetu nastalu zbog endometrioze, spašavajući na taj način jajovode i pomažući plodnosti, kazala je.

Pojasnila je kako se u hormonskom liječenju može koristiti i progesteron koji sprječava rast sluznice maternice i tkiva endometrija, no postoje neželjene posljedice kod takve terapije poput naglog viška kilograma, promjena raspoloženja i nepravilnih krvarenja. Neke žene će se odlučiti i za kirurško rješenje kako bi im liječnici odstranili tkivo endometrija. Operacija se izvodi laparoskopski, a postoji i mogućnost histerektomije u kojoj se uklanja maternica.

Razlozi za zabrinutost

U znanstvenim krugovima još nisu proveli dovoljno istraživanja koja bi objasnila uzroke nastanka i kvalitetnog liječenja bolesti. Prema podacima Endometriosis UK, više od 25 posto žena koje pate od te bolesti promišljale su o samoubojstvu zbog tegoba kroz koje su prolazile. Studija iz 2011. godine navodi i kako je endometrioza među vodećim uzrocima gubitka produktivnosti žena, pa tako svaka oboljela u borbi sa simptomima izgubi 11 sati na tjedan.

- To može biti posve iscrpljujuće, a utječe na svaki aspekt života, od posla, karijere, doma, prihoda, veza do plodnosti, istaknula je Jane Hudson Jones iz udruge Endometriosis UK. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci