Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Evo kako ćete napraviti najbolju pizzu kod kuće: Dobro opušteno tijesto je ključ za izvrsno jelo

Evo kako ćete napraviti najbolju pizzu kod kuće: Dobro opušteno tijesto je ključ za izvrsno jelo

Koju god vrstu da koristite, ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi do sat vremena prije nego što ga razvučete u oblik, kako biste glutenu dali vremena da se opusti

VIDEO

Kako biste bili sigurni da će korica biti hrskava i izbjegli bilo kakav nagovještaj vlažnosti, profesionalci otkrivaju svoje najbolje savjete za pripremu ukusne domaće pizze. Od kupnje tijesta u omiljenoj lokalnoj pizzeriji do postavljanja pećnice na odgovarajuću temperaturu, ovo su trikovi profesionalaca za izvrsnu domaću pizzu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prvi u Hrvatskoj: Naša pizza je od zlata, a košta čak 1000 kuna VIDEO

Tijesto

Koju god vrstu da koristite, ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi do sat vremena prije nego što ga razvučete u oblik, kako biste glutenu dali vremena da se opusti. Ako se tijesto ne rasteže, ostavite ga još 10 minuta, a zatim ponovite.

- Dobro opušteno tijesto lako će se razvući, što je ključno za pravljenje izvrsne pizze - rekao je pekar Martin Philip.

Umak

Marinara u staklenkama, pesto, crème fraîche, ricotta ili čak komadić maslinovog ulja može poslužiti kao umak, ali ipak je najbolje koristiti pasiranu rajčicu. Ako su rajčice sorte bez dodavanja soli, umiješajte žličicu soli. Zatim kušajte rajčice, a ako vam se čine previše kisele, dodajte žličicu šećera. Dodajte jednu žlicu sušenog origana i jednu žličicu češnjaka u prahu. Koru namažite tankim slojem umaka, a ostatak ohladite ili zamrznite za buduće pizze.

Riješite se otrova izbacivanjem prerađene i masne hrane s puno šećera i soli i jedite - zdravo
Riješite se otrova izbacivanjem prerađene i masne hrane s puno šećera i soli i jedite - zdravo

Sir

Što se tiče sira, mozzarella je klasična. No, stručnjaci preporučuju verziju mozzarelle s niskim sadržajem vlage od punomasnog mlijeka, a ne djelomično obranog. Bolje se topi na temperaturama u kućnoj pećnici, a da ne potamni previše i ne postane žilavo. Ako se odlučite za svježu mozzarellu, pripazite da nije potpuno nova. Potrebno je ocijediti svu tekućinu, zamotati je u plastiku i ostaviti da odstoji u hladnjaku jedan dan ili više kako bi se mlijeko slilo u sir i spriječilo mokre pizze.

Dodajte ukusne nadjeve

Na većini pizza manje je više, a to se odnosi i na količinu i na raznolikost nadjeva.

- Odlična pizza temelji se na suzdržanosti i ravnoteži. Pomaže da kora ne bude vlažna ili gumasta - kaže  Marko Bello.

Kad pizza izađe iz pećnice, uvijek možete dodati još nadjeva, osobito sve što ne želite kuhati, poput rikule ili tune. Budući da se većina pizza brzo peče, prethodno skuhajte sve što nije sigurno za jelo sirovo, poput talijanskih kobasica, i sve što neće biti maksimalno ukusno nakon samo 10 do 15 minuta u pećnici, poput većine tvrdog povrća. Izdašno lisnato povrće, poput kelja i brokule, također je najbolje prethodno skuhati.

Pribor za izradu pizze

Ako nemate poseban pribor za pizzu, možete ju peći na limu za pečenje. Pospite kukuruzno brašno na lim da se ne lijepi, razvucite tijesto, stavite ga na lim, nadjenite ga i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Kora vjerojatno neće biti jako hrskava u sredini, ali će pizza biti čvrsta. Prethodno zagrijana površina će učiniti dno hrskavim i potaknuti onu prekrasnu koricu oko rubova.

Detoks neka bude kratki 'uvod' u zdraviju prehranu i navike
Detoks neka bude kratki 'uvod' u zdraviju prehranu i navike

Pećnica

Kada je riječ o pečenju pizze u pećnici, jednom riječju, želite da plamti. Podignite temperaturu do 260°C ako to vaš uređaj dopušta. U tako vrućoj pećnici vaša bi se pizza trebala ispeći za manje od 15 minuta. Što se tiče postavljanja rešetke, započnite sa srednjim položajem i pogledajte hoće li se vaša pizza brže peći na vrhu ili na dnu,. Ako je neravno pečenje, pomaknite rešetku gore ili dolje i promatrajte. Brzo ćete shvatiti termodinamiku svoje pećnice, piše Real Simple.

POGLEDAJTE VIDEO: POBJEDNIK MASTERCHEFA NAJVIŠE VOLI HRANU KOJU DRUGI SKUHAJU

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti