Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Evo čemu služi komad tkanine koji dobijete s novom odjećom

Postoje dva razloga, a prvi je taj da vam može poslužiti kao zakrpa potrga li se odjeća ili, kod većih oštećenja ili prekrojavanja, da vam bude lakše pronaći odgovarajući materijal u nekoj trgovini

VIDEO

Često uz novi komad odjeće koji ste kupili, u maloj vrećici dobijete rezervno dugme i komadić tkanine, posebno kada kupujete ozbiljnije komade poput sakoa ili kaputa.

Nekoliko je razloga

Jedan je taj da vam može poslužiti kao zakrpa potrga li se odjeća ili, kod većih oštećenja ili prekrojavanja, da vam bude lakše pronaći materijal, a da ne nosite npr. cijeli kaput sa sobom po trgovinama u kojima se prodaje tkanina.

Postoji i teorija kako taj komadić služi za testiranje kod pranja. Na primjer, koristite novi deterdžent za rublje, a ne znate kako će tkanina omiljenog odjevnog predmeta reagirati u pranju, hoće li se oštetiti ili izblijediti, tada najprije iskušate deterdžent na tom komadiću.

Kako sačuvati odjeću kod pranja?

Želite li da vam omiljeni komadi požive dulje, najidealnije bi bilo oprati ih ručno u hladnoj vodi ili, ako baš morate, u perilici, ali hladnijom vodom na programu za osjetljive tkanine, bez centrifuge. Koristite blage tekuće deterdžente.

Odjeća od kašmira 

Ručno pranje u hladnoj vodi uz dodatak dječjeg šampona najidealnije je za očuvanje odjeće od kašmira. Nakon pranja komad koji ste oprali položite na ručnik i zarolajte.

Neka odstoji nekoliko minuta. Potom stavite sušiti tako da stoji vodoravno. Naime, ako objesite kako inače sušite rublje, odjeća bi se mogla razvući. 

Svila

Savjet stručnjaka je da se svilena odjeća baš uvijek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tekućeg deterdženta jer je vrlo osjetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta, a potom isperite.

Kod ispiranja ulijte čistu vodu u posudu i u nju dodajte tri žlice bijelog octa jer će pomoći ukloniti ostatke deterdženta i svili vratiti prirodni sjaj. I svilenu odjeću zarolajte kratko u ručnik. Dok je još mokra, okrenite je naopačke i ispeglajte na niskoj temperaturi. Glačajte bez pare jer može ostaviti mrlje na svili. 

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti
Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Koža 

Jaknu od kože ponekad je dovoljno prebrisati vlažnom krpom. Ako se radi o hlačama, njih ipak treba bolje oprati. Kako bi zadržale svoj oblik, potopite ih u toplu vodu i držite sve dok ih voda ne prožme.

Potom ih osušite u sušilici na visokoj temperaturi. Na taj način će zadržati svoj oblik i finu teksturu.

Traper 

Želite li da vam omiljene traperice dulje požive perite ih ručno u hladnoj vodi. Ali, ako ih stavljate u perilicu, obavezno ih okrenite naopačke kako boja ne bi brzo izblijedila. Izbjegavajte sušenje u sušilici već ih sušite na zraku. 

Novu odjeću svakako najprije dobro operite

Greenpeace organizacija napravila je 2014. godine analizu dječje odjeće i obuće vrlo poznatih i skupih svjetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali na analizu.

U 16 njih pronašli su opasne kemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su reducirati upotrebu kemikalija. Kažu kako su mnoge od tih kemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju.

Trikovi kako ukloniti mrlje od masnoće, trave, vina, kaugume
Trikovi kako ukloniti mrlje od masnoće, trave, vina, kaugume

Dermatolozi kažu kako bi novu odjeću, ručnike, posteljinu i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a može se prati, čak bilo dobro oprati dva puta jer vrlo lako može sadržavati formaldehid. Proizvođači upotrebljavaju ovu opasnu kemikaliju da bi spriječili gužvanje materijala i pojavu plijesni.

Ona je krivac za mnoge zdravstvene probleme, primjerice - pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku